Elkészült a Halesz ligetben az új rekortán futópálya

Helyszíni tájékoztatón mutatták be csütörtökön, Fehérváron, a Halesz ligetben az Országos Futópálya-építési Program és Székesfehérvár Önkormányzatának összefogása eredményeképpen megvalósult egy kilométeres, különleges vonalvezetésű új rekortán futópályát.
2020.10.01. 12:22 |

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége által meghirdetett program keretében egy kilométer körhosszúságú pálya valósult meg a Halesz ligetben, és ahol játszótér, fitneszjátszótér és mosdó is várja a mozogni vágyókat.

A rekortán futópálya kivitelezését mintegy 28,5 millió forinttal támogatta az Országos Futópálya-építési Program, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata ugyanennyivel egészített ki. Ezen felül – ami nem része a pályázatnak – a város önerejéből, 30 millió forint értékben pályavilágítást épít majd ki a Városgondnokság a meglévő közvilágítás mellé.

„A Kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra a világ legélhetőbb országai közé tartozzon Magyarország. Az oktatási és egészségügyi fejlesztések mellett ezen cél eléréséhez a mindennapi minőségi élet, sport és szabadidős tevékenységek támogatása is elengedhetetlen.

Elindult például a turistaház-rekonstrukciós program, amely nyomán ma már számos ilyen ház felveszi a versenyt osztrák és szlovák társaival is. Újrafestették a kerékpár-túraútvonalakat és a teljes Kék Kör megújult, valamint számos kilátó is épült.

Heti két és fél óra mozgás több mint négy esztendővel emeli az egészségben eltöltött évek számát.

Különösen fontos célcsoportnak tartom a gyerekeket, az ő mozgásra szoktatásuk minden eddiginél fontosabb.” - hangsúlyozta Révész Máriusz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa, aki hozzátette: „az egyik legjobban felszerelt futópálya lesz az országban a Halesz ligeti, mellékhelyiséggel, világítással felszerelve.”

„Szívesen veszünk részt minden olyan programban, amellyel a várható egészséges éveket tudjuk növelni. A jövőben is, ha lesz hasonló pályázati lehetőség, akkor abban Fehérvár - ahogy eddig is - nagyon szívesen rész vállal.” - emelte ki Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki elmondta, hogy a fejlesztés fákat nem érintett.

„Nagyon különleges színfolt ez a pálya nekünk, futóknak. A pálya vonalvezetése különleges, talán még tíz kilométert sem unalmas futni rajta. Nem mellékes, főleg nyáron nem, hogy a pálya mintegy negyede árnyékban halad. A minősége optimális és nagyon fontos a környező infrastruktúra, a mosdó és a futás utáni nyújtásra kiválóan alkalmas fitnesz eszközök.” - ismertette a tapasztalatokat Kaufer Tamás, futó.

Az eseményen részt vett Mészáros Attila, alpolgármester, Dr. Szélpál Tamás, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége főtitkára, Dr. Dienesné Fluck Györgyi, Dr. Horváth Miklósné és Deák Lajosné önkormányzati képviselők, valamint Bozai István, a Városgondnokság ügyvezetője is.

Városfejlesztés

 1. Gyönyörű lesz jövő nyárra az új zöld sáv a Várkörúton

  A Városgondnokság kertészei csütörtökön mintegy ezer tő évelő növényt ültettek be a Várkörúton az Országzászló tér és a Bíróság közötti zöld sávba. A Rab János kertészmérnök tervei alapján készült zöld sáv gyönyörű lesz jövő nyárra, ha nem tapossuk ki a virágokat. 

  2020.10.15.
 2. Kavicskert a körforgalmak közepén több száz tő évelő növénnyel

  A fehérvári körforgalmak gondozását a Városgondnokság parkfenntartási csoportja végzi. Idén ősszel a Királykútnál és a Ligetsor végén található körforgalmakban kavicskertet építettek. A különleges, fenntarthatósági szempontból is egyedi ágyásokat, melyekbe mintegy kilencszáz tő évelő növényt ültettek Homoki László a Városgondnokság kertészmérnöke tervezte

  2020.09.30.
 3. Kőtár, kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont lesz a volt Köztársaság mozi épületében

  A pénteki közgyűlésen hozott döntéssel eredményesen zárult le a kőtár, Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás, ezzel megkezdődhet a 3,5 milliárd forintos nagyberuházás - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2020.09.28.
 4. Jól haladnak a munkálatok a Jákyban - digitális földmérő terem készül

  Korszerű informatikai eszközökkel felszerelt, digitális földmérő terem készül a Székesfehérvári SZC Jáky Technikumban. A 20 millió forint összértékű beruházás keretében elkészült tantermet október végén vehetik birtokba a diákok.

  2020.09.28.
 1. 15 vadonatúj járművel korszerűsödik a székesfehérvári helyi autóbusz-állomány

  Tíz új , nullkilométeres Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbuszt adott át a Volánbusz Székesfehérváron, hamarosan pedig további öt ugyanilyen jármű érkezik a városba. A közlekedési társaság továbbra is elkötelezett az iránt, hogy a járműmodernizáció megvalósításával, az utazási komfort folyamatos növelésével a helyi közlekedésben is egyre magasabb szolgáltatási színvonalat biztosítson utasai számára.

  2020.09.23.
 2. Tavaszig öt fehérvári óvodaudvar kap új burkolatot és játékokat

  Uniós forrásból kezdődött Székesfehérváron játszóudvar-felújítási program júliusban, ütemezett munkaterv szerint. A közel 186 millió forint értékű beruházásnak köszönhetően márciusig öt intézményben lesz új burkolat és új játékok az udvaron.

  2020.09.22.
 3. Megfelelő ütemben folytatódhat a Bartók Béla tér felújítása

  A műszaki akadályok elhárultak, így megfelelő ütemben folytatódik a Bartók Béla tér felújítása. Mint ismeretes, a tér felújításának második üteme tavasszal indult, és a munkálatok során falmaradványok kerültek elő. A régészeti dokumentációt követően, a földmunkák folytatása előtt új terveket kellett készíteni a megváltozott terhelési igények figyelembevételével, az elkészülő burkolt felület épségének megőrzése érdekében.

  2020.09.21.
 4. Aláírta a város polgármestere a déli összekötő kivitelezési szerződését

  Kedden aláírta Székesfehérvár polgármestere a déli összekötő megépítésére vonatkozó kivitelezési szerződést. Cser-Palkovics András közösségi oldalán osztotta meg a 4.5 milliárdos beruházás indulását. A munkaterületet átadása után pedig kezdődik az építkezés, ami várhatóan két évig tart majd.

  2020.09.15.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1