Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.
2020.10.01. 12:22 |

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége által meghirdetett program keretében egy kilométer körhosszúságú pálya valósult meg a Halesz ligetben, és ahol játszótér, fitneszjátszótér és mosdó is várja a mozogni vágyókat.

A rekortán futópálya kivitelezését mintegy 28,5 millió forinttal támogatta az Országos Futópálya-építési Program, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata ugyanennyivel egészített ki. Ezen felül – ami nem része a pályázatnak – a város önerejéből, 30 millió forint értékben pályavilágítást épít majd ki a Városgondnokság a meglévő közvilágítás mellé.

„A Kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra a világ legélhetőbb országai közé tartozzon Magyarország. Az oktatási és egészségügyi fejlesztések mellett ezen cél eléréséhez a mindennapi minőségi élet, sport és szabadidős tevékenységek támogatása is elengedhetetlen.

Elindult például a turistaház-rekonstrukciós program, amely nyomán ma már számos ilyen ház felveszi a versenyt osztrák és szlovák társaival is. Újrafestették a kerékpár-túraútvonalakat és a teljes Kék Kör megújult, valamint számos kilátó is épült.

Heti két és fél óra mozgás több mint négy esztendővel emeli az egészségben eltöltött évek számát.

Különösen fontos célcsoportnak tartom a gyerekeket, az ő mozgásra szoktatásuk minden eddiginél fontosabb.” - hangsúlyozta Révész Máriusz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa, aki hozzátette: „az egyik legjobban felszerelt futópálya lesz az országban a Halesz ligeti, mellékhelyiséggel, világítással felszerelve.”

„Szívesen veszünk részt minden olyan programban, amellyel a várható egészséges éveket tudjuk növelni. A jövőben is, ha lesz hasonló pályázati lehetőség, akkor abban Fehérvár - ahogy eddig is - nagyon szívesen rész vállal.” - emelte ki Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki elmondta, hogy a fejlesztés fákat nem érintett.

„Nagyon különleges színfolt ez a pálya nekünk, futóknak. A pálya vonalvezetése különleges, talán még tíz kilométert sem unalmas futni rajta. Nem mellékes, főleg nyáron nem, hogy a pálya mintegy negyede árnyékban halad. A minősége optimális és nagyon fontos a környező infrastruktúra, a mosdó és a futás utáni nyújtásra kiválóan alkalmas fitnesz eszközök.” - ismertette a tapasztalatokat Kaufer Tamás, futó.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila, alpolgármester, Dr. Szélpál Tamás, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége főtitkára, Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Dr. Horváth Miklósné és Deák Lajosné önkormányzati képviselők, valamint Bozai István, a Városgondnokság ügyvezetője is.

Városfejlesztés

 1. Hétfőn késő délutántól újra két irányba lehet közlekedni a felújított Sarló utcában

  A munkálatok még nem fejeződtek be teljesen, de hétfőn késő délutántól visszaállt az eredeti forgalmi rend a Sarló utcában, ugyanis az eredetileg tervezett három hét helyett jelentősen gyorsabban haladt a munkálatokkal a kivitelező. A forgalomcsillapító pódiumok építése még zajlik, így időszakosan félpályás útlezárás még lehetséges az utcában.

  2021.07.26.
 2. Zajlik a Táncsics Mihály Általános Iskola udvarfelújítása

  Már zajlanak a KÉPES program idei felújítási munkálatai: a Táncsics Iskola udvarán folyik a felszedett régi térkő elszállítása, majd a földmunkákkal, a vízelvezetéssel és az új térkő lerakásával folytatódik a tér szépítése.

  2021.07.23.
 3. A Turisztikai Ügynökség képviselői tartottak bejárást a felújított Tourinform Irodában

  Hétfőn este a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetői a város országgyűlési képviselőivel és alpolgármesterével közösen nézték meg a májusban átadott, felújított Tourinform Irodát. A látogatás apropója az a keddi konzultáció Székesfehérváron, ami az Ügynökségnek a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 keretében végzett tevékenységeiről, a helyi fejlesztésekről fog szólni.

  2021.07.19.
 4. Valódi környezetvédelem - ötödére csökken a lerakott hulladék mennyisége Csalán

  Hulladékgazdálkodási és környezetvédelmi célja is van azoknak a nagyberuházásoknak a Csalai Hulladékkezelő telepen, melyet a Depónia és a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás végez. Új csarnokok, új irodaépületek és világszínvonalú válogatógépek állnak hamarosan üzembe. A beruházásról a város polgármestere Cser-Palkovics András közösségi oldalán tájékoztatott. 

  2021.07.16.
 1. Megújul az István Király Iskola udvara, és zajlik a parkolóépítés is

  A következő tanévnyitón már felújított belső udvar fogadja a 35 éves jubileumát ünneplő István Király Általános Iskola tanulóit. A képviselői keretből elindult beruházás mellett zajlik az intézmény mellett a parkolók építése: 22 új kialakítású, illetve 2 „kiss & go” hellyel, amit 35 millió forintból valósul meg a városi Saára Gyula program keretében.

  2021.07.07.
 2. A második hídra is beemelték a gerendákat a déli összekötőúton

  Ma délelőtt kezdték beemelni a börgöndi vasútvonal feletti közúti felüljáró 12 méter fesztávolságú gerendáit, a déli összekötőút építéséhez kapcsolódóan. A Takarodó út végén harminc elem kerül a helyére holnapig, a folytatásban pedig a híd pályalemez-építési munkálatai zajlanak majd.

  2021.07.06.
 3. Kezdődik az Aranybulla emlékmű környékének teljes felújítása

  Megújul teljesen az Aranybulla emlékmű: kilátóterasz lesz az emlékmű körül, ahova lépcső vezet majd, lesz kerékpáros pihenő, erdei sétaút és egy új parkoló is. Összesen 152 fát, 5438 cserjét és sövényt is ültetnek továbbá automata öntözőrendszert építenek ki. Minden meglévő növény megmarad és nagyon vigyáznak majd ezekre a kivitelezésnél. 

  2021.06.29.
 4. Iskolaudvarok újulnak meg az idei KÉPES programban és kialakítanak egy okostantermet is

  A székesfehérvári óvodaudvarok után, 2020-tól a felújítások immár az általános iskolákban folytatódtak a KÉPES program keretében. A Táncsics Mihály Általános Iskola és a Teleki Sziget utcai tagintézményének udvarfelújítása mellett egy okostantermet alakítanak ki az István Király Általános Iskolában.

  2021.06.23.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1