Az elmúlt nyolc évben jelentősen gyarapodott Székesfehérvár vagyona

Önkormányzati hitelkonszolidáció kormányzati forrásból, erősödő helyi gazdaság és adóbevételek, egyre növekvő sajáterős fejlesztések – ezek a kulcsszavak jellemzik Székesfehérvár elmúlt évekbeli fejlődését, a város vagyonának gyarapodását. A közgyűlés pénteki ülésén tárgyalta a 2018. évet lezáró zárszámadási rendeletet, amelynek keretében most nem csak az elmúlt esztendő gazdálkodási adatait elemezték.
2019.05.17. 11:22 |

Az Önkormányzat működésében a gazdálkodás folyamatos kontrollja mellett fontos szerepe van a zárszámadásnak is, amikor egy-egy évet egészében lehet vizsgálni: hogyan alakultak a bevételek és a kiadások, változtak-e a működtetés kereteit meghatározó jogszabályok, szükség van-e bármilyen korrigáló intézkedésre.

A 2018. évi zárszámadás alapján látható, hogy Székesfehérváron a stabil városüzemeltetés mellett jelentős, 16,6 milliárd forint értékű forrást a fejlesztésekre, felújításokra is fordítani tudtak. Ez szerencsére egy évek óta jellemző tendencia, ahogy ezt a zárszámadási rendelet részeként készült többéves áttekintés is mutatja.

A 2010 és 2018 közötti időszakot mutatja be a szakmai anyag, amely alapján látható, hogy a működtetési adatokon túlnyúlóan a fejlesztések, felújítások és az önkormányzati „tartós” vagyon alakulása is kedvező: a tárgyi eszközök, üzemeltetésre, vagyonkezelésbe adott eszközök esetében – a piaci értékelés nélkül, könyvszerinti értéken történő bemutatás mellett – egyértelműen nyomon követhető a Közgyűlés által meghozott döntések, azaz a városfejlesztés hatása, az önkormányzat mint cégtulajdonos növekvő részesedése.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelállomány felszámolása után is rendelkezik tartalékokkal a város, miközben a helyiadó-bevételeknek köszönhetően évről-élvre nő a fejlesztésre fordítható összeg. Jelentős a város saját vagyonának növekedése is, a 2010-es 75,3 milliárd forinttal szemben immár a 118,5 milliárd forintot is meghaladja.

Közélet

 1. Polgármesteri Emlékéremmel köszöntötték dr. Mayer Gizellát a XV. Senior Orvos Találkozón

  Tizenötödik alkalommal szerveztek Senior Orvos Találkozót, amelynek a MOL Aréna Sóstó adott otthont. A senior orvosokat Székesfehérvár polgármestere köszöntötte, majd Polgármesteri Elismerő Emlékérmet adott át dr. Mayer Gizella gyermekorvos kardiológusnak, aki 1963 óta dolgozik a fehérvári kórházban. A találkozón adták át a Szent Márton Emlékérmeket is. Az idei évben tizennyolc orvos vehette át szakmai munkájának elismeréseként a díjat.

  2019.09.21.
 2. Egész napos rendezvénysorozattal hívták fel a figyelmet az Alzheimer-kórra Fehérváron

  Magyarországon közel 250 ezer ember él Alzheimerrel és az érintettek száma a hozzátartozókkal együtt meghaladja az egymillió főt is. Szombaton, az Alzheimer világnapján „Adj esélyt az éveidnek" mottóval egész napos rendezvénysorozatra várták az érdeklődőket Fehérvár Belvárosában, hogy felhívják a figyelmet az Alzheimer és a demencia terjedésének veszélyére.

  2019.09.21.
 3. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 4. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek