Sóstó - kedden megkezdődött a használatbevételi engedélyeztetési eljárás

A műszaki átadás után kedden a használatbavételi engedélyeztetési eljárás is megkezdődött a Sóstói Stadionban. A nagyberuházás szervesen kapcsolódik ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg – XXI. századi színvonalon összefonva technológiát és természetet. 
2018.10.02. 13:08 |

Hosszú hónapok munkáját követően a mai nappal elmondható: hivatalosan is az utolsó szakaszához érkezett a Sóstói Stadion kivitelezése. A következő időszakban az átadás-átvétel keretében a szakemberek és a kivitelező, a használatbavételi engedélyeztetési eljárás során pedig a hatóságok is a létesítmény minden négyzetméterét és teljes infrastruktúráját alaposan átvizsgálják.

Az önkormányzat azt szeretné, ha mielőbb – minden engedély birtokában – hazai terepen léphetne pályára a Vidi csapata. A biztonság és a minőség a két kulcsszó, ezeknek kell megfelelnie a megújult stadionnak, ami a mérkőzések mellett modern technikával felszerelt közösségi térként is szolgálja majd az itt élőket.

A kivitelező 2016 novemberében vette át a munkaterületet, a projektet azonban jelentősen hátráltatta a régi stadion – eredetileg megtartandó, felújítandó – főépületének statikai problémája. Az épületrész elbontásra került, mely 900 millió forintos előre nem látható többletkiadást jelentett. Bár némi csúszással, de a minden modern elvárásnak megfelelő aréna így teljes egészében újjá született. A MOL VIDI FC új otthona már az UEFA szigorított, négyes kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik, 14 200 fős nézői kapacitásával képes lesz nagy nemzetközi találkozók befogadására is. A 13,98 milliárdos beruházás azonban jóval több, mint egy futballaréna.

A 14 200 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású létesítmény valósult meg Székesfehérváron állami forrásból. Különlegessége, hogy teljesen körbejárható, 20 000 m2 zöldfelület övezi, és olyannyira illeszkedik a mellette fekvő Sóstó Természetvédelmi területhez, hogy még annak látogatóközpontja is a stadionépület déli részében kapott helyet.

Székesfehérvár önkormányzata komplex célt tűzött ki: a nagyberuházás nemcsak sportcélú, hanem a teljes Sóstó városrész megújulását jelenti. Ezek között is kiemelkedik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A vízpótlás megoldása az élővilág megmentését jelenti, a tanösvény és az interaktív elemek pedig kedvelt kirándulóhellyé teszik a városon belüli „zöld szigetet”.

A városrészi rehabilitáció részeként megnyitották a Sóstó közt, és személygépkocsik, valamint szurkolói, illetve turistabuszok számára alkalmas parkolók épültek. A temetőket is kiszolgáló létesítmények mellett sétányokat is kialakítottak, valamint több útfelújításra – köztük a most zajló Csíkvári úti beruházásra – és közvilágítás-korszerűsítésre is sor kerül.

Városfejlesztés

 1. SafeCross okos zebra védi a gyalogosokat a Horvát István és a Gyümölcs utca között

  A Horvát István és a Gyümölcs utca kereszteződésében már működik a SafeCross Okos Zebra rendszer, ami biztonságosabbá teszi az átkelést a gyalogosok számára. A mintegy 2 millió forintért a Generali a Biztonságért Alapítvány által telepített megoldás az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel a figyelmet az autósok figyelmét az éppen áthaladó gyalogosokra. 

  2018.12.17.
 2. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 3. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 4. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 1. November 30-án lezárul a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése projekt

  Székesfehérvár Önkormányzatának sikeresen pályázata alapján jelentős európai uniós forrásból hamarosan befejezésre kerül a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése. A beruházás két ütemben indult, amelyek által nem csak komfortosabb lehet az ott élők mindennapjai, hanem környezetvédelmi célokat is megvalósít. A projekt 199,96 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

  2018.11.27.
 2. Műszaki átadás Palotavárosban - elkészült a Varga-csatorna ikresített áteresze

  A Felsővárosi vízrendezések és a Varga-csatorna megnövekedett vízgyűjtő területe okán Székesfehérvár Önkormányzata a csatorna meglévő áteresze mellé egy új, nagy átmérőjű csőátereszt telepített. Az elkészült, ikresített Bátky-átereszről Viza Attila önkormányzati képviselő és a kivitelező, Konstruktor Kft. adott tájékoztatást pénteken. 

  2018.11.23.
 3. Szolár fák USB töltőkkel a Haleszben és a Rózsa ligetben

  A Városgondnoksága mintegy 700 fa ültetését kezdte el az elmúlt hetekben Székesfehérváron. Két különleges, modern alkotásnak is beillő "fa" is helyet kapott ezek között. A Haleszben és a Rózsa ligetben telepített napenergiával működő solar fák USB csatlakozói mobil eszközök töltését teszik lehetővé - hangzott el a Haleszban tartott csütörtök reggeli sajtótájékoztatón.

  2018.11.22.
 4. Elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca teljes felújítása

  A Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében elkészült az Öreghegyen a Bajmóci utca felújítása, ami teljes hosszában új útburkolatot kapott, és szintén teljes hosszában térköves járda épül. Az utcában kiépült a zárt csapadékvízelvezetési rendszer is. 

  2018.11.19.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek