Közös felelősség a zöldfelületek gondozása - zöld civilek a Városházán

A SzékesZöldvár, a Zöldellő Egyesület és a Gaja Környezetvédő Egyesület képviselőit, valamint a Fehérvár a fákért civil kezdeményezés kommunikációs koordinátorát fogadta szerdán a Városházán dr. Cser-Palkovics András polgármester. 
2022.09.07. 20:50 |
Közös felelősség a zöldfelületek gondozása - zöld civilek a Városházán

A környezetvédelmi területen működő civil szervezetek bemutatták tevékenységüket, beszámoltak a hétfőn szervezett falocsolási akciójukról és átadták a résztvevő három iskolai osztály „zöld” üzenetét. 

Professzionális kezelést kaptak idén a város idős gesztenyefái az aknázomoly ellen

A megbeszélésen a város polgármestere tájékoztatást adott Székesfehérvár környezetvédelmi és klímastratégiájáról, és egyeztettek a lehetőségekről, kezdeményezésekről, amelyeket a jövőben közösen valósíthatnak meg.

Székesfehérváron mintegy nyolcvanezer közterületi fát gondoz a Városgondnokság

Székesfehérvár klíma- és környezetvédelmi stratégiája, a Fehérvár Tüdeje, valamint az erdőtelepítési és faültetési program is szóba került azon a találkozón, amelyen három, a környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet: a SzékesZöldvár, a Zöldellő Egyesület és a Gaja Környezetvédő Egyesület képviselőit és a Fehérvár a fákért civil kezdeményezés kommunikációs koordinátorát fogadta a város polgármestere.

Kivágás helyett megmentették az öreg platánt a Lövölde utcában

A civil szervezetek a rövid bemutatkozást követően beszámoltak az összefogásukkal megvalósult Fehérvár a fákért kezdeményezésről, amelynek keretében augusztusban egy békés demonstrációt szerveztek, szeptember első hétfőjén pedig érzékenyítő akciót valósítottak meg. A Bakony utcában három iskola diákjaival közösen, a Városgondnokság locsolóautójának segítségével a frissen telepített fákat locsolták meg. A céljuk az volt, hogy felhívják a fehérváriak figyelmét, hogy mindannyian hozzátehetünk a környezet fenntartásához, hogy ne csak a zöldterületek előnyét élvezzük nap mint nap, hanem vállaljunk részt a gondozásukból is. Az eseményen résztvevő iskolások „zöld” üzeneteit három tablón gyűjtötték össze, és adták át a szerdai találkozón a város polgármesterének.

Horváth Bence kommunikációs koordinátor elmondta, a civil összefogással szeretnének egy hosszútávú együttműködést a város vezetése, a civil szervezetek és a lakosság között Székesfehérvár természeti értékeinek megóvása érdekében. Ennek érdekében a mostani találkozó előtt készítettek egy lakossági környezetvédelmi igényekről szóló felmérést, amelynek eredményét és egy javaslatokat tartalmazó petíciót Kecskés Tímea (Zöldellő Egyesület) adta át a polgármesternek. Majd a SzékesZöldvár képviselőjével, Sándor Barbarával és a Gaja Környezetvédő Egyesület elnökével, Varga Gáborral osztották meg javaslataikat és tették fel kérdéseiket.

Dr. Cser-Palkovics András a dokumentumok átvételét követően tájékoztatást adott Székesfehérvár környezetvédelmi és klímastratégiájáról, „zöld” fejlesztéseiről. Beszámolt arról, hogy a világjárvány és a nehéz gazdasági helyzet ellenére sem kellett érdemben visszafogni az egyébként jelentős - de feltétlen megtérülő - költséggel járó faültetési programot, amelynek keretében 2018 óta összesen 1775 db földlabdás facsemetét ültettek el a városban, míg Székesfehérvár határában 16 hektárnyi új erdőt telepítettek, nagy részben a Fehérvár Tüdeje program keretében. Kiemelte azt az együttműködést, amelynek köszönhetően a Városgondnokság, a Vadex Zrt, az Önkormányzat, a törekvéseket támogató vállalatok, az évek óta aktívan cselekvő civilek és magánszemélyek együttműködnek. Örömmel üdvözölte, hogy új szervezetek is csatlakoznak ehhez a munkához.