Az egész városban lecserélik a közvilágítást – üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztás

Az MVM ESCO Urban és a RONEKO Kft. közös ajánlata nyerte a több mint 11 ezer közvilágítási lámpatest cseréjére és azok 120 hónapos üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást - tájékoztatott Székesfehérvár Városgondnoksága. A tavaly LED-esre cserélt lámpatestekre nem érkezett panasz, ugyanilyen jó fényerejű, üzembiztos fényforrások kerülnek idén az összes közvilágítási oszlopra.
2023.03.09. 20:10 |
Az egész városban lecserélik a közvilágítást – üzembiztosabb lesz és felére csökken a fogyasztás

A Kassai és a Vágújhelyi utca kereszteződésében, a gyalogos átkelőhely kiépítésénél is újfajta, nagy fényerejű, szabályozható, LED-es lámpatesteket telepítettek. 

A cserélendő 11.171 lámpatest jelenlegi összteljesítménye 1116kW, ami a korszerűsítés után 629 kW-ra csökken. A fényerő nem változik, azonban az évei 5.6 millió kWh fogyasztás 2.4 millió kWh-ra csökken.

A város legnagyobb elektromos fogyasztója a közvilágítás, ami jelenleg közel 5.6 millió kWh-t fogyaszt évente. A fehérvári közvilágítás működtetése pedig közel egymilliárd forint többletköltséget jelent a Városgondnokságnak 2023-ban a korábbi évekhez képest. 2022-ben is már lépcsőzetesen, folyamatosan emelkedő költségek voltak, 2023-ban pedig sajnos már egész évben az emelt árakkal számolt a Városgondnokság.

A korszerűsítéssel 60%-os energia felhasználási megtakarítás érhető el, ami a beruházás finanszírozása mellett is, jelentős költségcsökkentést fog eredményezni. Jól jelzi a közvilágítás megemelkedett költségeit, hogy 2022. januárjában 23.5 millió forint volt ugyanaz a közvilágítás, amiért 2023. januárjában már 175 millió forintot fizetett a Városgondnokság.

Fontos eleme a fejlesztésnek a szabályozhatóság, így 23 óra és hajnali 5 óra között visszább lehet állítani automatikusan a lámpatestek fényerejét, amivel további energiamegtakarítás érhető el, továbbá a város fényszennyezése is kisebb lesz.

Az energiamegtakarításból finanszírozzák a fejlesztést

A Városgondnokság a szerződés 120 hónapos futamideje alatt a jelenlegi költségek helyett jelentősen alacsonyabb energiaköltséget és egy ún. ESCO díjat fizet majd, melyek együttes összege is jóval alatta marad a jelenlegi üzemeltetési költségnek. A fejlesztés saját erő felhasználása nélkül valósul meg, ezért egyetlen forintot sem kell fizetnie a városnak, a lámpatestek pedig a 120 hónapos szerződés lejártakor, maximum 10 millió forintért kerülnek majd városi tulajdonba.

Az energiaválság a Városgondnokságot sem kerülte el, nagyon drasztikus költséget jelent az energia robbanásszerű áremelkedése: a villanynál mintegy nyolcszoros, a távhőnél több, mint ötszörös a többletköltség. 

Év végére az összes régi lámpát lecserélik Székesfehérváron

A fehérvári közvilágítás fogyasztása az új energiatakarékos és szabályozható lámpatestekkel sokkal üzembiztosabb is lesz. A teljes város közvilágításának korszerűsítéséről még tavaly novemberben döntött a Közgyűlés, a tervezési munkát azonban már korábban, két éve elkezdődtek.

A szerződés szerint év végig elkészül a város teljes területén a 11.171 darab lámpatest cseréje, így 2024-ben a jelenleginek kevesebb, mint fele lesz majd a fehérvári közvilágítás energiafogyasztása. Ez sok százmillió forint megtakarítást is eredményez. Az elmúlt néhány évben felszerelt korszerű és szabályozható LED-es lámpatesteket nem érinti a csere.

Az üzembiztos működés miatt is fontos a lámpatestek cseréje

A LED-es világítástechnika oly gyorsan fejlődik, hogy szinte már minden más közvilágítási technológia gyártása leállt, hagyományos izzót nátriumos vagy higanygőzös lámpákat nem is nagyon lehet kapni, sőt, az alkatrészellátásuk is pár éven belül meg fog szűnni. A mostani felújítás, azon felül, hogy rengeteg pénzt fog megtakarítani a városnak, szükségszerű is, hiszen hamarosan nem lehetne majd karbantartani a helyenként 30-40 éves lámpatesteket.

Városfejlesztés

 1. nyílt napok az Arénában

  Már a péntek délutáni nyitáskor nagyon sokan vártak arra, hogy beléphessenek és megnézhessék a város új, ikonikus épületét az Alba Arénát és szombaton is rendkívüli volt az érdeklődés. Az alapszakasz második helyén végző, már biztos CHL résztvevő Fehérvár AV19 játékosai is ott voltak a szombati napon az arénában és több mint ezer autogrammot adtak.

  2024.02.23.
 2. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.
 3. Kiemelkedő fejlesztések

  Közel 21 milliárd forintot fordíthatott városfejlesztésre Székesfehérvár 2014-2020 között. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében, az önkormányzaton keresztül felhasznált uniós források felhasználásáról adott összefoglalót hétfői sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere.

  2024.02.19.
 4. Júniusra kész a művház

  A záró szakaszánál tart a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház teljes körű felújítása. Jelenleg a Szent Gellért Hotel udvara felőli homlokzaton és a nyílászárók megújításán dolgoznak a szakemberek, majd a Szent István terem nagyméretű ablakainak modernizálása, ezzel együtt a terem szellőzésének megoldása lesz komoly feladat.

  2024.02.14.