Film készül egy Fehérvárról Szibériába hurcolt hadifogoly naplója alapján

A pákozdi katonai emlékpark lövészárkaiban folytatódott a „Haza! ­– Lantai Májer József szibériai hadifogoly naplója" című film forgatása. A fiatal katona az I. világháborús harcokról és a hadifogoly létről számol be naplójában.
2023.11.24. 08:15 |
Film készül egy Fehérvárról Szibériába hurcolt hadifogoly naplója alapján

Matuz János és Kovács Szilvia társrendezésében, aki egyben film producere is, a 17-es honvéd gyalogezredben szolgáló magyar honvéd és társainak életéről készül filmetűd. A filmben a fiatal székesfehérvári születésű katona az I. nagy világégés során az arcvonalban megélt harcait, illetve szibériai fogságának embert próbáló történéseit mutatják be, Lantai Májer József naplója alapján. A héten a pákozdi Mészeg-hegyre költözött a stáb, ahol a küzdelmet a lövészárokban idézték fel, korhű fegyverekkel, szakértők segítségével.

A főhős szerepében Schneider-Zay Ákost köszönthetjük, egy olyan korosztály képviselőjeként, akik számára nem teher a múltidézés és hitelesen idézi meg a főszereplő álmait és visszaemlékezéseit.

A háború megpróbáltatásait, illetve a fogságban töltött emlékeket megidéző film forgatása Erdélyben folytatódik, majd tavasszal fejeződik be. A bemutatót az utómunkálatokat követően, a tervek szerint jövőre, július 18-án, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapján tartják..

Várostörténet

 1. 581 éve ezen a napon, február 23-án született Mátyás király

  Mátyás horoszkópja több kódexben is fennmaradt, s ezek mindegyike február 23-at írja a király születése napjának. Arra azonban már Gouth Kálmán rámutatott 1943-ban, hogy miután az asztrológiai napkezdetet a kor sajátosságait figyelembe véve déli időpontra kell helyezni, ezen ábrázolásokat úgy kell értelmezni, hogy a király valójában másnap, 24-én, azaz Mátyás napján hajnali 3 körül látta meg a napvilágot.

  2024.02.23.
 2. II. (Vak) Béla emlékezete

  1141. február 13-án egy szomorú sorsú, mégis sikeres magyar király tért meg őseihez. II. (Vak) Béla (1131–1141) élete nagy részében gyámolításra szorult, uralkodóként azonban erős országot teremtett, királysága területét gyarapította, termékeny apaként pedig a dinasztia további életét biztosította az Álmos-ág trónfoglalásával. A cikk az évforduló kapcsán a Várostörténeti Kutatóközpont közösségi oldalán olvasható.

  2024.02.13.
 3. Szent ügye volt Székesfehérvár

  Ma lenne 75 éves a 2017-ben elhunyt régészprofesszor Siklósi Gyula, akinek kutatási eredményeiből, szellemiségéből a jelenben is erőt meríthetnek azok, akiknek hozzá hasonlóan "szent ügye" Székesfehérvár. 1978-tól, egészen haláláig, majd négy évtizeden keresztül kutatta Székesfehérvárt. 

  2024.01.21.
 4. A Szent Sebestyén templomról

  A felsővárosiak kápolnáját, már 1775-ben templomnak minősítették. A két torony építése 1836-ban történt, Fridl Károly rajzmester tervei alapján és az építkezés idejére még a téglaégetőt is a templom rendelkezésére bocsátotta a város. A felsővárosi templomnak 1917 előtt hat harangja volt, ma a 951 kg-os harang szól a Felsővárosban.

  2024.01.20.