Sarokerkélyek nyomában - városismereti séták Székesfehérváron

A sarokerkélyeknek fontos szerepük volt régen a városban, hiszen felgyorsították a pletykák terjedését. Ezek az épületrészek az évszázadok során jellegzetes motívumai lettek Székesfehérvárnak. Sarokerkélyek nyomában címmel szombaton városismereti túrán hallhatták történetüket az érdeklődők.
2023.03.05. 20:42 |
Sarokerkélyek nyomában - városismereti séták Székesfehérváron

Akiket érdekelt a fehérvári sarokerkélyek története, azok hétvégén egy belvárosi séta keretében a Tourinform Irodának köszönhetően megannyi érdekességet hallhatttak.

Szoktam mondani, hogy nemcsak a királyok városa vagyunk, hanem a sarokerkélyek városa is, merthogy igazából sokan nem is hiszik el, de 29 sarokerkély van a városban - mondta Pintér Ildikó idegenvezető. "Egyik szebb mint a másik, a belvárosban is van 5-6, amik egyrészt nagyon szép építészeti emlékek, másrészt gyönyörűek is. Itt a Hiemer-ház, ezeket régen csúfolták úgy, hogy a pletyka erkélyek, mert ennek megvan a története, van amelyik  már négyszáz éves."

A Jókai utcában az egyik legrégebbi a Kisasszony erkélye, amelyet fel is újítottak. Mivel ezek az épületrészek minden alkalommal más szépséget mutatnak meg, érdemes néha felemelnünk a fejünket és körbe tekinteni a belvárosban.

Ha valaki szeretné megnézni ezeket az erkélyeket a belvárosban, a Jókai, a Megyeház, a Kossuth vagy a Táncsics Mihály utcában, a Szent István téren, és a Fő utcán is megteheti. A történetüket pedig idegenvezetőtől hallgathatják meg a következő sarokerkélyek nyomában túrán.

Várostörténet

 1. Régészeti szenzáció részletei

  A Szent István Király Múzeum régészei még 2019-ben folytattak ásatást a Jókai utca 14. szám alatti területen, ami rendkívüli felfedezésekkel zárult. A korábbi kutatások a városfal építését a tizennegyedik illetve a tizenharmadik századra tették, de a lelőhelyen előkerült famintákról a dendrokronológiai vizsgálat megállapította, hogy azok jóval korábbiak. Erről is szó volt a héten, a múzeum 150 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

  2023.03.25.
 2. Hadtörténeti vetélkedőt hirdettek

  A Magyar Honvédség 175 éves évfordulója alkalmából hadtörténeti vetélkedőt szervez Fejér Vármegyei Középiskolások részére a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség. A programra Fejér vármegyei középiskolás fiatalok jelentkezését várják.

  2023.03.24.
 3. A villamosenergia 120 éve II.

  1903. január 1-jén, azaz 120 éve indult el Székesfehérváron a villamosenergia-termelés, megkezdte működését a város első villanytelepe. Ez alkalom méltó megünneplése kapcsán a szakmai örökös SZÉPHŐ Zrt. a megőrzött képi emlékekből, az írásos feljegyzésekből és elkészített interjúkból egy több részes cikksorozattal, erőműbejárásokkal készül és hívja időutazásra az olvasókat a 2023-as év folyamán, hogy bemutassa a Király sori erőmű történetét, az idők folyamán változó szerepét.

  2023.03.23.
 4. Középkori emlékek nyomában

  Az egykori Budai külváros területén több templom is lehetett, a csütörtökön délelőtt megkezdett talajradaros kutatások akár ezeknek az épületeknek a falait is megmutathatják. A szakembereknek nincs könnyű dolguk, hiszen hatalmas területről van szó, pozitív eredmény esetén azonban feltérképezhető lenne a Budai külváros egy része.

  2023.03.16.