Közgyűlés - 30 milliárdos vagyonnövekedés, kezdődik a Homonnai és a Poprádi felújítása

A közgyűlés elején egy perces néma csönddel emlékeztek a 92 éves korában elhunyt Borlói Rudolfra, a zeneiskola egykori igazgatójára, zeneszerzőre. Elfogadta a testület a tavalyi zárszámadást, amiből kiderül, hogy 2010 óta harmincmilliárddal növekedett Fehérvár vagyona. Szó volt a Bébic utcai munkásszállóról, melyet a pénteki közgyűlési döntés értelmében bérbe venne város. Döntött arról is a testület, hogy heteken belül kezdődik az útépítés a Homonnai és a Poprádi utcákban.
2019.05.17. 11:11 |

A zárszámadás elfogadásával zárta le a testület a 2018-as pénzügyi esztendőt, melyet kiegyensúlyozott, nyugodt, jogszerű gazdálkodás jellemzett – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. A zárszámadás jól mutatja továbbá, hogy folyamatosan nőtt az elmúlt években a város vagyona, 2010 óta mintegy harmincmilliárd forinttal, így könyv szerinti értéken jelenleg 118.5 milliárdos a város közösségének vagyona. A napirend tárgyalásakor a város polgármestere köszönetet mondott azoknak a munkavállalóknak, akik a város gazdaságában dolgozva ezt a fejlődést és gyarapodást lehetővé tették.

A Feketehegy-Szárazréten a Bébic utcában tervezett munkásszálló ügye is szóba került a közgyűlésen. A testület elfogadott egy olyan határozati javaslatot, ami arról szól, hogy a város bérbe kívánja venni a 872 négyzetméteres, nyolcvan fő elhelyezésére alkalmas bebútorozott épületet, amit kollégiumként illetve közszférában dolgozók munkásszállásaként üzemeltetne.

Márton Roland önkormányzati képviselő felszólalásában arról is beszélt, hogy illegális munkásszállók működnek Fehérváron. Szigli István a Feketehegy-Szárazrét önkormányzati képviselője élesen bírálta Márton Rolandot és kérte, hogy ne „hergelje” a városrész lakóit. Róth Péter alpolgármester kiemelte, hogy korábban Márton Roland is megszavazta azt a rendeletet, ami arról szólt, hogy könnyítse a munkásszállók adóterheit. Kérte, hogy amennyiben illegális munkásszállóról tud a városban forduljon a hatóságokhoz, hiszen senki nem szeretne a testületben illegális tevékenységet támogatni. Horváth Miklósné arról beszélt, hogy a fehérvári vállalatok által fenntartott munkásszállókhoz, amik legálisan működnek, nincs közte az önkormányzatnak, azonban kérte, hogy ha illegális szállásról tud, akkor forduljon hatósághoz és ne a fehérváriakat riogassa álhírekkel. Bóka Viktor jegyző elmondta, hogy a szakhatóságok engedélyei alapján a működési engedélyt a jegyző adja ki. Kiemelte továbbá, hogy több munkásszálló működik a városban, amikről eddig semmilyen bejelentés nem érkezett.

Nagyon fontos, hogy különbséget tegyenek a közszereplők a munkavállalási engedéllyel érkezett, hosszú évek óta itt élő európai munkavállalók és az Európán kívülről, nem munka szándékával érkező bevándorlók között – mondta Cser-Palkovics András polgármester. Hosszú évek óta fel lehetett volna vetni az ukrán vagy szerb munkavállalók kérdését, eddig ezt nem tette senki. Fontos, hogy illegálisan ne lehessen munkásszállót működtetni, de ez nem önkormányzati hanem hatósági jogkör. Kiemelte: „Magam is találkoztam hetekkel ezelőtt közvetlenül érintett feketehegy-szárazréti lakókkal, viszont azt látni kell, hogy a Bébic utcában az önkormányzat nem tulajdonosa és nem is üzemeltetője a munkásszállónak. Arra van jogi lehetősége a városnak, hogy bérbevegye az ingatlant, amire vonatkozik a mai közgyűlési döntés is."

Döntött arról is a testület, hogy támogatja Fehérvár az augusztus 1. és 3. között rendezendő Alba Regia Fesztet, a Civil Centrum június 12-i Esélynap rendezvényét, a Múzeumok Éjszakája programsorozatot, a XX. Fejér Megyei Polgárőr Napot és a Székesfehérvári Diáktanács táborát is.

Elfogadta a közgyűlés a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., a Fehérvári Programszervező Kft., a FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Víz- és Csatornamű Zrt., a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft., Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., Alba Airport Fejlesztő és Üzemeltető Kft., az Önkormányzati Informatikai Központ Nonprofit Kft., a SZÉPHŐ Székesfehérvári Épületfenntartó és Hőszolgáltató Zrt., a Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft., a DEPÓNIA Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Kft. és a Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. 2018. évi éves beszámolóját.

Döntöttek arról is a képviselők, hogy a Takarodó úton a több mint másfél hektáros területet továbbra is a Fehérvári Állatotthon az-az a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület használja.

Tovább folytatódik az Ybl Miklós Intézményfelújítási Program

A Tolnai utcai Óvoda és a Tóvárosi Óvoda fűtésrendszerének felújításáról is határozott a közgyűlés. Ez utóbbi intézmény három vizesblokkjának felújításáról is döntöttek. Az Ybl Miklós Óvodában az udvaron és egy vizesblokkban, a Napraforgó Bölcsődében pedig szintén az udvaron lesznek felújítások. Az összes beruházás mintegy százmillió forintba kerül.

A Csók István Képtár homlokzata is megújul a Bartók Béla téren

A közműcserékkel elindult már gyakorlatilag is a Bartók Béla tér felújítása, ma pedig a tér felszíni burkolatáról döntött a testület, ezzel együtt pedig a Csók István Képtár homlokzatának a felújításáról is – mondta el a város polgármestere. „Ez egy nagyon fontos városi közintézmény, ami megújulhat a térrel együtt, hogy egy újabb szép közösségi tere jöhessen létre Székesfehérvárnak.”

Kezdődik a Homonnai és a Poprádi utca felújítása

Fontos döntés volt, hogy a Fiskális út csapadékvíz elvezetésének kiépítése megtörtént és elkezdhetjük az Öreghegy belső úthálózatának a felújítását – hangsúlyozta Cser-Palkovics András. A testület döntött pénteken arról, hogy kezdődhet a Homonnai és a Poprádi utcák felújítása, ahol heteken belül elkezdődik a kivitelezése.

Egyhangú döntés – MOL Fehérvár FC

Az elmúlt hetek - a klubbal és szurkolókkal folytatott - tárgyalásai után a város közgyűlése támogatta a klub névhansználat iránti kérelmét, így hamarosan MOL Fehérvár FC névvel és címerrel lépnek pályára Székesfehérvár labdarúgói. A város polgármestere elmondta, hogy a szurkolókkal is beszéltek erről és az RBD is remélhetőleg visszatér a lelátókra.

Közélet

 1. A Királyi Napok legszebb pillanatai 2019-ben

  Látványos fényekkel kezdődtek a Székesfehérvári Királyi Napok, majd másnap együtt énekeltünk a fúvósokkal, néztük a fényjátékot a Bíróság épületén. Kiállítás nyílt IV. Béla életéről a múzeumban, róla, illetve koráról szólt a Koronázási Ünnepi Játékok és a szertartásjáték; Rúzsa Magdi koncertjén egy gombostűt sem lehetett leejteni; kimulattuk magunkat az Öreghegyen és táncosok hozták el a világot Fehérvárra.

  2019.08.22.
 2. Köszönet a Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak és résztvevőknek

  Székesfehérvár polgármestere – a közösségi oldalain már közzétettek szerint – a város Önkormányzata és minden szervező nevében ezúton is köszöni a 2019-es Székesfehérvári Királyi Napokon dolgozóknak a programsorozaton tanúsított helytállásukat, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy idén is felejthetetlen élményekkel zárult a látogatók számára az ünnepi időszak.

  2019.08.21.
 3. Véradást szerveznek a Videoton Orvosi Rendelőjében augusztus 22-én

  Augusztus 22-én csütörtökön mindenkit szeretettel várnak 9 és 16 óra között a VIDEOTON Orvosi Rendelőjében, ahol minden véradót értékes meglepetés vár.

  2019.08.21.
 4. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek