Történelem, hagyomány és újdonságok a Székesfehérvári Királyi Napokon

Táncosok, katona- és fúvós zenekarok, a hazai könnyűzenei élet legjobbjai a Zichy-színpadon, különleges fényjátékok, a Dunántúl népi hagyományai, hamisítatlan középkori hangulat, hagyományőrzők, királyi óriásbábok, függőleges mesék, lovagi torna és számos gyerekprogram, élő óriás sakk, IV. Béla koronázása a Nemzeti Emlékhelyen – idén augusztusban is izgalmas programokat kínál a Székesfehérvári Királyi Napok.
2019.07.06. 20:42 |

Augusztus 20-át Szent László király tette ünneppé: az uralkodó 1083-ban ekkor emeltette oltárra az államalapító király relikviáit a székesfehérvári koronázótemplomban. Ettől az időponttól kezdve tiszteljük István királyt szentként. Ezt később az 1222-ben kiadott Aranybulla is megerősítette. A törvény azt is kimondta, hogy a Királyi Napokat Székesfehérváron kell megülni. Az úgynevezett törvénylátó napokhoz fényes ünnepségek kapcsolódtak – a királyi város zenével, tánccal, mulatsággal köszöntötte vendégeit. Ezt a történelmi örökséget az augusztusi Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozata őrzi: a sokszínű fesztivál évről évre értékes, minőségi programokkal, kulturális csemegékkel lepi meg a városlakókat és az ide érkező vendégeket egyaránt.

A programokat beharangozó sajtótájékoztató szombaton koraeste volt a Vörösmarty Színház előtt. Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: „A legrangosabb, legszínesebb, és színvonalát tekintve is a legmagasabb minőségű történelmi fesztivál ma a magyaroknak a Székesfehérvári Királyi Napok. A mintegy 400 programelemből álló, sokrétű esemény szellemiségében is, tartalmában is jól tükrözi Székesfehérvár történelmi helyét és szerepét, sokszínű kulturális életét.” 

Augusztus 9-én, pénteken 20.30-kor a Városház téren lesz az ünnepélyes megnyitó.

Egy dramatikus történelmi játékot láthat majd a közönség, amelyben közreműködnek az Alba Regia Táncegyüttes, a Székesfehérvári Balett Színház és a Megadance Táncstúdió táncosai, az Avar Horda ütősei, a Vörösmarty Színház és a Szabad Színház színészei, valamint az esemény jelképének számító királyi óriásbábok - mondta Dr. Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa. A megnyitó résztvevői találkozhatnak először az idén koronázandó király, IV. Béla és lánya, Szent Margit alakját ábrázoló figurákkal, amelyekkel már 21 tagúra bővül az Árpád-házi uralkodókat bemutató bábcsalád. Másnap, augusztus 10-én 11 órától tudományos konferenciát rendeznek a Városházán Béla király, míg éltél... hű béke honolt címmel IV. Béla koráról. A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében pedig 14 órakor nyílik kiállítás Hősök, szentek, hódítók címmel. Ezen a napon nyitják ki ünnepélyes keretek között 10 órakor az Osszáriumot is: a királyi csontokat rejtő kamra augusztus 20-ig naponta 9–20 óráig ingyenesen látogatható. (Az érdeklődők szakvezetéseken is részt vehetnek: augusztus 10-én a megnyitó után és 15 órakor; 11-én, vasárnap 15 órakor; 17-én, szombaton 15 és 18-án, vasárnap 15 órakor.)

Ebben az évben két alkalommal is fúvószene tölti meg a belvárost. Hámori János, a 30 éves születésnapját ünneplő Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar karmestere a szombati sajtótájékoztatón elmondta, meghívásukra, augusztus 10-én, szombaton a Várpalotai Bányász Fúvószenekar, a dunaújvárosi Pentele Band és a Martonvásári Fúvószenekar érkezik a Fehérvári Fúvós fesztiválra, hogy a Fő utcán és a Városház téren muzsikáljon. Ruff Tamás őrnagy, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere ismertette a Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Találkozó résztvevőit. Mint mondta, augusztus 16-án a Veszprém Légierő Zenekar, a Tata Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a házigazda Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar mutatkozik be térzenével, szakalaki bemutatókkal.

A székesfehérvári középkori múltidézés középpontjában a Koronázási szertartásjáték áll, amelynek idei, immár hetedik „epizódjában” a nézők a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon IV. Béla koronázását láthatják augusztus 17-én, 18-án és 19-én.

A látványos előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik majd. A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között. Az idei szertartásjáték az ő minden szempontból kiemelkedő élettörténetét mutatja be a koronázás rítusába építve – mondta a darabról a rendező, dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. A darab alcíme, Az élet magja utal egyrészt a „második honalapító” király tevékenységére, másrészt emléket állít annak a ténynek is, hogy ez a család négy szentet is adott az egyháznak Szent Margit, Szent Kinga, valamint Boldog Jolán és Boldog Konstancia személyében. A színpad képe kisebb változtatásokkal a tavalyihoz hasonlít majd. A címszereplőt Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Batu kánt Sághy Tamás, a narrátort pedig Mihályi Győző személyesíti meg.

