Fehérváron fogadták vissza a Honvédség ciprusi békefenntartó kontingensét

Székesfehérváron, a Városház téren - a Magyar Honvédség hagyományainak megfelelően - ünnepélyes keretek között fogadták vissza a Honvédség közösségébe a ciprusi békefenntartó misszió (UNFICYP Magyar Kontingens) állományába tartozó katonákat. A Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalása a mintegy 23 esztendei szolgálatot követően befejeződött. 
2018.10.03. 13:37 |

Különleges és ünnepélyes alkalomra került sor szerdán, Székesfehérvár főterén, hiszen nem csak a Belváros szívében felsorakozott állomány küldetése ért véget, hanem a Magyar Honvédség ciprusi szerepvállalása is befejeződött, mintegy 23 esztendei szolgálatot követően.

Elöljárói határozatok ismertetésével és „Békefenntartásért Szolgálati Jel”-kitüntetések átadásával kezdődött az ünnepség, ezzel is kifejezve az elismerést és köszönetet a magyar és szerb katonák közszolgálati munkájáért. A kitüntetéseket Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka és Aleksandar Bjelic, dandártábornok, a szerb légierő parancsnoka adták át a tér közepén felsorakozott 69 katona részére, a kontingens állományában tanúsított helytállása elismeréséül.

Az egyik legrégibb magyar katonaváros, Székesfehérvár főterén együtt köszönthetjük a Ciprusról hazaérkezett szerb és magyar katonákat. Kimondhatjuk, véget ért egy korszak, megszületett a döntés: az ENSZ Ciprusi békefenntartó misszió magyar kontingense 23 év szolgálat után 2018. augusztus 31-én befejezte szolgálatát a szigeten. Azonban a magyar zászló továbbra is ott lobog; a kivonás a katonai rendész részleget és a törzstiszti csoport állományát nem érinti, így még mindig közel egy tucatnyi magyar katona és rendőr szolgál tovább Cipruson. 23 esztendőt eltölteni egy ilyen sokrétű, sok nemzetet egyesítő, egy közös célért küzdő kötelék tagjaként örök nyomot hagy mindenkiben, aki ennek valaha is részese volt, részese lehetett. Biztos vagyok abban, hogy a kialakult emberi és szakmai kapcsolatok, a megszerzett tapasztalatok és szaktudás felbecsülhetetlen értékkel bír, mind az egyén, mind a haderőink számára.

23 év szolgálat, 43 magyar kontingensváltás, 19 kontingensparancsnok és több mint kétezer magyar katona és rendőr vett részt ebben a sokrétű feladatban.

Ez a misszió azért volt fontos számunkra, mert az 1990-es évek közepén itt szereztük meg az első gyakorlatot, itt tanult bele a Magyar Honvédség a modern kori békefenntartásba. Nekünk, magyaroknak különösen fontos, sok szempontból kivételes és tanulságos volt az UNFICYP kötelékében szolgálatot teljesíteni. A küldetés egyedülálló volt, abban a tekintetben is hogy a magyar katonák, rendőrök és 2010 októbere óta szerb katonák közösen alkották a magyar kontingens állományát.” - hangsúlyozta ünnepi beszédében Mihócza Zoltán, vezérőrnagy, az Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka, aki az Összhaderőnemi Parancsnokság vezető állománya nevében megköszönte mind a szerb, mind pedig magyar katonáknak az áldozatos munkát, valamint személy szerint Dr. Cser-Palkovics András polgármesternek - aki, mint mondta a parancsnok mindig szívén viselte és viseli a Magyar Honvédség ügyét - hogy lehetővé tette a közel negyed évszázados korszak, Székesfehérváron, a katonavárosban, annak is a történelmi belvárosában történő lezárását. „Nem feledkezhetünk meg a hozzátartozókról sem, akik folyamatos lelki támogatásukkal biztosították a misszió sikeres végrehajtását.” - zárta gondolatait Mihócza Zoltán, vezérőrnagy.

Kozula Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka a misszió jelképéből készült emléktárgyat adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek – köszönetül azért, hogy itt szolgálhatnak, egy olyan városban, ahol mindig jó katonának lenni, hiszen Székesfehérvár katonavárosként mindig kiemelt figyelmet fordít az itt szolgálókra. Ezután Dr. Görög Istvánnak, a KEMPP ügyvezetőjének a kontingens lobogóját adományozta, hogy a Pákozdi Katonai Emlékpark-Nemzeti Emlékhelyen élhessen tovább a magyar katonák öröksége. A közeljövőben kiállítás nyílik a kontingens relikviáiból a KEMPP-ben.

Az eseményen részt vett Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője.

Közélet

 1. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.
 2. Az időben felfedezett mellrák gyógyítható! - mammográfiai szűrés Fehérváron

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház mammográfiai szakrendelésre, emlőszűrésre várja a Székesfehérváron élő hölgyeket februárban is. A meghívólevélen szereplő időpont módosítható a 06-20/387-7996 -as telefonszámon.

  2019.02.20.
 3. Új kültéri játszóeszközöket és projektorokat kapott a Kossuth Iskola

  A szülők támogatásának köszönhetően kültéri játszóeszközökkel, és egy székesfehérvári vállalkozás felajánlásának köszönhetően nyolc darab projektorral gazdagodott az öreghegyi Kossuth iskola.

  2019.02.20.
 4. Maroshegyi Egészségnap - szombaton ingyenes szűrésekkel várják az érdeklődőket

  Többféle szűréssel, általános állapotfelméréssel várja az érdeklődőket az ötödik Maroshegyi Egészségnap február 23-án, szombaton. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárban 9 órától kora délutánig tartanak az ingyenesen elérhető vizsgálatok.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek