120 éve indult a Székesfehérvári villamosenergia-termelés - erőmű bejárásokat szervez a Széphő

120 évvel ezelőtt, 1903-ban indult el Székesfehérvár első villanytelepe, amely kezdetben a közterek, a városi épületek, az otthonok világításához szükséges áramot, majd évtizedekkel később a távhős épületek fűtéséhez nélkülözhetetlen hőt termelte meg.
2023.03.09. 06:56 |
120 éve indult a Székesfehérvári villamosenergia-termelés - erőmű bejárásokat szervez a Széphő

A Villanytelep épülete az 1950-as években. (Fotó: Molnár Tibor építész)

Az évforduló méltó megünneplésére készül a szakmai örökös SZÉPHŐ Zrt. A megőrzött képi emlékekből, az írásos feljegyzésekből és elkészített interjúkból egy többrészes cikksorozat megjelentetésével készül, valamint erőműbejárási lehetőséget nyújt azoknak, akik érdeklődnek a helyi energiatermelés története iránt.

A Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók. A jelentkezők egy valódi ipartörténeti időutazásnak lehetnek részesei, illetve láthatnak egy üzemen kívül helyezett gőzturbinát, de akár egy 5000 m³-es, kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.

A szolgáltató 2023 márciusától egészen októberig, minden hónapban közös időutazásra hívja a meghirdetett bejárásokra jelentkezőket, ily módon megemlékezve a Király sori erőmű történetéről, az idők során betöltött változó szerepéről. Az erőmű-látogatások mindig aktuális időpontjai a város honlapján a www.szekesfehervar.hu oldalon, a Fehérvár hetilapban, továbbá a www.szepho.hu honlapon kerülnek meghirdetésre.

A bejárás időpontjai:

 • március 30. (csütörtök), 17:00 órai kezdettel,
 • április 20. (csütörtök), 17:00 órai kezdettel,
 • május 18. (csütörtök), 17:00 órai kezdettel,
 • június 22. (csütörtök), 17:00 órai kezdettel.

Helyszín: SZÉPHŐ Zrt., Székesfehérvár, Király sor 1/b.

A jelentkezés során kérik, hogy a résztvevők nevét, telefonos elérhetőségét, valamint a kísérők számát is adják meg! Gyermekeket 6-16 éves korig, csak felnőtt kíséretében tudnak fogadni.

Regisztrálni a bejaras@szepho.hu e-mail-címen, illetve a +36 70/5038-276-os telefonszámon lehet.

Amennyiben regisztrált és nem tud rész venni az eseményen, kérik, hogy ezt jelezze a fenti elérhetőségeken!

Várostörténet

 1. Régészeti szenzáció részletei

  A Szent István Király Múzeum régészei még 2019-ben folytattak ásatást a Jókai utca 14. szám alatti területen, ami rendkívüli felfedezésekkel zárult. A korábbi kutatások a városfal építését a tizennegyedik illetve a tizenharmadik századra tették, de a lelőhelyen előkerült famintákról a dendrokronológiai vizsgálat megállapította, hogy azok jóval korábbiak. Erről is szó volt a héten, a múzeum 150 éves évfordulója alkalmából rendezett konferencián.

  2023.03.25.
 2. Hadtörténeti vetélkedőt hirdettek

  A Magyar Honvédség 175 éves évfordulója alkalmából hadtörténeti vetélkedőt szervez Fejér Vármegyei Középiskolások részére a Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség. A programra Fejér vármegyei középiskolás fiatalok jelentkezését várják.

  2023.03.24.
 3. A villamosenergia 120 éve II.

  1903. január 1-jén, azaz 120 éve indult el Székesfehérváron a villamosenergia-termelés, megkezdte működését a város első villanytelepe. Ez alkalom méltó megünneplése kapcsán a szakmai örökös SZÉPHŐ Zrt. a megőrzött képi emlékekből, az írásos feljegyzésekből és elkészített interjúkból egy több részes cikksorozattal, erőműbejárásokkal készül és hívja időutazásra az olvasókat a 2023-as év folyamán, hogy bemutassa a Király sori erőmű történetét, az idők folyamán változó szerepét.

  2023.03.23.
 4. Középkori emlékek nyomában

  Az egykori Budai külváros területén több templom is lehetett, a csütörtökön délelőtt megkezdett talajradaros kutatások akár ezeknek az épületeknek a falait is megmutathatják. A szakembereknek nincs könnyű dolguk, hiszen hatalmas területről van szó, pozitív eredmény esetén azonban feltérképezhető lenne a Budai külváros egy része.

  2023.03.16.