Pályaválasztás - online szülői értekezletet tart szerdán a Székesfehérvári Szakképzési Centrum

A középiskolai továbbtanulásban nyújt segítséget a Székesfehérvári Szakképzési Centrum: a szülők és diákok a beiskolázási tájékoztató mellett az alapszakmákról és ágazatokról olvashatnak részletesen az SZSZC honlapján, ahol megtalálhatják a felvételihez kapcsolódó fontos határidőket is. A járványhelyzet miatt az intézményeket virtuális séta során járhatják be az érdeklődők – tájékoztatott Szépné Holczer Piroska, az SZSZC főigazgatója. 
2021.01.12. 10:32 |

A pályaválasztás kapcsán a szakképzésről január 13-án, szerdán 17 órától online szülői értekezletet tartanak közösségi oldalukon, ahol lehetőség lesz szóban és írásban is kérdezni.

Az idei tanévtől a szakképzési rendszer jelentősen átalakult. Milyen alapvető változásokat jelent ez?

Az új szakképzési rendszer sokkal rugalmasabb lett, mindenkinek két alapszakmát és egy szakképesítést van lehetősége megtanulni. Az új szakképzési rendszerben az alapszakmák megszerzése iskolai rendszerű képzésben valósul meg: az ötéves technikumban érettségi és technikusi szintű szakképzettség szerezhető, a hároméves szakképző iskolában a tanuló a képzés végén szakképzettséget szerez. 2020 szeptemberétől a szakgimnáziumokból öt éves technikumok lettek, a szakmákra specializálódott szakközépiskolák pedig szakképző iskolák, amelyekben a képzési idő továbbra is három év. A Székesfehérvári Szakképzési Centrumhoz tizenegy oktatási intézmény tartozik, ezekben várják nyolcadik osztály után a diákokat, akik több mint 170 alapszakma közül választhatnak.

A 2020/21-es tanévben a járványhelyzet miatt sok új kihívásra kellett választ keresni a továbbtanulás terén is. Milyen feladatokat jelentett ez?

 Valamennyi intézményünk a saját honlapján készített egy-egy külön összeállítást a nyolcadikos diákoknak. A centrum honlapjára mindenki küldött bemutatkozó kisfilmet, amely virtuális séta keretében mutatja be az adott iskola életét, az ott folyó képzéseket, a diákéletet, és online nyílt napokat tartanak. Azokban az iskolákban, ahol felvételi is szerepel a továbbtanulás követelményei között, ott online felkészítőket is szerveztek. Az általános iskolákban rendezett pályaorientációs napokon szintén online vettek részt a középfokú intézmények képviselői.

Február 19-e a jelentkezési határidő, vannak azonban olyanok, akik még mindig bizonytalanok. A szülők elképzelése, a pedagógus ajánlása mellett milyen segítséget kaphat egy diák?

Pedagógusként és szülőként is a legjobb szándékkal igyekszünk terelni gyermekeinket a pályaválasztásuk során, saját élettapasztalataink és a rendelkezésre álló információk alapján. Ha valakinek kétségei vannak, hogy melyik szakma lenne a legjobb választás gyermeke számára, lehetőség van ingyenes, egyéni pályaorientációs tanácsadásra is, amelyről a palyaorientacio@szfszc.hu e-mail címen kaphatnak bővebb felvilágosítást. A szülőket online szülői értekezletre hívjuk és várjuk szeretettel január 13-án, szerdán 17:00 órakor, közösségi oldalunkon élő bejelentkezés formájában. Kérdéseiket feltehetik az eseményt megelőzően a "Beszélgetések" alatt, illetve a bejelentkezés közben kommentben.

Közélet

 1. Járványköltségvetés készült, de idén is garantált a város hitelfelvétel nélküli, stabil gazdálkodása

  Szerdán lépett hatályba Székesfehérvár 2021. évi költségvetése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester „járványköltségvetést” írt alá a Városházán, 75 milliárd forint főösszeggel, amiből 21 milliárd forint az Önkormányzat saját bevétele, működésre 30 milliárd, fejlesztésekre pedig több mint 40 milliárd forintot számolva. 

  2021.01.20.
 2. Honvédelmi ismeretek és hazafias tradíciók átadását segítő megállapodást kötöttek

  Együttműködési megállapodást írt alá a Honvédelmi Sportszövetség, a Székesfehérvári Tankerületi Központ és a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola abból a célból, hogy elősegítse a hagyományőrző, hazafias tradíciók és a honvédelmi ismeretek átadását a fiatalok számára.

  2021.01.20.
 3. Szombaton írják országszerte a középiskolai központi írásbeli felvételi vizsgát

  Január 23-án, szombaton délelőtt írják országszerte, így Székesfehérváron is a középiskolai központi felvételi vizsgákat a diákok. A járványvédelmi szabályok értelmében egy teremben legfeljebb 10 vizsgázó lehet, minimum másfél méteres védőtávolsággal. Számukra nem teszik kötelezővé a védőmaszk használatát, a felügyelő tanároknak azonban igen – olvasható az Oktatási Hivatal honlapján közzétett egészségügyi ajánlásokban.

  2021.01.20.
 4. A Wannsee-i konferenciára emlékeznek Székesfehérváron

  A Wannsee-i konferenciáról emlékezik meg az idei év első Közéleti klubjában a Tarsoly Ifjúságért Egyesület és az MTA VEAB Politikatudományi Munkabizottsága. A rendkívüli helyzet miatt idén a hagyományos emlékező program elmarad, helyette egyéni emlékezésre kérik a fehérváriakat. 

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár