Dr. Benkő Ágota kapja idén a Szent István Érdemrendet és Díjat

Augusztus 17-én, csütörtökön 18 órakor 14. alkalommal adják át a Szent István Érdemrendet és Díjat a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke és Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója pénteken, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idei Szent István Érdemrendet és Díjat Dr. Benkő Ágota, Nagycsaládosok Országos Egyesületének volt elnöke kapja.
2017.08.11. 12:13 |
Idén 14. alkalommal kerül adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat. A magánszemélyek által 2004-ben alapított díjat minden évben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, emberi hozzáállásához mindenkor Szent István öröksége szolgált iránymutatásul.

14 esztendeje már, hogy a Szent István-ünnepkör része a Szent István Érdemrend és Díj átadása Székesfehérváron. A díjat olyan személyek kapták meg eddig, mint például Sobor Antal, író, Fitz Jenő, régészprofesszor, Dosztál Béla, 1956-os forradalmár valamint több az egészségügy, oktatás vagy a szociális ellátás területén szolgáló díjazott. Ez a tendencia folytatódik idén is, hiszen az állampolgári javaslatokat áttekintve, az egész személyiségével és munkásságával a társadalmat értékalapon szolgáló Dr. Benkő Ágotának ítélte a kuratórium az idei Szent István Érdemrendet és Díjat.” – mondta el Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója.

Dr. Benkő Ágota több cikluson keresztül volt az 1987-ben megalapított Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Az egyesület 30 esztendeje része az életének. Alapítóként három kulcsszó mentén építette fel néhány társával a szervezetet; ezek a közösség az érték és az érdek.

Benkő Ágota szolgálata során mindig a családbarát társadalom szükségességére hívta fel a figyelmet. A családokat érintő problémákat minden tőle telhető módon a nyilvánosság elé tárta. Sokszor elmondta, hogy a gyermekbarát társadalom megteremtése nem elsősorban pénzen, hanem a szemléleten és értékrenden múlik.

Közélet

 1. Püspöki mise lesz a Bazilikában Szent István király ünnepén

  Vasárnap, Szent István király ünnepén, 10.30 órakor Székesfehérvár papságával koncelebrált püspöki mise lesz a Székesegyházban. Augusztus 20-án emlékezünk arra a napra, amikor 1083-ban László király a királysírból a Székesfehérvári Bazilika oltárára emeltette az államalapító uralkodó testét a szentté avatás szertartásához. A szentmise után Spányi Antal megyéspüspök megáldja az új kenyeret, amely a családi jólét és a jövő jelképe, majd Isten áldását kéri valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2017.08.17.
 2. Püspöki szentmisével ünnepelte Székesfehérvár Nagyboldogasszony napját

  Nagyboldogasszony-napi szentmisét celebrált a Székesegyházban Spányi Antal püspök kedden. Nagyboldogasszony a legrégibb Mária ünnepünk. Államalapító uralkodónk erre a napra hívta össze Székesfehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénykezést. Az „Égbe felvett Szűz Mária” a Székesfehérvári Egyházmegye védőszentje is.

  2017.08.15.
 3. Erdélytől Bécsig hirdeti Szent István városát, Székesfehérvárt

  A Szent István dekorációval ellátott Bombardier Traxx mozdony a következő évben az ország villamosított vasútvonalain fog döntően személyszállító vonatokat húzni, de a nemzetközi forgalomban a Budapest - Brassó és Budapest - Bécs között is jár majd. A „fehérvári” mozdony a következő egy évben körülbelül 240 ezer kilométert fog futni.

  2017.08.15.
 4. Fogadalmi szentmise és az országfelajánlás megújítása a Bazilikában

  Hétfőn, a Szent Istváni-i országfelajánlás napján, a Székesegyházban tartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepét. A szertartás előtt a Püspöki Palotából körmenetben vitték a Magyar Szent Család (Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre herceg) ereklyéit és az üldözött iraki keresztények ajándék templomkeresztjét a Bazilikába, ahol ezt követően központi imaórát tartottak, majd a szentmisében Spányi Antal megyés püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, ahogyan azt Szent István király tette, 1038-ban, a halálát megelőző napon.

  2017.08.14.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2017. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek