Milliárdos japán beruházások - fejleszt a fehérvári DENSO is

Három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary mellett a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. is fejleszt.
2021.01.12. 10:43 |

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztések 5300 ember munkahelyét védik meg. Hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak azért is van különös jelentősége, mert a globális és a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó iparágban, az autóiparban valósítják meg ezeket.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Törő Gábor,  a Fejér megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője is ott volt a keddi bejelentésen.

A három vállalat a globális autóipar legjelentősebb beszállítói között van, fejlesztéseik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország meg tudja tartani vezető pozícióját az európai autóiparban - tette hozzá Szijjártó Péter.

Szincsák Attila, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnöke.

A székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary, a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiát vezet be, növelik a magyar autóipar rendelkezésére álló beszállítói kapacitásokat, a beruházások biztosítják, hogy a járműipar továbbra is húzóágazat lesz a magyar gazdaságban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

“Vállalatunk, a DENSO már 24 éve tevékenykedik itt Magyarországon, Székesfehérváron. Ezen időszak alatt rengeteg fejlődésen mentünk keresztül és sok kihívásnak tudtunk megfelelni. De bizonyosan elmondhatjuk, hogy a 2020-as év volt az egyik legnehezebb! A legnehezebb, méghozzá azért, mert nem csak egy gazdasági lassulással kellett szembenéznünk, hanem a pandémia miatt egy hirtelen teljes leállással, megtorpanással. Közben egy őrült nagy bizonytalanság vett körbe minket, és meg kellett tanulnunk együttélni és dolgozni a koronavírussal. Ilyen helyzetben én úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ne a félelem legyen úrrá rajtunk, hanem keressük meg a lehetőségeket a megújulásra és a további fejlődésre. Ebben segített nekünk Magyarország Kormánya, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium és a HIPA minden egyes kollégája, hogy rekordsebességgel kidolgozták a feltételeit, és rendelkezésre bocsátották azt az 1,1 milliárd forintos Versenyképesség Növelő Támogatást, ami által vállalatunk végre tudja hajtani azt a közel 3,5 milliárdos beruházást Székesfehérváron, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a válságból megerősödve, még versenyképessebben tudjunk kitörni."emelte ki Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke a budapesti sajtótájékoztatón.

"Köszönöm Önöknek, hogy ismét bíztak bennünk és támogatták a DENSO-t, és ígérem, hogy visszatérve Székesfehérvárra tesszük tovább a dolgunkat szépen csendben, alázattal. Tesszük azért, hogy továbbra is fent tudjuk tartani annak a több mint 4000 kollégának és családjának a megélhetését, tesszük azért hogy továbbra is jó adófizetői legyünk városunknak, együtt tudjunk fejlődni, és természetesen azért, hogy továbbra is hozzá tudjunk járulni Magyarország gazdasági fejlődéséhez!” – mondta a DENSO Magyarország alelnöke.

Gazdaság

 1. Mérsékelten ugyan, de tovább emelkednek az ingatlanárak Székesfehérváron

  A koronavírus időszaka alatt a lakóingatlanok kínálati árai a hazai ingatlanpiacon folyamatosan változtak. Voltak olyan régiók, ahol csökkentek az árak, de az ország nagyobb hányadában azonban inkább a növekedés volt a jellemző. A Fejér megyében található lakóingatlanok többségében egy biztos, lassú tendenciájú áremelkedés folyt le az elmúlt egy éves időszakban. 

  2021.07.26.
 2. Az 50 feletti generáció digitális készségeinek fejlesztése a célja az eDigiStars kezdeményezésnek

  Számos kihívás van a Duna makrorégióban amelyekkel ideje szembenéznünk: elöregedő társadalom, versenyképesség csökkenés és foglalkoztathatósági problémák, a szakképzett munkaerő hiánya a digitális területeken. A székesfehérvári Innoskart Digitális Klaszter vezető partnersége alatt megvalósuló, 8 Duna menti országot érintő eDigiStars kezdeményezés az 50 feletti generáció digitális készségeinek fejlesztésével veszi fel a harcot a nehézségekkel.

  2021.07.21.
 3. Bővülő duális képzési lehetőségek - a metALCOM-mal is megállapodott az Óbudai Egyetem

  Duális együttműködési megállapodást írt alá kedden a Városházán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a metALCOM Zrt. A távközlés üzeltágban tevékenykedő cégnél mintegy 40 mérnökhallgató szerezhet gyakorlati ismereteket.

  2021.07.06.
 4. Új, 6000 négyzetméteres csarnokot avatott az STX Horseboxes Kft.

  2009-ben költözött Székesfehérvárra, és azóta folyamatosan bővíti gyártókapacitását és üzemeit az STX Horseboxes Kft. Az európai piacvezető, egyedi lószállító járműveket gyártó cég szombaton avatta legújabb, 6000 m2-es csarnokát. Több mint 450 főt foglalkoztatnak, de folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt, valamint a duális képzésbe is bekapcsolódtak.

  2021.07.03.
 1. A Videoton Elektronikát is segíti a nagyvállalati beruházási támogatási program

  A magyar gazdaság akkor erős, ha építhet nagyvállalatai versenyképességére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken nagyvállalati támogatási szerződések aláírásakor. A Nagyvállalati beruházási támogatási programban a pénzügyminiszter három céggel, a Bis Hungary Kft.-vel Videoton Elektronikai Kft.-vel és a Hajdu-Alu Zrt.-vel írt alá szerződést, amelynek révén 2,3 milliárd forint fejlesztés valósul meg 940 millió forint támogatással.

  2021.06.26.
 2. 479 millió forint értékű beruházás a HBPO Székesfehérvárnál, állami támogatással

  Az autóalkatrész-gyártással foglalkozó HPBO összesen 774 millió forintos beruházást hajt végre, amihez a kormány összesen 255 millió forint támogatást biztosított – 242 ember munkahelyének a megőrzését támogatva. Ebből 479 millió forint értékű beruházást valósít meg a HBPO Székesfehérvár: a projektnek köszönhetően a vállalatnál már megvalósult egy 3D modellezésre alkalmas mérőszoba és egy félautomata gyártósor. 

  2021.06.25.
 3. 1100 végzős szakmunkás és technikus erősítheti Székesfehérvár munkaerőpiacát

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben az idei tanév végén 57 szakmában közel 1100 fő végez. Nappali tagozaton több mint 750-en, a felnőttképzésben pedig több mint 340-en fejezték be tanulmányaikat.

  2021.06.21.
 4. Kinevelik a holnap mérnökeit - megalakult a Harman Ipari Tanszék

  Megalakult a Harman Ipari Tanszék, amely a 2021/2022-es tanévben kezdi meg működését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, a vállalathoz kihelyezve. Az egyetem és a cég vezetői a tanszék megalakulása kapcsán kiemelték, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is mérhető előnyhöz jutnak.

  2021.06.18.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1