Belső korhadás miatt válnak veszélyessé az idős nyárfák

Nyugalmi időszakban, várhatóan jövő héttől több veszélyes, idős nyárfát vágnak ki a város több pontján. Ahol csak lehet ifjítással megpróbálják növelni az élettartamát a nyárfáknak, de sajnos a törzsük belsejében sokszor oly mértékű már a korhadás, hogy nem lehet tovább várni, ki kell vágni a már száradó, beteg fát.
2021.01.12. 07:55 |

A Vasútállomás parkolójában egy nemrégiben kivágott nyárfa csonkján szemmel is jól látható a korhadás mértéke.

Minden nyárfát alaposan megvizsgáltak a szakemberek és sajnos nagyon erősen korhadnak már. Ahol megtörtént ezeknek az idős, de sajnos közterületen veszélyes fáknak a kivágása ott láthatóvá válik szabad szemmel is, hogy milyen mértékű a korhadás a fa belsejében.

Az idősebb nagyobb méretű nyárfákról komolyabb méretű ágak törnek le rendszeresen, ami azt is jelenti, hogy elérték sajnos életük végét. A Lugosi utcában, a Vasútállomás parkolójában és az Erzsébet utcában van összesen öt olyan idős nyárfa, melyeknek veszélyesen korhadt már a törzse. Az Illyés Gyula téren, a Csutora temetőben, a Prohászka úton és a Kálvin János téren ifjítják majd az idős nyárfákat. A Ligetsoron és a Hosszúsétatéren pedig az öreg platánfák ifjítását végzik majd a szakemberek, hogy minél tovább egészségesen életben maradjanak.

A nyárfa puhafa és könnyen korhadásnak indul.

A fakivágási engedélyeket természetesen a Városgondnokság is megkérte a hatóságtól, mely elő is írta a kivágott fák helyett újak telepítését. Közművektől függ, hogy pontosan ugyanarra a helyre lehetséges-e az új fa ültetése, mindenesetre törekszünk arra, hogy a régi helyén vagy annak közelében legyenek majd az új fák – mondta Homoki László a Városgondnokság faápoló szakmérnöke.

A munka időjárás függvényében jövő héten kezdődik és január végéig tart majd. Az új fák ültetése pedig tavasszal történik.

Közélet

 1. Járványköltségvetés készült, de idén is garantált a város hitelfelvétel nélküli, stabil gazdálkodása

  Szerdán lépett hatályba Székesfehérvár 2021. évi költségvetése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester „járványköltségvetést” írt alá a Városházán, 75 milliárd forint főösszeggel, amiből 21 milliárd forint az Önkormányzat saját bevétele, működésre 30 milliárd, fejlesztésekre pedig több mint 40 milliárd forintot számolva. 

  2021.01.20.
 2. Honvédelmi ismeretek és hazafias tradíciók átadását segítő megállapodást kötöttek

  Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.

  2021.01.20.
 3. Szombaton írják országszerte a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát

  Január 23-án, szombaton délelőtt írják országszerte, így Székesfehérváron is a középiskolai központi felvételi vizsgákat a diákok. A járványvédelmi szabályok értelmében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, minimum másfél méteres védőtávolsággal. Számukra nem teszik kötelezővé a védőmaszk használatát, a felügyelő tanároknak azonban igen – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján közzétett egészségügyi ajánlásokban.

  2021.01.20.
 4. A Wannsee-i konferenciára emlékeznek Székesfehérváron

  A Wannsee-i konferenciáról emlékezik meg az idei év első Közéleti klubjában a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága. A rendkívüli helyzet miatt idén a hagyományos emlékező program elmarad, helyette egyéni emlékezésre kérik a fehérváriakat. 

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár