Köszönetről, emlékezésről és fejlesztési döntésekről szólt a vészhelyzet utáni első Közgyűlés

Hosszú idő után kedden reggel ismét Közgyűlést tartott a Székesfehérvár képviselő testülete a Városházán. Február 24-e óta nem ülésezett a testület és a június 18-án megszüntetett veszélyhelyzet után a város polgármestere azonnal összehívta a Közgyűlést, melyen beszámolót hallgathattak a képviselők a veszélyhelyzet alatt történt intézkedésekről is. 
2020.06.23. 14:12 |

Egyperces néma főhajtással emlékezett a Közgyűlés a koronavírus székesfehérvári áldozataira továbbá az elmúlt hónapokban elhunyt Mikó Péterre, Dr. Gartai Istvánra, Gyimesi Editre, Jüllich Ádámra, Dienes Ottóra és Kovács Józsefre.

A testület meghatározta második féléves munkatervét, beszámolt a Volánbusz tavalyi fehérvári közszolgáltatási tevékenységéről, továbbá az új maroshegyi bölcsődéről is tárgyaltak. Júliusban kezdi a kivitelező a Balatoni út felújítását és közbeszerzést írtak ki mintegy nyolc kilométer új kerékpárút építésére is.

Veszélyhelyzeti döntések - 234 határozatot és 20 rendeletet hozott Fehérvár polgármestere

Az ülés elején dr. Cser-Palkovics András polgármester beszámolt az elmúlt három hónapban hozott 234 határozatról és rendeletről: a veszélyhelyzet mintegy száz napja alatt a rendkívüli felhatalmazással élve, összesen 20 rendeletet és 233 határozatot kellett kiadnia Fehérvár polgármesterének. Köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon segítséget nyújtott az elmúlt hónapokban.

Székesfehérvár polgármesterével a veszélyhelyzet után készült beszélgetést ITT olvashatják!

Nagyon fontos szakmai anyagot prezentált dr. Kincses Zsolt Dávid főosztályvezető, mely az elmúlt száz nap intézkedéseit foglalta össze, rengeteg adattal számmal és információval – emelte ki Cser-Palkovics András. (A négyszáz oldalas szakmai prezentáció innen LETÖLTHETŐ!) Köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt hónapok védekezési munkáiban részt vett. Mint mondta, a Közgyűlés zárt ülésen határozott arról is, hogy többeknek városi kitüntetés formájában is elismerik áldozatos munkáját. 

Vargha Tamás országgyűlési képviselő is ott volt a Közgyűlésen, aki az országos operatív törzsben is dolgozott az elmúlt hónapokban, mint a Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára.

Mint mondta, nagyon fontos volt az elmúlt időszakban figyelni a környező országokat, hogy ki mit tesz, milyen intézkedéseket hoz és hogyan védekezik. Folyamatosan kapcsolatban volt a város polgármesterével, hogy segítse a helyi védekezést is, továbbá megköszönte az elmúlt hónapok professzionális városirányítását és a székesfehérváriak fegyelmezettségét.

Dr. Kincses Zsolt Dávid a Polgármesteri Hivatal főosztályvezetője számolt be az elmúlt hónapok védekezéséről. Az élet-és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány elleni védekezési feladatellátásról, a veszélyhelyzet időszaka alatt tett intézkedésekről szóló tájékoztatót ITT töltheti le! (.pptx, 106MB)

 • A védekezés 99 napja alatt a „Covid-19 Munkacsoport” – Helyi Operatív Törzs 62 ülést tartott, ezek összesen 2914 percig tartottak. 3846 WhatsApp üzenetváltás is történt.
 • A járvány kezdete óta június 23-án, kedden reggel 8 óráig Székesfehérváron összesen 348 fő került járványügyi megfigyelés alá, eddig 321 fő esetében járt le a házi karantén, 27-en továbbra is megfigyelés alatt vannak.
 • A közterület-felügyelet 1123 alkalommal figyelmeztetett – bírság kiszabása nélkül – a védőmaszk hiányára és a védőtávolság megsértésére.
 • Összesen 76 alkalommal készült és került ki a különféle platformokra polgármesteri lakossági tájékoztató, melyeket napról napra átlagosan 47 ezren olvastak el.
 • Székesfehérváron 685 idős személy kért és kapott segítséget az Önkormányzattól. 553 fő jelentkezett az önkéntes munkára, 249 fő aktív önkéntest vontak be a segítő feladatok ellátásába.

Molnár Tamás önkormányzati képviselő arról beszélt az ülésen, hogy embertpróbáló időszakon vagyunk túl, de Székesfehérvár közössége megerősödve éli újra a hétköznapokat. Megköszönte mindenkinek a munkáját, akik dolgoztak ebben az embertpróbáló három hónapban. „Százezren egy csapatban valóban együtt tudtunk működni Székesfehérváron!”

Rácné Földi Judit önkormányzati képviselő is köszönetét fejezte ki minden fehérvárinak azért a fegyelmezett magatartásért, amit tanúsítottak az elmúlt hónapokban. Fazakas Attila fontosnak nevezte, hogy sikerült pártok fölött Fehérvárért összefogni az elmúlt időszakban, továbbá Barlabás András is köszönetet mondott a veszélyhelyzet alatt dolgozóknak.

Szigli István önkormányzati képviselő Fehérvár polgármesterét méltatta, miszerint "kézben volt tartva a város" és Juhász László képviselő is elismerését tolmácsolta Cser-Palkovics András polgármesternek, majd kiemelte, hogy a kereskedelmi dolgozóknak is nagy köszönet jár a munkájukért.

Júliusban kezdődik a Balatoni út felújítása

Lezárta a közbeszerzését a testület a Balatoni út felújításának. Megvan a győztes ajánlatot tevő kivitelező, mellyel a város szeretne már jövő héten szerződni, hogy mihamarabb, még júliusban elkezdődhessen a hat hetet igénybe vevő munka. Teljes útzár lesz a felújítás alatt annak érdekében, hogy gyorsan haladhasson a kivitelezés és még a nyáron elkészüljön a halaszthatatlan felújítása az útnak. A város polgármestere kiemelte, hogy jóval a becsült érték alatt nyerte el a munkát a kivitelező, ami azt jelenti, hogy sok forrást tudott spórolni Fehérvár, melyet más fejlesztésekre lehet fordítani.

Húsz utcát érint az új kerékpárutak építése

Mintegy nyolc kilométernyi kerékpárút és kerékpársáv épül a meglévő kerékpárutak mellé, mely több mint húsz utcát érint a városban. Ez sok nagy kerékpáros gyűjtőutat köt majd össze, ami sokat segít majd a fehérvári biciklis infrastruktúra fejlesztésén.

Közélet

 1. Prémium kategóriás szint a cél - új fejezet a Kodolányi életében

  Az új tanévvel együtt új fejezet is kezdődött a Kodolányi János Egyetem életében, hiszen a székesfehérvári alapítású felsőoktatási intézmény fenntartója ez tavaszától kezdve hivatalosan is a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa, Gattyán György. Az új tulajdonossal, aki maga is a Kodolányi hallgatója volt, illetve az egyetem rektorával Dr. Szabó Péterrel a Kodolányisok Világa készített beszélgetést.

  2020.09.25.
 2. Közel 200 millió forintból újult meg az Alba Regia Műszaki Kar internetes hálózata és számítógépparkja

  Befejeződött az az uniós projekt, amelynek köszönhetően közel 200 millió forintból megújult az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának internetes hálózata és számítógépparkja. A fejlesztés eredményeként jelentősen javult a felsőoktatási intézmény szolgáltatásainak minősége.

  2020.09.25.
 3. Közgyűlés - kezdődik a volt mozi felújítása, érkezik még 8 új busz és 14 km kerékpárút épül

  A héten átadott 10 és a hamarosan érkező 5 új autóbusz mellé további 8 érkezik - többek között erről is döntött a pénteki közgyűlés. Kiválasztották a képviselők a kivitelezőt és hosszú várakozás után teljes kormányzati finanszírozássa kezdődik a volt Köztársaság Mozi teljes felújítása, melyből a Nemzeti Emlékhely látogatóközpontja lesz. Arról is döntés született, hogy további 14 kilométernyi kerékpárút épül Székesfehérváron.

  2020.09.25.
 4. Az igazi szeretet a titka - 95. születésnapján köszöntötték Málits György Ferencnét

  Éppen csütörtökön töltötte be a 95. életévét a székesfehérvári Málits György Ferencné Gabrovits Terézia. Székesfehérvár Önkormányzata nevében Östör Annamária önkormányzati képviselő köszöntötte fel őt öreghegyi otthonában a város ajándékával és a miniszterelnöki emléklappal.

  2020.09.24.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4