Időutazás a SZÉPHŐ Zrt-vel – folytatódnak a bejárások a Király soron

Éppen 120 évvel ezelőtt indult el a villamosenergia-termelés Székesfehérváron. A jubileum alkalmából a SZÉPHŐ Zrt. különleges időutazásra hívja az érdeklődőket. Legközelebb augusztus 17-én csütörtökön, 17:00 órai kezdettelvárják az érdeklődőketa programra telefonon vagy e-mailben lehet bejelentkezni.
2023.08.07. 20:24 |
Időutazás a SZÉPHŐ Zrt-vel – folytatódnak a bejárások a Király soron

A Villanytelep épülete az 1950-as években. (Fotó: Molnár Tibor építész)

Az évforduló méltó megünneplésére készül a szakmai örökös SZÉPHŐ Zrt. A megőrzött képi emlékekből, az írásos feljegyzésekből és elkészített interjúkból egy többrészes cikksorozat megjelentetésével készül, valamint erőműbejárási lehetőséget nyújt azoknak, akik érdeklődnek a helyi energiatermelés története iránt.

A Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók. A jelentkezők egy valódi ipartörténeti időutazásnak lehetnek részesei, illetve láthatnak egy üzemen kívül helyezett gőzturbinát, de akár egy 5000 m³-es, kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.

A szolgáltató 2023 márciusától egészen októberig, minden hónapban közös időutazásra hívja a meghirdetett bejárásokra jelentkezőket, ily módon megemlékezve a Király sori erőmű történetéről, az idők során betöltött változó szerepéről. Az erőmű-látogatások mindig aktuális időpontjai a város honlapján a www.szekesfehervar.hu oldalon, a Fehérvár hetilapban, továbbá a www.szepho.hu honlapon kerülnek meghirdetésre.

A bejárás időpontjai:

augusztus 17. (csütörtök), 17:00 órai kezdettel,
szeptember 20. (szerda),
17:00 órai kezdettel

Helyszín: SZÉPHŐ Zrt., Székesfehérvár, Király sor 1/b.

A jelentkezés során kérik, hogy a résztvevők nevét, telefonos elérhetőségét, valamint a kísérők számát is adják meg! Gyermekeket 6-16 éves korig, csak felnőtt kíséretében tudnak fogadni.

Regisztrálni a bejaras@szepho.hu e-mail-címen, illetve a +36 70/5038-276-os telefonszámon lehet.

Amennyiben regisztrált és nem tud rész venni az eseményen, kérik, hogy ezt is jelezze a fenti elérhetőségeken!

Várostörténet

 1. Királyi esküvőre és királyné-koronázásra készülődtek ezekben a napokban Székesfehérváron 521 éve

  II. Ulászló még 1502. nyarán adta hírül, hogy eljegyezte Candale-i Annát és meghívta a Székesfehérvárott tartandó házasságkötésére és királyné koronázására. A királyné szeptember 27-én érkezett meg Székesfehérvárra és 1502. szeptember 29-én ment férjhez II. Ulászló magyar királyhoz, és ugyanaznap koronázta meg Bakócz Tamás esztergomi érsek Székesfehérvárott.

  2023.09.27.
 2. Wathay Ferencre emlékeztek

  A hagyományokhoz hűen, katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg Székesfehérvár 1601-es, török uralom alóli ideiglenes felszabadításáról kedden a Prohászka ligetben. Az ünnepségen dr. Vizi László Tamás PhD történész mondott beszédet, majd az emlékezők koszorúzással tisztelegtek a várvédő kapitány emléke előtt.

  2023.09.19.
 3. Wathay-emléknap

  A hagyományokhoz hűen, katonai tiszteletadás mellett emlékeznek meg Székesfehérvár 1601-es, török uralom alóli ideiglenes felszabadításáról szeptember 19-én. A Prohászka ligetben kedden 14 órakor kezdődő ünnepségen dr. Vizi László Tamás Phd. történész mond beszédet, majd elismerések átadásával folytatódik az esemény, amely koszorúzással zárul Wathay Ferenc vicekapitány szobránál. A szervező, Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület szeretettel várja a megemlékezőket.

  2023.09.18.
 4. Városházi séta a polgármesterrel

  A Kulturális Örökség Napjainak keretében szép számmal érkeztek látogatók a Városházára szombaton délután, ahol délután kettőkor és négykor Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel lehetett bejárni a nemrégiben felújított barokk épületet.

  2023.09.16.