Polgármesteri tájékoztató - aktuális információk a járványhelyzetről

Aktuális információk a járványhelyzettel kapcsolatban és Székesfehérvárról a kedden délután kiadott polgármesteri tájékoztatóban. A dr. Cser-Palkovics András közösségi oldalán közzétett bejegyzés az alábbiakban olvasható.
2021.01.12. 17:08 |

Tisztelt Fehérváriak!

- Miután február 1-jéig meghosszabbította a kormány a korábban érvényben lévő védelmi intézkedéseket és korlátozásokat, természetesen Székesfehérváron is hatályban maradt valamennyi intézkedés, a belvárosi kötelező maszkviseléstől az ingyenes parkolásig bezárólag.

- Az országos oltási tervnek megfelelően halad Székesfehérváron is a koronavírus elleni védőoltások beadása. Jelenleg az egészségügyi alapellátásban dolgozók vannak soron, de már a szociális intézményeink is fel vannak készülve, várják a munkavállalók és ellátottak számára is hamarosan megnyíló oltási lehetőséget.

- A járványidőszak jelenlegi szakaszában az egyik legfontosabb felelősségünk és feladatunk a koronavírus elleni védőoltás mielőbbi és minél szélesebb körben való beadásának segítése, hiszen jelenlegi tudásunk szerint ez lehet a kulcs, hogy visszatérhessen a közösségi élet, helyreállhassanak a családi találkozások és az intézmények működése. Én is beoltatom magamat, amikor sorra kerülök. Természetesen már regisztráltam, és erre kérek, biztatok mindenkit.

- A pedagógusok és szociális intézmények dolgozóinak korábbi teszteléséhez hasonlóan a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, valamint a gyermekvédelmi szakellátásban ellátásban dolgozók tömeges tesztelése is megkezdődik. A jelentkezőket – köztük a fehérvári érintett intézmények munkavállalóit is – a január 16-17-ei hétvégén várják majd.

- Fontos bejelentésre került sor ma délelőtt: újabb fejlesztést indít a Denso Gyártó Magyarország Kft. Székesfehérváron. A 3,5 milliárdos beruházáshoz 1,1 milliárdos állami támogatást kap a vállalat, amelynek segítségével 550 – most bizonytalan – munkahely biztos megőrzését is vállalják. Köszönöm a Denso és a Magyar Kormány munkáját, a fehérvári gazdaságért végzett erőfeszítéseiket. 

- Közeledik a határidő, amíg mind a középiskolai, mind a felsőoktatási jelentkezésekről dönteniük kell a fiataloknak. A pályaválasztás kapcsán felmerülő kérdésekben nyújt segítséget holnapi online szülői értekezletével a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, ahol mind a 11 hozzájuk tartozó intézménytől lehet kérdezni. 

- Mindhárom fehérvári egyetem is online formában tart nyílt napot, hogy a felvételizők és a szülők is tájékozódni tudjanak a jelentkezések leadása előtt. A Kodolányi János Egyetem január 14-én, csütörtökön, a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa január 15-én, pénteken, a míg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara jövő héten hétfőn rendezi programját.

- Év elejétől megkezdődött a Városgondnokságon a kiemelt várakozási övezetbe – azaz a történelmi belvárosba – érvényes parkolóbérletek cseréje. Az összes többi parkolóövezetben azonban nem kell a tavaly megváltott bérleteket most megújítani, azok érvényessége az ingyenes időszakok (tavaszi és ősz-téli) időtartamával meghosszabbodik, azaz még az ingyenes parkolási időszakot követően is használhatóak lesznek. A bérlettulajdonosoknak csak a meghosszabbított érvényességet követően kell új bérlet váltása miatt a Városgondnokság Parkolási Csoportját felkeresniük.

- A Fejér Megyei Hírlap “nyilvános kérdést” intézett hozzám, amit most ezúton is, nyilvánosan megválaszolok: a Palotai úton nincs tervben színház vagy koncertterem építése, a kérdéses telken parkolóház fog épülni, amelynek engedélyes és immár a kiviteli tervei is elkészültek. Távlati koncepcióként létezik egy koncertterem-táncterem építése, ez azonban még a koncepció kialakításának időszakában jár, és biztosan nem a megbízott igazgató által említett telken fog felépülni.

- Több városrészben is találtak belső korhadás miatt veszélyessé vált nyárfát a Városgondnokság szakemberei. Ezeket a közterületeken kivágják, és helyettük tavasszal újakat ültetnek majd. 

- Már elérhető a város Youtube csatornáján az a videó, amelyet a tavalyi év végén, a Palotaváros szélén, több mint 9 hektár területen zajlott erdősítést mutatja be.

- Sok szeretettel gratulálok városunk szülöttének, Szoboszlai Dominiknak, akit büszkeségünkre, megérdemelten a 2020-as év férfi sportolójának választott a Magyar Sportújságírók Szövetsége.

dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere

Közélet

 1. Járványköltségvetés készült, de idén is garantált a város hitelfelvétel nélküli, stabil gazdálkodása

  Szerdán lépett hatályba Székesfehérvár 2021. évi költségvetése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester „járványköltségvetést” írt alá a Városházán, 75 milliárd forint főösszeggel, amiből 21 milliárd forint az Önkormányzat saját bevétele, működésre 30 milliárd, fejlesztésekre pedig több mint 40 milliárd forintot számolva. 

  2021.01.20.
 2. Honvédelmi ismeretek és hazafias tradíciók átadását segítő megállapodást kötöttek

  Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.

  2021.01.20.
 3. Szombaton írják országszerte a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát

  Január 23-án, szombaton délelőtt írják országszerte, így Székesfehérváron is a középiskolai központi felvételi vizsgákat a diákok. A járványvédelmi szabályok értelmében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, minimum másfél méteres védőtávolsággal. Számukra nem teszik kötelezővé a védőmaszk használatát, a felügyelő tanároknak azonban igen – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján közzétett egészségügyi ajánlásokban.

  2021.01.20.
 4. A Wannsee-i konferenciára emlékeznek Székesfehérváron

  A Wannsee-i konferenciáról emlékezik meg az idei év első Közéleti klubjában a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága. A rendkívüli helyzet miatt idén a hagyományos emlékező program elmarad, helyette egyéni emlékezésre kérik a fehérváriakat. 

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár