Elhunyt Borlói Rudolf zeneszerző tanár, nyugalmazott igazgató

Nagy veszteség érte Székesfehérvár közösségét: elhunyt Borlói Rudolf. A Hermann Zeneiskola közismert és köztiszteletben álló zeneszerző tanára, nyugalmazott igazgatója 91 évet élt. 90. születésnapján a kiváló szellemi erőben lévő komponista személyesen részt vett Rekviem című művének előadásán a Bazilikában.
2019.05.14. 09:08 |

Borlói Rudolf 1927. október 16-án született Békésen. Középiskolai tanulmányait követően 1948-ban a Budai Zeneakadémiára, majd a következő évben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakára nyert felvételt. Ezt megelőzően a jelenlegi Vasas Művészegyüttes karnagya lett, s e tisztségét 1959-ig töltötte be. A Zeneművészeti Főiskolát 1954-ben fejezte be, és a Ceglédi Állami Zeneiskolában helyezkedett el. 1967. február 1-jén a Székesfehérvári Állami Zeneiskola, a mai Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI igazgatója lett, s ezt a feladatot látta el nyugdíjazásáig; neki köszönhető, hogy elindult az iskolában az orgona tanszak, majd az országban az elsők között a népzenei tanszak.

Az őt Székesfehérvárhoz kötő kapcsolata 1976 nyarától még szorosabb lett, hiszen ekkor költözött Budapestről a városba. Az igazgatói feladatok ellátása mellett karmesterként irányította a Székesfehérvári Szimfonikus Zenekart. Szakmai tudásának egyik jelentős elismerése, hogy 1981-től a Pécsi Zeneművészeti Főiskolán oktatott.

Mint zeneszerző rengeteg egyedi, jellegzetes stílusú művet komponált: számos kamara jellegű művet, illetve zenekari műveket is alkotott, és – mind Cegléden, mind Székesfehérváron – aktívan részt vett a város kulturális életében. Zeneszerzői és karmesteri tevékenységéért 1972-ben a Népek Barátsága Liga Ezüst fokozatát, 1973-ban Alba Regia Emlékérmet, 1986-ban Pro Urbe elismerést kapott.

Tanítványai, kollégái tisztelték, szerették őt. Elfogadó ember volt, de ha kellett, tudott határozott is lenni: egy az iskolában szükséges hangszerért céltudatosan és eltökélten lépett elő a hivatalban. Lenyűgöző zenei tudása mellett sokoldalú ember volt, kitűnt irodalmi érdeklődésével és műveltségével, foglalkozott a népzenében, néplélekben megjelenő magyarságtudattal, gyakran mélyedt el biológiai témákban, foglalkoztatta az élet keletkezése, a csillagászat, és még a műszaki szerkezetek, motorok is érdekelték, szívesen konstruált kisebb gépeket.

Művei a mai napig jelen vannak a város életében. A Szent István-székesegyház felújítását követően az épület történetét bemutató fényfestés kísérőzenéje a Missa Numerosa című művén alapult. Fiataloknak, kezdőknek komponált igényes darabokat, és a nevéhez kapcsolódik a sok évtizede működő országos kamarazenei verseny elindítása. 90. születésnapján a kiváló szellemi erőben lévő komponista személyesen részt vett Rekviem című művének előadásán: a szólistákra, vegyes karra és szimfonikus zenekarra írott öttételes alkotása az időtlen gyász gondolatát közvetíti.

Székesfehérvár Önkormányzata ezzel a gondolattal nyilvánítja részvétét szeretteinek a város közössége, a volt tanítványok és a zeneszerető közönség nevében!

Kultúra

 1. Székely Csaba: Öröm és boldogság - a Prospero Színkör előadása csütörtökön

  November 21-én, csütörtökön 19 órakor Székely Csaba: Öröm és boldogság című darabját mutatja be a Prospero Színkör A Szabadművelődés Házában. Rendező: Micskó Zoltán. Belépőjegy: 1000 Ft, a helyszínen, közvetlenül az elődás előtt vásárolható meg. Az elődás megtekintését 16 éven felüli nézőknek ajánlják.

  2019.11.21.
 2. Lohonyai Zoltán dalai a Vörösmarty Színház irodalmi szalonjában

  December 5-én 17 órakor a Vörösmarty Színház földszinti Kávézójában Dalban bújdosó versek címmel Lohonyai Zoltán dalai és dalszövegei hangzanak el. A szerző mellett közreműködik Rábai Zsanett és a műsort készítő Felföldi Gábor.

  2019.11.21.
 3. IV. Béla élete és uralkodása - tárlatvezetés és előadás az Országzászló téri kiállításon

  Újra tárlatvezetéssel várják látogatókat november-21-én, csütörtökön 16.15-től a Hősök, Szentek, Hódítók – IV. Béla élete és uralkodása című kiállításban, Belegrai Tamás kurátorral, az Országzászló téri kiállítóhelyen. 17.15-től Dr. Szabados György, történész „Békeszerető ember volt..." - IV. Béla családi és királyi története című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni a bejelentkezes@szikm.hu e-mail címen november 21-én, délig lehet.

  2019.11.20.
 4. Szombaton lesz a Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál A Szabadművelődés Házában

  November 23-án újra a rövidfilmek kerülnek a középpontba Székesfehérváron. A Szabadművelődés Házában tizenhatodik alkalommal várja az érdeklődőket a Fehérvászon Függetlenfilm-fesztivál. A helyi alkotócsoportok mellett lesz válogatás a 64. Országos Függetlenfilm Fesztivál alkotásaiból, válogatást láthatnak a nézők Karácsony Péter filmjeiből, de lesz koncert és fesztiválzáró táncest is.

  2019.11.20.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Székesfehérvár Topotéka