Ma 36 éve, hogy hazatért világkörüli útjáról a Szent Jupát

A fehérvári Fa Nándor és Gál József voltak az elsők, akik magyarként egy vitroláson megkerülték a Földet. 70 ezer kilométert utaztak a 15 négyzetméteres hajón, 12 országban kötöttek ki és összesen 295 napot töltöttek vízen.
2023.09.12. 07:04 |
Ma 36 éve, hogy hazatért világkörüli útjáról a Szent Jupát
1985 szeptember 26-án indult el Fa Nándor és Gál József Szent Jupát nevű hajóján a horvátországi Opatiából. A világkörüli vitorlás út csaknem két évig tartott. 1985-ben még csak kevesen, közeli rokonok, barátok és a Fehérvár Televízió stábja búcsúztatta Fa Nándort és Gál Józsefet.
Két évvel később, 1987. szeptember 12-én már több ezer zászlót lobogtató, Himnuszt éneklő magyar várta őket a jugoszláv kikötőben, majd Székesfehérváron a Városház téren. Az ünneplés annak szólt, hogy ők voltak az elsők, akik magyarként vitrolással megkerülték a Földet. Hajójukat, a Szent Jupátot a Közlekedési Múzeumban Farkas Bertalan űrkabinja mellett állították ki.

Várostörténet

 1. László Gyula régészprofesszorra emlékezik a Várostörténeti Kutatóközpont

  26 éve, 1998. június 17-én hunyt el László Gyula régészprofesszor, a „kettős honfoglalás” elméletének megalkotója. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont Szabados György írásával emlékezik a professzorra.

  2024.06.18.
 2. Fehérvár a Nagy Háborúban

  Az I. világháború Székesfehérvárhoz kapcsolódó eseményeit, szereplőit, történéseit mutatja be a Városi Levéltár és Kutatóintézet új előadássorozata. A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvánnyal közös sorozat első részében az I. világháború hadszinterein működő tábori lelkészi szolgálatot ismerhetik meg az érdeklődők június 6-án, csütörtökön 17 órától a Városi Levéltár Szekfű Gyula termében, a Zichy liget - Malom utca sarkán.

  2024.05.31.
 3. II. András koronázására emlékezünk

  1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

  2024.05.28.
 4. 666 éve, 1358. május 15-én kezdte el írni Fehérváron a Képes Krónika alapszövegét Kálti Márk

  Udvari pap-historikus és székesfehérvári lakos. A Szűz Mária Bazilikában teljesített szolgálatot, és itt, Magyarország ősi koronázó templomában juthatott hozzá régi gesztáinkhoz, krónikáinkhoz, továbbá más írásos forrásaihoz (oklevelek, királyok halálozási jegyzékei), amelyekből művének megírásához merített.

  2024.05.15.