Idén 24. alkalommal táncol a világ Fehérváron a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

A négy égtáj felől érkeznek a vendégegyüttesek: Brazília, Kanada, Kolumbia, Indonézia, Macedónia, Szlovákia, Tajvan és Törökország csoportjai mutatják be hazájuk táncait, viseleteit, zenéit a Zichy-színpadon és a mindig hangulatos folkesteken a Malom utcai Táncházban. A házigazda Alba Regia Táncegyüttes mellett még két hazai fellépőt, a Debreceni Hajdú Táncegyüttest és a Szinvavölgyi Néptáncműhelyt láthatunk majd a rendezvényen, amelynek nyitó felvonulása augusztus 11-én 18 órakor indul, a gála pedig 19 órakor kezdődik. A fesztivál első napján a Mátyás király-emlékműnél bemutatkozási lehetőséget kap több Fejér megyei tánccsoport is. A királyi játéktér, a gyermekjátszó és a hagyományos térzene mellett két koncert is várja az érdeklődőket: a Góbé zenekar 13-án a Zichy-színpadon, a Besh o Drom pedig 14-én a Táncházban lép fel.

Információ és jegyvásárlás: www.kiralyinapok.hu

A Koronázási Ünnepi Játékok a középkorba repítenek augusztus 17–19-én: a belvárosban királylányok, lovagok jönnek-mennek, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Számtalan foglalkozás, bábműsor és koncert várja a gyerekeket a belváros több pontján is. Folytatódik a tavaly megismert Ágbogozó játék: információs táblák segítik a kutakodást, amelynek során Árpád-házi királyainkkal és az óriásbábokkal ismerkedhetnek meg közelebbről a kíváncsiak. A szervezők ebben az évben is kínálnak újdonságot a látogatóknak: lovagi torna várja a bátor jelentkezőket. A 30 méter hosszú, fából épített akadálypályán korabeli öltözetben, pajzzsal, lándzsával, a kisebbeknek karddal kell végigküzdeniük magukat, hogy végül kinyíljon előttük a várkapu. A vitézi tusákon versenyezhetnek is egymással a bátrak, a napi időfutamok legjobbjai esténként mérhetik össze ügyességüket: a legjobb és leggyorsabb lovag díszes lovagi kardot és pajzsot nyer jutalmul. Különleges élménynek ígérkezik a másik újdonság: a Városház téren Molnár Hajnalka légtornász-stúdiójának tehetséges növendékei játszanak el egy középkori történetet – stílszerűen ég és föld között.

A függőleges mesék különös világba kalauzolják az érdeklődőket, a nézők olyan mesejátékot láthatnak, amelyre alig-alig lesz érvényes a gravitáció. Az előadást minden nap háromszor lehet majd megnézni, az esti produkcióban a lebegés mellett fontos szerephez jut a tűz is. Augusztusban ismét láthatják majd a nézők az Emlékhelyek Napján nagy sikerrel bemutatott középkori élő óriás sakk előadást, amelyben a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 32+3 diákja a kort idéző jelmezekben és fegyverekkel eleveníti fel a tatárjárás nagy ütközetét, a muhi csatát. A 100 négyzetméteres sakktáblát a Városház téren állítják fel, a körülötte felépített nézőtérről követhetik majd a látogatók a valódi játszma alapján készült előadást.

A Székesfehérvári Királyi Napok eseményeit minden évben végigkísérik a fények – így lesz idén is: a Városház téri megnyitót az Országalmánál zenével aláfestett, látványos fényshow zárja, majd a nézők megtekinthetik a „második honalapítóként” is emlegetett IV. Béla életét és uralkodását megelevenítő mozgó történelmi képregényt, amelyet a Fő utcán a Ciszter templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületére vetítenek a sorozat minden napjának estéjén sötétedéstől. Az elmúlt évben különleges élménnyel ajándékozta meg a látogatókat a Székesfehérvári Járásbíróság épületén az a zenés mapping, amelyet idén is élvezhetünk: augusztus 9-én, 10-én és 11-én láthatja a közönség a 3D animációi és egyedi épületvetítései által világhírűvé lett Bordos László Zsolt munkáját. A tízperces mapping során a valódi tér és a virtuális 3D animáció keveredik, megmozdulnak, átrendeződnek és átszíneződnek a felületek, a nézők garantáltan lenyűgöző látvány részesei lesznek. A programsorozat második felében, augusztus 17–19-én a Fő utcán, a Virágórával szemközti ház homlokzatán különleges, 3D-s kirakós játék várja a látogatókat. Az épület felső részén látható 27 virtuális kockát tengelyük mentén el lehet forgatni. A kockák minden oldalán a valódi épület adott részlete szerepel – kicsit másképp, egy-egy építészeti stílus jegyeit magán viselő „átiratban”. A játékosok feladata az lesz, hogy az általuk kiválasztott stílus összes elemét megtalálják és „kiforgassák”. Az interaktív fényjáték ötletgazdája és megvalósítója Falvay Miklós médiaművész, akinek másik alkotását, a falfestő játékot a Mátyás király emlékműnél lehet kipróbálni.

