Együtt emlékeztek a székesfehérvári felsőoktatási intézmények 1956-ra

Második alkalommal emlékeztek együtt a város felsőoktatási intézményei a 61 esztendővel ezelőtti forradalom és szabadságharcra kedden délelőtt az Ötvenhatosok terén. A rendezvényen a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának hallgatói, oktatói és vezetői is lerótták tiszteletüket.
2017.10.24. 11:01 |

Mi, fiatalok, nem élhettük át az 1956-os eseményeket, így csak a nagyszülők elmeséléseiből, történelemkönyvek alapján és ilyen megemlékezések során ismerhetjük meg az akkori történéseket, megrázkódtatásokat.” - fogalmazott ünnepi beszédében Takács Lolita, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke, majd így folytatta: „a felsőoktatási intézmények megemlékezésén fontosnak tartom kiemelni a fiatal egyetemisták szerepét, akik a forradalom elindítói voltak.”

Az 1956-os forradalom, történelmünk azon ritka pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel a közösség, egy közös ügy érdekében. A forradalom vérbe folytatását megelőző 10 reményteljes napon, minden résztvevő úgy érezte, hogy történelmet írt. És valóban azt tették. Nagyon sok embernek kellett egész életére kiható döntést hoznia. Volt, akinek ez a döntés később az életébe került. Másoknak hosszú börtönéveket vagy több évtizedes migrációt jelentett. A fegyveres erők és testületek tagjai olyan helyzetbe kényszerültek, hogy választaniuk kellett az ország alkotmányára tett esküjük, elöljáróik parancsa és személyes meggyőződésük között.

Ma elsősorban azok emléke előtt tisztelgünk, akik azért áldozták fel karrierjüket, szabadságukat, sőt életüket is, hogy megteremtsenek egy szabad, független, demokratikus országot. Itt, az emlékmű feliratán olvasható székesfehérvári hősök neveit külön kiemelném, akik életüket adták a szabadságért és a hazáért. Gumpl József, Jóvári Imre, Csányi Éva, Bernáth Katalin, Versegi Jenő Béla, Kardos Pál. Emlékezzünk rájuk és a többi hősre is, akik az életüket áldozták azért, hogy ma, 2017-ben, egy szabad, független, demokratikus Magyarországon élhetünk.” – zárta gondolatait Takács Lolita, HÖK elnök.

Az ünnepi beszédet követően Zabos Regina, Kodolányi János Főiskola hallgatója a Magyarország című dalt énekelte el, majd az ünnepség zárásaként koszorúkat helyeztek el az emlékműnél. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Mészáros Attila, alpolgármester, a Fejér Megyei Önkormányzat nevében Wilmek Tibor, alelnök helyezett el koszorút. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campus közössége nevében Horváth Béla, campus igazgató és Havran Zsolt; a Kodolányi János Főiskola részéről Dr. Vízi László Tamás, oktatásigazgatási rektor, valamint Boda Evelin és Bartucz Dávid, hallgatók koszorúztak. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar nevében Dr. habil. Györök György, dékán, Dr. Földváry Lóránt, dékánhelyettes és Bokor Sára valamint Horváth Ádám, hallgatók rótták le tiszteletüket. Az 1956-os Magyar Szabadságharcos Világszövetség Fejér Megyei Szervezetének képviseletében Sinka Jenő, elnök és Szép Ferenc, alelnök koszorúzott.

Közélet

 1. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 2. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 3. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.
 4. A túlélés dalai - Zeneiskolás megemlékezés Fahidi Éva holokauszt túlélővel

  A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szervez megemlékezést április 24-én a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium. Az esemény vendége lesz Fahidi Éva írónő, holokauszt túlélő.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek