Madárbarát Fehérvár – a Rácbányába is kerültek költőodúk

A Madárbarát Fehérvár program keretében csütörtökön a Rácbányába helyeztek ki költőodúkat a madaraknak. A Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány és a Székesfehérvári Városgondnokságának munkatársai közösen helyeztek el hat darab, különböző fajoknak szánt odút. Az elmúlt napokban a Máriamajori-erdő és Nagy-völgy Természetvédelmi Területen hoztak létre odútelepet és hamarosan a Koronás parkban is lesznek odúk.
2023.03.16. 18:35 |
Madárbarát Fehérvár – a Rácbányába is kerültek költőodúk

A mesterségesen elhelyezett madárodúknak fontos szerepük van a város biodiverzitásának megőrzésében: a sok fával övezett zöld zónákban többfajta madár is fészkel, akiknek ezzel is segíthető a szaporodása.

Széncinege, kékcinege, barátcinege, csuszka, seregély és harkály is költözhet a különböző méretű odúkba.

Székesfehérvár közigazgatási határának északkeleti csücskében, már Zámoly és Pátka közelében egy különleges hely a Máriamajori-erdő. Ennek egy akácos részébe helyeztek ki több költőodút. Azért ide kerültek, mert az akác kemény fa és a madarak nem tudnak benne odúkat készíteni, viszont a táplálkozóhely nagyon jó a környéken. Ezért mesterséges odúkat tettünk ki, amivel segítjük a madarak költését - mondta Kovács Gergely Károly a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány alapítvány képviselője. Az elmúlt napokban összesen 14 költőodú került ki erre a területre.

Azért telepít az ember költőodút mert szeretjük a madarakat és szeretnénk, hogy minél több legyen belőlük?

Különbözőek az indokok. Igen szeretjük a madarakat és szeretjük, ha sok van belőlük, de egy városi parkban például nevelési célzata is van a költőodúk kihelyezésének, ami felhívhatja az emberek figyelmét is arra, hogy akár otthon a kertjükben is segíthetik a költést egy-egy ilyen odúval. Másik szempont, hogy a természetvédelmi területeken az odúlakó madarak állományáról keveset tudunk, hiszen nem látunk bele az odúkba. Ha mesterséges odútelepet hozunk létre, akkor információt szerzünk a madarakról. A Jancsár völgyben nyolc éve kihelyezett odúk esetében például jól megfigyelhető volt az a folyamat, hogyan telt meg a telep. Jelenleg 70-75 százalékban használják ezeket a madarak és már-már nyugtalanító is, hogy egy-egy odú miért marad üresen. A Jancsár-völgyben egyébként egy átrendeződés is megfigyelhető most, hiszen korábban sok mezei veréb és kevés cinege fészkelt a telepen, 2022-ben pedig csak cinegék voltak és nem tudjuk mi az oka a verebek eltűnésének.

A Sóstó Természetvédelmi Területen nemrégiben helyezett ki a Városgondnokság új költőodúkat.

Idén már ötödik éve, hogy elkezdtük a Madárbarát Fehérvár programot és eddig mintegy ötven odút helyeztünk ki a közterületi parkokba azon túl, hogy a Sóstón, a Jancsár-völgyben, az Aszal-völgyben és a Máriamajori-erdőben is vannak odútelepek - mondta Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. Most pedig a Rácbányába tettünk ki költőodúkat. Ez egy nagyon jó program, hiszen ezeket a költőhelyeket iskolás, óvodás csoportokkal szoktuk ellenőrizni, ami egy környezeti nevelési program is egyben. 


Szorosan együttműködünk a Magyar Madártani Egyesület Fejér megyei csoportjával annak érdekében, hogy minél madárbarátabbá tegyük a köztereinket, kertjeinket - mondta Csete Gábor, aki arról is beszélt, hogy nem csak a madaraknak, hanem a denevéreknek is helyeznek ki odúkat, aminek fontosságát szó szerint a bőrükön is érezhetik a fehérváriak. A városban található megannyi denevérfaj fő tápláléka ugyanis a szúnyog, amelyből április és október között többmilliót elfogyasztanak, jelentősen csökkentve ezzel a szúnyogpopulációt.

Költőodúk egyszerűen készíthetők otthon is, viszont néhány dologra érdemes odafigyelni. A Magyar Madártani Egyesület tanácsait ITT találja ha Ön is készítene egyet a kertjébe!

Fehérvári színes

 1. Borsófesztivál Feketehegyen

  Rengeteg játék és borsó minden mennyiségben: gyereknapba oltott borsófesztivál részesei lehettek azok, akik a szombat délelőttöt Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban töltötték. A főzőversenyt idén is a Hódok csapata nyerte: zöldséges marharaguból, zöldborsóval töltött canneliből és zöldborsókrémből álló menüjükre maximális pontszámot kaptak a zsűritől.

  2024.06.15.
 2. Amerikai álom

  Egy igaz történet a szoftver-szállítási igazgató, a helyi járatos autóbusz-vezető és a gipszkarton szerelő megvalósult álmáról. Egy álom, amelyet terveztek, amelyért futni kellett egészen Amerikáig. Az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjának vendégei, a székesfehérvári Heim Attila, Dombóvári Csaba és Kotsis Tibor május elején teljesítették az Orange County Maratont Kaliforniában.

  2024.06.15.
 3. Ingyenes egészségnap Feketehegy-Szárazréten

  Egészségnapot rendeznek június 22-én, szombaton 9.00 és 13.00 óra között Feketehegy-Szárazréten. A vizsgálatokra előzetesen június 17-én, hétfőn kell bejelentkezni.

  2024.06.14.
 4. Bevezetés a japán kalligráfiába

  Két hétvégén, négy alkalommal csatlakozhatnak a japán kalligráfia iránt érdeklődők ahhoz a foglalkozáshoz, amelyet Adrián Lóránt tart a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában. Június 15-én és június 22-én, szombaton 9 és 10.45 órától tanulhatják meg az ecsetfogás technikáját és készíthetnek el egy kandzsit a résztvevők. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2024.06.13.