Immár hagyományosan része a Székesfehérvári Királyi Napoknak a Népművészeti Fesztivál, amelyben idén Vas megye, a Rábaköz, a Sárköz, a Galga mente és a Balaton-felvidék tájegységeinek hagyományait, szokásait, gyermekjátékait, népi sportjátékait, viseleteit, dalait, táncait, meséit ismerhetik meg az érdeklődők. Öt táncegyüttes érkezik augusztus 20-án Székesfehérvárra, amelyek interaktív programjaik után a Mátyás király-emlékmű előtti színpadon is bemutatkoznak. A Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes, az Énekes Lenke Hagyományőrző Egyesület (Vitnyéd), a Tördemic Néptáncegyüttes (Badacsonytördemic), a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes és a Bogár István Hagyományőrző Egyesület (Őcsény) fiatal és idősebb tagjaival az Országalmánál, az Országzászló téren és a Szent István-emlékjelnél találkozhat majd a közönség.

Szent István napján a Fehérvári királyok menete páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő néptáncosaival és a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. Az ünnepi szentmisét – a Bazilika felújítása miatt – a Szent Imre-templomban celebrálja Spányi Antal megyés püspök, az ünnepi közgyűlésen dr. Cser-Palkovics András adja át a város kitüntetéseit az arra érdemeseknek. A Zichy-színpadon a Táncra, magyar! című összeállításban az idén 70 éves születésnapját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes tánc világnapi, hatalmas sikert aratott gálaműsorát láthatja a közönség: összesen 300 táncos, kicsi és nagy, idős és fiatal lép színpadra 19 órakor.

A programsorozatból nem maradhatnak ki a könnyűzenei koncertek, a fellépők között idén is hazai előadók színe-java érkezik a királyi városba. Augusztus 10-én este a Budapest Bár várja a közönséget a Zichy-színpad elé, a tizenkét napos sorozat második felében, augusztus 16-án Füredi Nikolett, Kocsis Dénes, Serbán Attila és Simon Boglárka operett- és musicalslágereket énekel, a műsorban Horváth Elemér és zenekara, valamint a produkció tánckara működik közre. Augusztus 17-én a sokak által kedvelt énekesnő, Rúzsa Magdi lép színpadra, 18-án pedig a fehérvári kötődésű Blahalouisiana és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar közös koncertje ígér garantáltan jó zenét.

Kultúra

 1. Csónakkal a zene hullámain - ismét sziget koncertet adnak a szimfonikusok

  A júliusi hangverseny sikere után az Alba Regia Szimfonikus Zenekara tagjai ismét kellemes muzsikával várják a zenekedvelőket a Csónakázó-tónál. 2020. augusztus 15-én este fél nyolctól Vivaldi négy hegedűre írt versenyműve, Mozart g-moll szimfóniája és Fauré Pavane című remeke csendül fel. Az est hangversenymestere Selmeczi Gábor lesz.

  2020.08.05.
 2. Elmarad a szerdai filmvetítés az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében

  Az esős időjárás miatt módosul a Fehérv-ART kertmozi programja. A mai vetítés elmarad az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében, ám csütörtökön folytatódik, az elmaradt előadásokat pedig pénteken és szombaton este pótolják.

  2020.08.05.
 3. Vakációzzunk a múzeumokkal! - virtuális múzeumtúra a Velencei-tónál és Fehérváron

  A Vakációzzunk a múzeumokkal! című virtuális múzeumpedagógiai roadshow ezúttal a belföldi nagy tavaink mentén kalauzolja el a gyerekeket. Játékos feladatokon, érdekes ismeretterjesztő kisfilmeken, virtuális sétákon keresztül mutatja be négy nagy tavunk történelmét, élővilágát, elsősorban az általános iskolás gyerekek és családjaik számára.

  2020.08.05.
 4. Idén ismét lesz középkori óriás sakk előadás a Nemzeti Emlékhelyen

  A Tóparti Művészeti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákjai vállalták, hogy ismét csatába szállnak a száz négyzetméretes táblán, hogy eljátsszák a muhi csatát. A legtöbb „figura” a tavalyi seregben is „harcolt” már, de van néhány új szereplő is, akikkel az író-rendező, Matuz János külön is foglalkozik az előadás előtt.

  2020.08.05.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka