Milliárdos japán beruházások - fejleszt a fehérvári DENSO is

Három japán vállalat összesen 6,5 milliárd forint összegű autóipari beruházást hajt végre Magyarországon, ehhez a kormány 2 milliárd forint támogatást biztosít - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten. A székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary mellett a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. is fejleszt.
2021.01.12. 10:43 |

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a fejlesztések 5300 ember munkahelyét védik meg. Hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak azért is van különös jelentősége, mert a globális és a magyar gazdaság szempontjából is meghatározó iparágban, az autóiparban valósítják meg ezeket.

Vargha Tamás Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Törő Gábor,  a Fejér megyei 2. számú országgyűlési egyéni választókerület országgyűlési képviselője is ott volt a keddi bejelentésen.

A három vállalat a globális autóipar legjelentősebb beszállítói között van, fejlesztéseik hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország meg tudja tartani vezető pozícióját az európai autóiparban - tette hozzá Szijjártó Péter.

Szincsák Attila, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. alelnöke.

A székesfehérvári DENSO Manufacturing Hungary, a biatorbágyi Alpine Európai Elektronikai Ipari Kft., és az esztergomi Diamond Electric Hungary Kft. új gyártási technológiát vezet be, növelik a magyar autóipar rendelkezésére álló beszállítói kapacitásokat, a beruházások biztosítják, hogy a járműipar továbbra is húzóágazat lesz a magyar gazdaságban - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

“Vállalatunk, a DENSO már 24 éve tevékenykedik itt Magyarországon, Székesfehérváron. Ezen időszak alatt rengeteg fejlődésen mentünk keresztül és sok kihívásnak tudtunk megfelelni. De bizonyosan elmondhatjuk, hogy a 2020-as év volt az egyik legnehezebb! A legnehezebb, méghozzá azért, mert nem csak egy gazdasági lassulással kellett szembenéznünk, hanem a pandémia miatt egy hirtelen teljes leállással, megtorpanással. Közben egy őrült nagy bizonytalanság vett körbe minket, és meg kellett tanulnunk együttélni és dolgozni a koronavírussal. Ilyen helyzetben én úgy gondolom, nagyon fontos, hogy ne a félelem legyen úrrá rajtunk, hanem keressük meg a lehetőségeket a megújulásra és a további fejlődésre. Ebben segített nekünk Magyarország Kormánya, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium és a HIPA minden egyes kollégája, hogy rekordsebességgel kidolgozták a feltételeit, és rendelkezésre bocsátották azt az 1,1 milliárd forintos Versenyképesség Növelő Támogatást, ami által vállalatunk végre tudja hajtani azt a közel 3,5 milliárdos beruházást Székesfehérváron, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a válságból megerősödve, még versenyképessebben tudjunk kitörni."emelte ki Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnöke a budapesti sajtótájékoztatón.

"Köszönöm Önöknek, hogy ismét bíztak bennünk és támogatták a DENSO-t, és ígérem, hogy visszatérve Székesfehérvárra tesszük tovább a dolgunkat szépen csendben, alázattal. Tesszük azért, hogy továbbra is fent tudjuk tartani annak a több mint 4000 kollégának és családjának a megélhetését, tesszük azért hogy továbbra is jó adófizetői legyünk városunknak, együtt tudjunk fejlődni, és természetesen azért, hogy továbbra is hozzá tudjunk járulni Magyarország gazdasági fejlődéséhez!” – mondta a DENSO Magyarország alelnöke.

Gazdaság

 1. Február 10-ig pályázhatnak a vállalkozások a Magyar Innovációs Nagydíjra

  29. alkalommal hirdeti meg a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztérium stratégiai partnerségével és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával.

  2021.01.05.
 2. Mérséklődött az ingatlanok rohamos drágulása Székesfehérváron is

  Idén egyre gyorsuló ütemben mérséklődött az ingatlanok drágulása, helyenként még csökkentek is az árak - derül ki az OTP Ingatlanpont összesítéséből. Bár a drágulás lassult, ennek ellenére a székesfehérvári ingatlanok négyzetméter átlagára is átlépte idén a 400 ezer forintos határt.

  2020.12.27.
 3. Stabil évet zárt a VIDEOTON 2020-ban - hétezer főt foglalkoztat a vállalatcsoport

  A 2020-as év rendkívüli kihívásai ellenére várhatóan kiegyensúlyozott évet zár a VIDEOTON: a közel 7000 főt foglalkoztató a vállalatcsoport árbevétele valamennyivel a 2019-es szint felett fog realizálódni, és új üzletek tekintetében még kedvezőbbek a kilátások, mint tavaly ilyenkor.

  2020.12.23.
 4. A Videoton Autóelektronika beruházását is támogatja a kormány

   Négy magyar vállalat - köztük a székesfehérvári Videoton Autóelektronika - támogatásával 8,7 milliárd forintnyi beruházáshoz járul hozzá a kormány - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Az állami támogatás a fejlesztéseken túl 3200 munkahely megtartását és 300 új állás megteremtését is segíti.

  2020.12.18.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár