Fehérváron fogadták vissza a Honvédség ciprusi békefenntartó kontingensét

Székesfehérváron, a Városház téren - a Magyar Honvédség hagyományainak megfelelően - ünnepélyes keretek között fogadták vissza a Honvédség közösségébe a ciprusi békefenntartó misszió (UNFICYP Magyar Kontingens) állományába tartozó katonákat. A Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalása a mintegy 23 esztendei szolgálatot követően befejeződött. 
2018.10.03. 13:37 |

Különleges és ünnepélyes alkalomra került sor szerdán, Székesfehérvár főterén, hiszen nem csak a Belváros szívében felsorakozott állomány küldetése ért véget, hanem a Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalása is befejeződött, mintegy 23 esztendei szolgálatot követően.

Elöljárói határozatok ismertetésével és „Békefenntartásért Szolgálati Jel”-kitüntetések átadásával kezdődött az ünnepség, ezzel is kifejezve az elismerést és köszönetet a magyar és szerb katonák közszolgálati munkájáért. A kitüntetéseket Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka és Aleksandar Bjelic, dandártábornok, a szerb légierő parancsnoka adták át a tér közepén felsorakozott 69 katona részére, a kontingens állományában tanúsított helytállása elismeréséül.

Az egyik legrégibb magyar katonaváros, Székesfehérvár főterén együtt köszönthetjük a Ciprusról hazaérkezett szerb és magyar katonákat. Kimondhatjuk, véget ért egy korszak, megszületett a döntés: az ENSZ Ciprusi békefenntartó misszió magyar kontingense 23 év szolgálat után 2018. augusztus 31-én befejezte szolgálatát a szigeten. Azonban a magyar zászló továbbra is ott lobog; a kivonás a katonai rendész részleget és a törzstiszti csoport állományát nem érinti, így még mindig közel egy tucatnyi magyar katona és rendőr szolgál tovább Cipruson. 23 esztendőt eltölteni egy ilyen sokrétű, sok nemzetet egyesítő, egy közös célért küzdő kötelék tagjaként örök nyomot hagy mindenkiben, aki ennek valaha is részese volt, részese lehetett. Biztos vagyok abban, hogy a kialakult emberi és szakmai kapcsolatok, a megszerzett tapasztalatok és szaktudás felbecsülhetetlen értékkel bír, mind az egyén, mind a haderőink számára.

23 év szolgálat, 43 magyar kontingensváltás, 19 kontingensparancsnok és több mint kétezer magyar katona és rendőr vett részt ebben a sokrétű feladatban.

Ez a misszió azért volt fontos számunkra, mert az 1990-es évek közepén itt szereztük meg az első gyakorlatot, itt tanult bele a Magyar Honvédség a modern kori békefenntartásba. Nekünk, magyaroknak különösen fontos, sok szempontból kivételes és tanulságos volt az UNFICYP kötelékében szolgálatot teljesíteni. A küldetés egyedülálló volt, abban a tekintetben is hogy a magyar katonák, rendőrök és 2010 októbere óta szerb katonák közösen alkották a magyar kontingens állományát.” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka, aki az Összhaderőnemi Parancsnokság vezető állománya nevében megköszönte mind a szerb, mind pedig magyar katonáknak az áldozatos munkát, valamint személy szerint Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek - aki, mint mondta a parancsnok mindig szívén viselte és viseli a Magyar Honvédség ügyét - hogy lehetővé tette a közel negyed évszázados korszak, Székesfehérváron, a katonavárosban, annak is a történelmi belvárosában történő lezárását. „Nem feledkezhetünk meg a hozzátartozókról sem, akik folyamatos lelki támogatásukkal biztosították a misszió sikeres végrehajtását.” - zárta gondolatait Mihócza Zoltán, vezérőrnagy.

Kozula Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka a misszió jelképéből készült emléktárgyat adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek – köszönetül azért, hogy itt szolgálhatnak, egy olyan városban, ahol mindig jó katonának lenni, hiszen Székesfehérvár katonavárosként mindig kiemelt figyelmet fordít az itt szolgálókra. Ezután Dr. Görög Istvánnak, a KEMPP ügyvezetőjének a kontingens lobogóját adományozta, hogy a Pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen élhessen tovább a magyar katonák öröksége. A közeljövőben kiállítás nyílik a kontingens relikviáiból a KEMPP-ben.

Az eseményen részt vett Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője.

Közélet

 1. Betegbiztonságot növelő fejlesztések valósultak meg a Szent György Kórházban

  Sikeresen lezárult a Szent György Kórházban az a mintegy 200 millió forint összköltségű pályázat, mely a betegbiztonság növelését célozta meg. A projektet az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában finanszírozták.

  2018.12.19.
 2. Nagyhatalmak nagykövetei jártak kedden Székesfehérváron

  Az Amerikai Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság nagykövete is Székesfehérváron járt ma, és tárgyalást folytatott a városvezetéssel. Dr. Cser-Palkovics András polgármester munkaebéden találkozott David B. Cornstein-nel, az USA magyarországi nagykövetével, aki az Arconic-Köfém Kft-ben is látogatást tett. Délután pedig Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete érkezett a városba. 

  2018.12.18.
 3. Jótékonysági esttel búcsúztatta az évet a Székesfehérvári Diáktanács

  Idén is ünnepi műsorral, adományok átadásával és az óvodások és kisiskolások számára meghirdetett rajzpályázat eredményhirdetésével zárta az idei évet a Székesfehérvári Diáktanács. A jótékonykodás keretében összegyűlt játékokat a Székesfehérvári Gyermekotthon lakói és más rászoruló gyerekek számára adták át.

  2018.12.18.
 4. Robotika, programozás és 3D nyomtatás - digitális fejlesztések fehérvári iskolákban

  Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program kiírásán győztes, a „Digitális környezet fejlesztése a Székesfehérvári Tankerületi Központ intézményeiben” című pályázat értelmében 110 millió forintot biztosítanak a fehérvári tankerület négy iskolája számára, amelyet korszerű eszközökre és továbbképzésekre fordíthatnak. A program nyitó- és sajtótájékoztató rendezvénye kedden, Székesfehérváron, a Munkácsy Mihály Általános Iskolában volt.

  2018.12.18.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek