Sóstó - kedden megkezdődött a használatbevételi engedélyeztetési eljárás

A műszaki átadás után kedden a használatbavételi engedélyeztetési eljárás is megkezdődött a Sóstói Stadionban. A nagyberuházás szervesen kapcsolódik ahhoz a városrészi rehabilitációhoz, amelynek keretében megmentette a város a Sóstó Természetvédelmi Területet, parkolók létesültek, valamint utak és sétányok újultak meg – XXI. századi színvonalon összefonva technológiát és természetet. 
2018.10.02. 13:08 |

Hosszú hónapok munkáját követően a mai nappal elmondható: hivatalosan is az utolsó szakaszához érkezett a Sóstói Stadion kivitelezése. A következő időszakban az átadás-átvétel keretében a szakemberek és a kivitelező, a használatbavételi engedélyeztetési eljárás során pedig a hatóságok is a létesítmény minden négyzetméterét és teljes infrastruktúráját alaposan átvizsgálják.

Az önkormányzat azt szeretné, ha mielőbb – minden engedély birtokában – hazai terepen léphetne pályára a Vidi csapata. A biztonság és a minőség a két kulcsszó, ezeknek kell megfelelnie a megújult stadionnak, ami a mérkőzések mellett modern technikával felszerelt közösségi térként is szolgálja majd az itt élőket.

A kivitelező 2016 novemberében vette át a munkaterületet, a projektet azonban jelentősen hátráltatta a régi stadion – eredetileg megtartandó, felújítandó – főépületének statikai problémája. Az épületrész elbontásra került, mely 900 millió forintos előre nem látható többletkiadást jelentett. Bár némi csúszással, de a minden modern elvárásnak megfelelő aréna így teljes egészében újjá született. A MOL VIDI FC új otthona már az UEFA szigorított, négyes kategóriájának elvárásaihoz illeszkedik, 14 200 fős nézői kapacitásával képes lesz nagy nemzetközi találkozók befogadására is. A 13,98 milliárdos beruházás azonban jóval több, mint egy futballaréna.

A 14 200 férőhelyes, UEFA IV-es besorolású létesítmény valósult meg Székesfehérváron állami forrásból. Különlegessége, hogy teljesen körbejárható, 20 000 m2 zöldfelület övezi, és olyannyira illeszkedik a mellette fekvő Sóstó Természetvédelmi területhez, hogy még annak látogatóközpontja is a stadionépület déli részében kapott helyet.

Székesfehérvár önkormányzata komplex célt tűzött ki: a nagyberuházás nemcsak sportcélú, hanem a teljes Sóstó városrész megújulását jelenti. Ezek között is kiemelkedik a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja. A vízpótlás megoldása az élővilág megmentését jelenti, a tanösvény és az interaktív elemek pedig kedvelt kirándulóhellyé teszik a városon belüli „zöld szigetet”.

A városrészi rehabilitáció részeként megnyitották a Sóstó közt, és személygépkocsik, valamint szurkolói, illetve turistabuszok számára alkalmas parkolók épültek. A temetőket is kiszolgáló létesítmények mellett sétányokat is kialakítottak, valamint több útfelújításra – köztük a most zajló Csíkvári úti beruházásra – és közvilágítás-korszerűsítésre is sor kerül.

Városfejlesztés

 1. CNG-töltőállomást telepített Székesfehérváron az E.ON

  Környezetbarát és költséghatékony, ugyanakkor Magyarországon egyelőre kevésbé elterjedt a földgázüzemű autók használata, mindössze 13 nyilvános töltőállomás üzemel az országban. Az alternatív technológia megismertetése és elterjesztése érdekében az E.ON úgy alakította át saját autói töltésére kialakított székesfehérvári CNG-töltőállomását, hogy annak többszörösére növelt kapacitása már a lakossági ellátást is biztosítani tudja jövő év tavaszától.

  2018.10.19.
 2. Még idén elkészül 17 új buszmegálló, 47-et pedig felújít a Városgondnokság

  A városban tizenhét helyen cserélte, illetve cseréli jelenleg is a Városgondnokság a buszmegállókat, amelyek nemcsak sokkal tartósabb kivitelűek lesznek, de városképbe illő kinézetet is kapnak. Ezzel együtt 47 buszmegálló teljes felújítása is megtörténik még az év végéig. A 17 új szerkezet kihelyezése még a héten befejeződik. A munkát a Városgondnokság karbantartó csoportja végzi Fehérváron.

  2018.10.18.
 3. Elkészült a Rozsnyói utca felújítása - kicserélték a vízvezeték rendszert is

  Elkészült a Rozsnyói utca teljes felújítása a Városgondnokság útfelújítási programjának keretében. A munkálatok során kicserélték a vízvezetéket és a házi bekötéseket is az utcában és kiépült a csapadékcsatorna rendszer is. Az utca műszaki átadásán elhangzott, hogy jövőre többek között a Fiskális útba csatlakozó utak felújításával folytatódnak az öreghegyi utcafelújítások.

  2018.10.17.
 4. Exkluzív stadionbejárás volt kedden a környéken lakóknak

  A környéken lakók az elsők között nézhették meg a Sóstói Stadion. Kedd este különleges bejárással köszönték meg a beruhással közvetlenül érintett utcákban lakóknak a türelmét. A mínusz egyedik szinttől a skyboxokig bejárhatták a teljes Stadiont, és a várható programokról is képet kaphattak a túra során.

  2018.10.16.
 1. Járdafelújítás a Szedreskerti lakónegyedben - térköves sétány épült

  Térköves sétány épült a Szedreskerti lakónegyed 1. szám és a bölcsőde között. Több mint 170 méter hosszúságban, minimum két méter szélességben, összesen 482 négyzetméteren újították fel az elöregedett aszfaltjárdát. A beruházás során új szegélyek és új pályaszerkezet is épült.

  2018.10.11.
 2. Elkészült az új járda a Rádió lakótelepen - novemberben telepítik a növényeket

  Elkészült a Rádió lakótelep melletti új térköves sétány a régi töredezett aszfaltjárda helyett. Összesen 171 méter hosszú, mintegy kettő méter széles sétányt a Maroshegyre jellemző sárga és fekete térkövekből rakták. 

  2018.10.11.
 3. Alba Aréna - másfél év alatt épülhet meg az új fehérvári multifunkciós csarnok

  A munkaterület átadásától számítva 18 hónap alatt felépülhet a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok Székesfehérváron, miután az önkormányzat meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt. A nyertes ajánlattevő a Market Építő Zrt. lett, míg a nettó vállalkozói díj 25,75 milliárd forint.

  2018.10.09.
 4. Parkoló- és járdaépítés a Felsővárosban, az Óvoda utcában

  Elkezdődött az Óvoda utcában 27 új parkolóhely építése, melynek során kiépítik a csapadékcsatornát is. A munkálatok a Városgondnokság ÚT 2017-19 programjának keretében zajlanak a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig, a befejezési határidő november 30. A fejlesztés tartalmazza az imaház és a temető előtti terület burkolását is. 

  2018.10.08.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek