Föl, föl vitézek a csatára - vitézi próba felsővárosi óvodásokkal

Erőt, egészséget – köszöntek kórusban a Felsővárosi Óvoda óvodásai a március 12-i vitézi próbán, majd sípszóra, ha kellett egy kis segítséggel hegyet másztak, árokban gurultak és kivont karddal megszerezték a zászlót.
2019.03.12. 12:42 |

A gyerekek az ünnepi hét zárásaként március 14-én egy műsort adnak a Felsővárosi Közösségi házban, amelynek keretében a nagyobbak kivont kardos tiszteletadása mellett a legkisebbeket egy igazi huszár huszárrá avatja.

Kovács Jánosné óvodaigazgató elmondta, a gyerekek két hetes tematikus programmal készültek a nemzeti ünnepre, amelynek keretében megismerkedhettek a kicsik a katonák életével és az 1848-49-es szabadságharc és forradalom eseményeivel.

„Egy óvodásnak a tevékenységek által hozhatjuk közelebb ezt az ünnepet. A gyerekek az előző héten toboroztak, zászlókat festettek, kokárdát készítettek, lovakat járattak. Ezen kívül jártak borbélynál és huszárbajuszt is festettek. Március 11-én pedig a laktanyábalátogattak el, ahol katonazenekari kísérettel részt vettek az alaki kiképzésen, megismerkedhettek a történelmi zászlókkal és láthatták, valójában hogyan gyakorolnak a katonák.” - mondta el az intézményvezető.

A március 12-i vitézi próbára a pákozdi Mészeg-hegyi csata környezetét építették meg az óvónénik és a dajkák zsámolyokból, padokból. A piros-fehér-zöld pólós kis huszárok, ha a helyzet úgy kívánta leugrottak a hegyről, gurultak az árokban, vagy köveken ugrálva próbáltak átérni a túloldalra.

A fehér pólós Erdős Botond Csaba nagyon jól érezte magát a próbán, és örült, hogy ő is belekóstolhatott a huszárok életébe. Palkovics Eszternek is tetszettek a feladatok, majd hozzátette, március 15-e egy nemzeti ünnep, amikor a huszárokat ünnepeljük. Ölbei Janka Rebeka elmondta, hogy az előző napokban is játszottak huszárosat, és ha csak a csoportszobában is, de vívtak Magyarországért.

Fehérvári színes

 1. Koncert és táncház lesz a Taverna Görög Népzenei Együttessel szombaton

  Március 23-án, szombaton görög táncház és koncert lesz A Szabadművelődés Házában a Taverna Görög Népzenei Együttessel. A 20 órakor kezdődő eseményen táncot tanít Gábor Ferenc, a belépés díjtalan.

  2019.03.20.
 2. Német kisdiákok látogatása a Városházán

  A Városháza Dísztermében köszöntötte a németországi Hohenmölsenből érkezett 16 diákokat és kísérőiket Mészáros Attila alpolgármester. Ötnapos székesfehérvári tartózkodásuk idején a német vendégdiákok a Tóvárosi Általános iskolások vendégszeretetét élvezik, családoknál vannak elszállásolva és együtt tanulnak magyar társaikkal.

  2019.03.20.
 3. „Kivirágzik” a Táncház - régiós szólótáncverseny lesz

  Ismét táncos jókedvvel telik meg a Malom utcai Táncház március 23-án, szombaton: immár hetedik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Táncegyesület a Mezőföld Virágai Szólótáncversenyt, amelyen a közép-dunántúli régió gyermek-, ifjúsági- és felnőtt csoportjainak táncosai mutatkoznak be négy korcsoportban, egyéni és páros kategóriában. A megmérettetésre 68 produkció, 103 táncos jelentkezett. 

  2019.03.20.
 4. Közel ezer diák nevezett a Fejér Megyei Diáknapokra

  Idén is közel ezer diák nevezett a Fejér Megyei Diáknapokra: április 12–14. között a megye középiskolásai tizenkét művészeti kategóriában, 525 produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat Székesfehérváron. A legnépszerűbb kategória a vers- és prózamondás: a zsűri hetvenhat produkciót fog elbírálni.

  2019.03.20.
 1. TeSzedd! - Székesfehérváron négy helyszínen lehet csatlakozni az akcióhoz

  Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg az ország egyik legnagyobb önkéntes megmozdulását, a TeSzedd! szemétgyűjtési akciót. A tavaszi „nagytakarításhoz” számos székesfehérvári csoport is csatlakozott, így a március 21 és 23 között önkéntes alapon tehet majd bárki azért, hogy tisztábbá varázsolja a város környezetét.

  2019.03.19.
 2. El Camino - Fersch Renáta és dr. Berta Gábor meséltek zarándokútjukról

  Vetítéssel egybekötött előadással folytatódott a Közéleti és Kulturális Szalon sorozata hétfőn, a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házban, ahol a megtelt teremben az El Camino zarándokutat megjárt Fersch Renátával és dr. Berta Gáborral Palkó Zsuzsanna beszélgetett.

  2019.03.19.
 3. Média- és rajzfoglalkozás lesz leendő elsősöknek a Bory Jenő iskolában

  Szeretettel várja a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket a következő beiskolázós programjára a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola. A játékos média- és rajzirányultságú foglalkozás március 20-án, szerdán 15.15 órakor kezdődik. A program ideje alatt az érdeklődő szülőknek tájékoztatást tartanak az intézmény életéről és oktató-nevelő munkájáról.

  2019.03.18.
 4. Stand-up, kabaré és zenés paródiák szerdán este a Köfémben

  Jövő szerdán este a két Karinthy-gyűrűs humorista, Aradi Tibor és Varga Ferenc József lépnek fel a Köfém Művelődési Házban. A Mondom a Ferinek, Tibi! című műsorra a stand-up és zenés paródiák kedvelőit várják.

  2019.03.17.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek