Sóstó - kedden megkezdődött a használatbevételi engedélyeztetési eljárás

A műszaki átadás után kedden a használatbavételi engedélyeztetési eljárás is megkezdődött a Sóstói Stadionban. A nagyberuházás szervesen kapcsolódik ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg – XXI. századi színvonalon összefonva technológiát és természetet. 
2018.10.02. 13:08 |

Hosszú hónapok munkáját követően a mai nappal elmondható: hivatalosan is az utolsó szakaszához érkezett a Sóstói Stadion kivitelezése. A következő időszakban az átadás-átvétel keretében a szakemberek és a kivitelező, a használatbavételi engedélyeztetési eljárás során pedig a hatóságok is a létesítmény minden négyzetméterét és teljes infrastruktúráját alaposan átvizsgálják.

Az önkormányzat azt szeretné, ha mielőbb – minden engedély birtokában – hazai terepen léphetne pályára a Vidi csapata. A biztonság és a minőség a két kulcsszó, ezeknek kell megfelelnie a megújult stadionnak, ami a mérkőzések mellett modern technikával felszerelt közösségi térként is szolgálja majd az itt élőket.

A kivitelező 2016 novemberében vette át a munkaterületet, a projektet azonban jelentősen hátráltatta a régi stadion – eredetileg megtartandó, felújítandó – főépületének statikai problémája. Az épületrész elbontásra került, mely 900 millió forintos előre nem látható többletkiadást jelentett. Bár némi csúszással, de a minden modern elvárásnak megfelelő aréna így teljes egészében újjá született. A MOL VIDI FC új otthona már az UEFA szigorított, négyes kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik, 14 200 fős nézői kapacitásával képes lesz nagy nemzetközi találkozók befogadására is. A 13,98 milliárdos beruházás azonban jóval több, mint egy futballaréna.

A 14 200 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású létesítmény valósult meg Székesfehérváron állami forrásból. Különlegessége, hogy teljesen körbejárható, 20 000 m2 zöldfelület övezi, és olyannyira illeszkedik a mellette fekvő Sóstó Természetvédelmi területhez, hogy még annak látogatóközpontja is a stadionépület déli részében kapott helyet.

Székesfehérvár önkormányzata komplex célt tűzött ki: a nagyberuházás nemcsak sportcélú, hanem a teljes Sóstó városrész megújulását jelenti. Ezek között is kiemelkedik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A vízpótlás megoldása az élővilág megmentését jelenti, a tanösvény és az interaktív elemek pedig kedvelt kirándulóhellyé teszik a városon belüli „zöld szigetet”.

A városrészi rehabilitáció részeként megnyitották a Sóstó közt, és személygépkocsik, valamint szurkolói, illetve turistabuszok számára alkalmas parkolók épültek. A temetőket is kiszolgáló létesítmények mellett sétányokat is kialakítottak, valamint több útfelújításra – köztük a most zajló Csíkvári úti beruházásra – és közvilágítás-korszerűsítésre is sor kerül.

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 2. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 3. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.
 4. A fehérvári Decathlon parkolójában is lesznek elektromos töltők

  Keretmegállapodást írt alá a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. a Decathlon áruházak tulajdonosával, a társaság az áruházlánc 12 parkolójában összesen 26 elektromosautó-töltőállomást helyez üzembe az év végéig, többek között a székesfehérvári sportáruház parkolójában is.

  2019.02.13.
 1. Megújul a Százszorszép Bölcsőde - 229 milliót költenek az épületre

  Székesfehérvár területén a TOP-6.2.1-16-SF1-2017-00004 azonosítószámú „Százszorszép Bölcsőde felújítása” című projekt keretében lehetőség nyílik a családbarát, munkába állást nyújtó szolgáltatás fejlesztésére. A beruházás 229 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás felhasználásával valósul meg, ami az épület külső és részleges belső korszerűsítésére terjed ki.

  2019.02.06.
 2. Több mint négyszáz új parkoló épült tavaly - elkészültek a parkolóház tanulmánytervei

  A 2018-ban 411 új parkolóhely épült Székesfehérváron – mondta Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András. Ebből kiemelkedik a Vízivárosi több mint 200 férőhelyes parkoló megépítése, de több más lakótelepen és az új közösségi tereknél is történtek parkolóhelyfejlesztések. Elhangzott, hogy a Palotai úti ötszáz férőhelyes parkolóház tanulmánytervei elkészültek és már a következő közgyűlés elé kerülnek. 

  2019.01.25.
 3. Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

  Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

  2019.01.18.
 4. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek