In memoriam Dr. Dienes Ottó

Szomorú szívvel adjuk hírül a közösségünket ért újabb veszteséget: 84. évében elhunyt Dr. Dienes Ottó Pro Civitate-díjas és a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával kitüntetett tanár, író.
2020.05.29. 15:54 |

Dr. Dienes Ottó a mai - klasszikus értelemben vett – polihisztorok egyike volt. Elhivatott oktatói tevékenységét végig nagy lelkesedéssel, diákjai elismerése által övezve végezte.

Majd, amikor máshol volt rá szükség, akkor a köz érdekében dolgozott tovább. Mindeközben egy percre sem hagyta abba irodalmi munkásságát, és soha nem szűnt meg a művészeteket felkaroló helyi műhely aktívan alkotó tagjának lenni. A maga csendes személyiségével, mégis meghatározóan volt jelen élete végéig Székesfehérvár életében.

Dr. Dienes Ottó 1937. március 22-én született Budapesten. Iskoláit az érettségiig Egerben végezte, majd az Eötvös Lóránd Bölcsészettudományi Karán folytatta tanulmányait. 1959 óta él Székesfehérváron, ekkor kezdte tanári munkáját a Vasvári Pál Gimnáziumban. 1970-től a Teleki Blanka Gimnáziumban tanított húsz éven keresztül. 1978-82-ben a franciországi Lille-i Egyetem magyar tanára volt. „Harminckét hosszú esztendeig jártam a sokszor göröngyös tanári pályán: nagyszerű érzés volt a kultúrkincset közvetíteni a nyíltszívű fiataloknak.” – vallotta.

A rendszerváltás időszakában tudására és tapasztalataira a köz érdekében volt szükség, így közigazgatási pályára lépett. 1990-től közel tíz éven keresztül a Fejér Megyei Önkormányzat egyik osztályvezetőjeként, majd a külkapcsolatok elnöki referenseként dolgozott. Éveken keresztül tagja volt az Európai Régiók Gyűlése hatodik bizottságának.

Önkormányzati munkásságát követően nyugdíjasként három tanéven keresztül visszament tanítani első iskolájába, a Vasvári Pál Gimnáziumba. A Vörösmarty Társaság elnökségi tagjaként résztvevője volt a fehérvári irodalmi és művészeti életnek.

Írói munkálkodása is folyamatos volt, versei megyei folyóiratokban, antológiákban jelentek meg, több kötete látott már napvilágot. Intellektuális és filozofikus költészetének értékein túl a képzőművészet is érdeklődési körébe tartozott, fa kisplasztikáival és festményeivel folyamatosan szerepelt képzőművészeti tárlatokon.

Munkásságát Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 2007-ben „Pro Civitate” díjjal ismerte el, a Fejér Megyei Önkormányzat Vörösmarty Mihály-díjat adományozott neki. 2016-ban magas színvonalú munkája és példamutató tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült, 2017-ben Polgármesteri Elismerő Emlékérmet vehetett át, 2018-ban pedig a Fejér Megyei Prima-díjasok közé választották.

Székesfehérvár Önkormányzata Dr. Dienes Ottót saját halottjának tekinti.

Felesége, Dr. Dienesné Fluck Györgyi képviselő asszony és családja többi tagja felé ezúton is kinyilvánítjuk részvétünket a város közössége nevében.

dr. Cser-Palkovics András, polgármester

Közélet

 1. Kiválóan rajzoló megyei gyerekek nagy napja Budapesten a Stefánia Palotában

  Hétfőn reggel Székesfehérváron a Piac téren öt tehetségesen rajzoló móri Radnótis, és 18 kiválóan rajzoló fehérvári iskolás gyerek különböző tanintézményekből találkozott felnőttekkel és látásukban korlátozott emberekkel, vakvezető kutyákkal

  2021.10.18.
 2. Havi diákbérlet egy vonaljegy áráért – januárban indul a tesztidőszak Székesfehérváron

  Januártól 280 forintért, azaz egy vonaljegy áráért lehet majd havi tanulóbérletet váltani Székesfehérváron. A bérlet árának drasztikus csökkentésével az Önkormányzat arra szeretné ösztönözni a fiatalokat és családjaikat, hogy iskolába járáshoz minél többen a közösségi közlekedést használják. Ez a közlekedési problémák és a zsúfoltság csökkentése mellett a családok anyagi terheit csökkenti, valamint a klímavédelmet is szolgálja – mondta el hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2021.10.18.
 3. A védőmaszk használatát kéri közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere

  Öt pontban tett közzé ajánlásokat és intézkedéseket közösségi oldalán Székesfehérvár polgármestere annak kapcsán, hogy ismét növekedni kezdtek a koronavírus-fertőzések esetszámai. Többek között ingyenesen fel- és elvihető sebészi maszkokat helyeznek ki az önkormányzati ügyfélszolgálatokon és a városi piac bejáratánál is.

  2021.10.18.
 4. Diák havibérlet egy vonaljegy áráért 2022-ben Székesfehérváron

  2022-ben havi 280 forintba fog kerülni a buszbérlet a fehérvári fiatalok számára! – tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán. A poszt teljes szövege az alábbiakban olvasható!

  2021.10.17.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár