Közvilágítás-fejlesztés Székesfehérváron - több mint 11 ezer lámpatestet cseréltek

Tavasz elején kezdődött és az év végi határidőnél gyorsabban megtörtént több mint 11 ezer közvilágítási lámpatest cseréje Székesfehérváron. A város egészét érintő közvilágítás-fejlesztési beruházás műszaki része lezárult, de folyamatosan dolgoznak a szakemberek a hálózat hibáinak javításán is. Ha közvilágítási hibát észlelnek, akkor a Városgondnokság hibabejelentő felületén vagy a Székesfehérvár applikáción keresztül lehet jelezni.
2023.12.05. 19:02 |
Közvilágítás-fejlesztés Székesfehérváron - több mint 11 ezer lámpatestet cseréltek

A fényerő nem változik, azonban az évi 5.6 millió kWh fogyasztás 2.4 millió kWh-ra csökken.

„Több mint 11 ezer lámpatest cseréje a városban megtörtént. Szeretném megköszönni, hogy határidőn belül a munkát sikerült elvégezniük. Már az első hónapokban is látszott, hogy gyorsan halad a munka, több csoportban dolgoztak a város különböző pontjain. Köszönöm a Roneko Kft-nek, hogy az MVM-mel közösen elvállalták a feladatot és precízen, pontosan ez a munka befejeződött. Nagyon-nagyon jelentős, kétmilliárd forint összértékű pluszfinanszírozás, pályázat volt ez, amelynek költségeit a megtakarításokból fogjuk tudni finanszírozni.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

„Fontos, hogy megtakarítás már idén is jelentkezett, hiszen ahol megtörtént tavasszal, nyáron a csere, ott onnantól már ezzel számolhatott a Városgondnokság. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ez nagy segítség lesz abban, hogy a közvilágítást jó minőségben és közben korszerű, környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő technológiával biztosítsuk.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, felhívva a figyelmet a közlekedési csomópontokban is tapasztalható, megnövekedett fényerőre.

A Rózsa ligetben a Csitáry kút környéke is sokkal jobban megvilágított az új lámpatestekkel, mint korábban.

Köszönjük a gyors és pontos munkavégzést, illetve azt, hogy egy hónappal a tervezett határidő előtt sikerült befejezni a munkát – mondta Bozai István városgondnok. „Eddig egy sárga burok vette körül a várost éjszaka. A fejlesztésnek köszönhetően most csak az utakat és a járdákat világítjuk, így sokkal kevesebb a fényszennyezése az új lámpáknak, azon túl, hogy sokkal energiatakarékosabbak is a korábbiaknál. Kérjük a fehérváriakat, hogy ha bárhol problémát észlelnek, azt jelentsék be a Városgondnokság hibabejelentő felületein, hiszen mindig lesz olyan, hogy a város 13 ezer lámpatestből álló közvilágítása valahol meghibásodik. A leggyorsabb a Székesfehérvár applikáción keresztül megtenni ezt, mert a pontosan megjelölt helyszínnel azonnal meg tudjuk kezdeni a javítást.”

Nagyon kevés az új lámpák fényszennyezése, mert irányítottan világítanak – emelte ki Nemes Ferenc, a kivitelező Roneko Kft. tulajdonosa. „Már a tervezés során úgy választottuk ki a lámpatesteket, hogy vezérelhetőek legyenek, és a pontos paramétereket már úgy kapta meg a lámpatestek gyártója, hogy azoknak szabályozhatóaknak kell lenniük. Ez azt jelenti, hogy este 11-kor, a gyalogos-átkelőhelyek kivételével felére csökkentjük a lámpatestek fényerejét, ami tulajdonképpen szemmel nem látható, de nagyon sok energiát meg lehet vele spórolni.”

Kitértek arra is, hogy van két olyan probléma, ami – nem a mostani beruházás része volt, de – tapasztalható a közvilágítással összefüggésben. „Egyrészt egyes városrészekben vannak hálózati problémák, de mivel a hálózat nem a városé, így ezeket ez a beruházás nem tudta megszüntetni. Ha a lakosság hálózati problémát tapasztal és azt jelzi a Városgondnokságnak, akkor ők továbbítani tudják az E.ON felé – ehhez már a városi applikáció is rendelkezésre áll a hibabejelentéshez! Másrészt azt is el kell mondani, hogy sok helyen a lombozat felett van ma már a lámpa – ezt is sok helyen lehet tapasztalni. Itt bizony vagy hozzányúlunk a lombozathoz és világosabb lesz, vagy nem nyúlunk a fákhoz, viszont akkor az árnyékot fog vetni.” – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

Városfejlesztés

 1. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.
 2. Kiemelkedő fejlesztések

  Közel 21 milliárd forintot fordíthatott városfejlesztésre Székesfehérvár 2014-2020 között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az önkormányzaton keresztül felhasznált uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

  2024.02.19.
 3. Júniusra kész a művház

  A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.

  2024.02.14.
 4. Nyílt napok az Arénában

  Megkapta a hatósági engedélyeket a város új, multifunkcionális sportcsarnoka, az Alba Aréna. A hírt dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán tette közzé, ahol azt is bejelentette, hogy a jövő héten nyílt napokat szerveznek, ahol minden érdeklődő bejárhatja az új arénát, hamarosan pedig az avatóról is további információkat osztanak meg.

  2024.02.13.