Sóstó - kedden megkezdődött a használatbevételi engedélyeztetési eljárás

A műszaki átadás után kedden a használatbavételi engedélyeztetési eljárás is megkezdődött a Sóstói Stadionban. A nagyberuházás szervesen kapcsolódik ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg – XXI. századi színvonalon összefonva technológiát és természetet. 
2018.10.02. 13:08 |

Hosszú hónapok munkáját követően a mai nappal elmondható: hivatalosan is az utolsó szakaszához érkezett a Sóstói Stadion kivitelezése. A következő időszakban az átadás-átvétel keretében a szakemberek és a kivitelező, a használatbavételi engedélyeztetési eljárás során pedig a hatóságok is a létesítmény minden négyzetméterét és teljes infrastruktúráját alaposan átvizsgálják.

Az önkormányzat azt szeretné, ha mielőbb – minden engedély birtokában – hazai terepen léphetne pályára a Vidi csapata. A biztonság és a minőség a két kulcsszó, ezeknek kell megfelelnie a megújult stadionnak, ami a mérkőzések mellett modern technikával felszerelt közösségi térként is szolgálja majd az itt élőket.

A kivitelező 2016 novemberében vette át a munkaterületet, a projektet azonban jelentősen hátráltatta a régi stadion – eredetileg megtartandó, felújítandó – főépületének statikai problémája. Az épületrész elbontásra került, mely 900 millió forintos előre nem látható többletkiadást jelentett. Bár némi csúszással, de a minden modern elvárásnak megfelelő aréna így teljes egészében újjá született. A MOL VIDI FC új otthona már az UEFA szigorított, négyes kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik, 14 200 fős nézői kapacitásával képes lesz nagy nemzetközi találkozók befogadására is. A 13,98 milliárdos beruházás azonban jóval több, mint egy futballaréna.

A 14 200 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású létesítmény valósult meg Székesfehérváron állami forrásból. Különlegessége, hogy teljesen körbejárható, 20 000 m2 zöldfelület övezi, és olyannyira illeszkedik a mellette fekvő Sóstó Természetvédelmi területhez, hogy még annak látogatóközpontja is a stadionépület déli részében kapott helyet.

Székesfehérvár önkormányzata komplex célt tűzött ki: a nagyberuházás nemcsak sportcélú, hanem a teljes Sóstó városrész megújulását jelenti. Ezek között is kiemelkedik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A vízpótlás megoldása az élővilág megmentését jelenti, a tanösvény és az interaktív elemek pedig kedvelt kirándulóhellyé teszik a városon belüli „zöld szigetet”.

A városrészi rehabilitáció részeként megnyitották a Sóstó közt, és személygépkocsik, valamint szurkolói, illetve turistabuszok számára alkalmas parkolók épültek. A temetőket is kiszolgáló létesítmények mellett sétányokat is kialakítottak, valamint több útfelújításra – köztük a most zajló Csíkvári úti beruházásra – és közvilágítás-korszerűsítésre is sor kerül.

Városfejlesztés

 1. Megújult járdaszakaszokat adtak át a Köfém lakótelepen

  Mint számos más fehérvári útfelújítás, a Köfém lakótelepiek is a Városgondnokság ÚT 2017-19. programjának keretében valósultak meg. A munkálatok a Köfém lakótelep 18-20., 21-23. és 36-39. közötti szakaszokat, az orvosi rendelőhöz vezető járdát, valamint a lakótelepi belső úton a Budai út 163. szám előtti szakaszt érintették. A műszaki átadást kedden, a körzet önkormányzati képviselőjének jelenlétében végezték.

  2019.06.18.
 2. A város történetének eddigi legnagyobb egyetemi fejlesztése készült el

  Szeptembertől birtokba vehetik a diákok a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának B épületét. A beruházás során az épület teljes gépészeti és esztétikai rekonstrukción esett át. A közel 2000 négyzetméteres épület öt előadóteremnek, több konferenciateremnek, labornak és a campus könyvtárának is helyet ad.

  2019.06.18.
 3. Új közösségi térrel gazdagodik a csalai városrész

  Ünnepélyes keretek között nyitja meg és mutatja be Székesfehérvár új közösségi terét Csalán június 21-én, pénteken 17 órától dr. Cser-Palkovics András polgármester és Östör Annamária önkormányzati képviselő. A városrészben élők régi vágya volt egy olyan fedett közösségi tér, ahol találkozhatnak, különböző programokat, rendezvényeket szervezhetnek. A közel húszmillió forintos fejlesztést Székesfehérvár Önkormányzata saját forrásból valósította meg.

  2019.06.17.
 4. Körforgalom épül a Pozsonyi út - Zsolnai út kereszteződésben

  A Pozsonyi út - Zsolnai út kereszteződésével kapcsolatos tervekről tájékoztatott Östör Annamária önkormányzati képviselő hétfőn a helyszínen. A tervek szerint a nyáron szeretnénk egy ideiglenes körforgalmat építeni a veszélyes kereszteződésben, majd ezt követően épülhet meg a végleges körforgalom. A csomópont átalakítás részleteiről június végén tájékoztatnak.

  2019.06.17.
 1. Elkészült a Zsolt utca felső szakaszának útfelújítása

  Mintegy 45 millió forintos beruházással újították fel a Zsolt utca felső részét a Kadocsa utcától egészen a Karinthy térig. A Zsolt és a Géza utca csomópontjában pedig egy új gyalogos átkelőhelyet is kialakítottak közvilágítással, illetve a Papagáj telep melletti járdát is felújították.

  2019.06.12.
 2. A Deák Ferenc utcában is folytatódik az út és parkolófelújítás

  Folytatódik a Deák Ferenc utca és a Lövölde utca közötti belső úthálózat teljes felújítása. A második ütem munkálatai kezdődnek hamarosan, melynek keretében teljes burkolatcsere lesz a területen és a parkolók is megújulnak. Az útépítés a Városgondnokság Út-Híd 2017-2019. program keretében valósul meg.

  2019.06.05.
 3. Folytatódik a Királykút belső útjainak felújítása

  Kezdődik a Mikszáth Kálmán utca 9-15. mögötti belső szervizút és a járdák teljes felújítása. A Forgó utcáig tartó útfelújítás határideje augusztus 31., a munkaterületet szerdán adták át a kivitelezőnek. A felújítás a Városgondnokság ÚT 2017-19. programjának keretében valósul meg.

  2019.06.05.
 4. Kezdődik a járda felújítása a Kertalja és a Havranek utcában

  A Kertalja utca páros, a Havranek József utca páratlan oldalán kezdődik járdafelújítás. A felsővárosi beruházás a Városgondnoksága ÚT 2017-19 programja keretében valósul meg, bruttó 23,15 millió forintból. 

  2019.06.03.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek