Visszatért a Székely Bál - ötödik alkalommal ünnepelték a Kárpát-medence magyarságát

2019 után idén újra megrendezhették Székesfehérváron a Székely Bált, a Kárpát-medencei magyarság ünnepét. A hagyományőrző jótékonysági eseményre idén a MOL Aréna Sóstó Rendezvényközpontban került sor.
2022.05.28. 22:38 |
Visszatért a Székely Bál - ötödik alkalommal ünnepelték a Kárpát-medence magyarságát

Ötödik alkalommal rendezték meg szombaton este a Székely Bált, amelynek keretében idén a KEGYES – Kárpátaljai „Elfelejtett” Gyermekek Segítsége - Jótékonysági Alapítvány tevékenységét támogathatták a résztvevők.

Az alapítvány a kórházakban magukra hagyott csecsemőket és kisgyermekeket segíti, valamint a háború által sújtott menekült családoknak próbál segítségét nyújtani. A jótékonysági Székely Bálon fellépett László Attila, a Borzsavári népi együttes, valamint hagyományőrző műsorral készült a Szentegyházi Gyermekfilharmónia egykori tagjai és a Vadvirág Hagyományápoló Kör Csillagvirág néptáncegyüttese is.

A bál megnyitóján Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt és  Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka köszöntötte a résztvevőket.

"Székesfehérvár városának címerében nyitott kapukkal áll a vár. Gyakran felhívjuk erre az ábrázolásra a figyelmet, hiszen szép példája annak a fehérvári szokásnak, mely szerint hagyományosan tárt kapukkal, nyitott szívvel és barátsággal fogadja városunk az ide érkezőket. Igaz ez székely barátainkra is, akikkel nemzetiségünk, anyanyelvünk és hitvilágunk is közös, s szerencsére a modern kori közigazgatási határok sem tartanak távol bennünket egymástól. Nem véletlen, hogy a VÁLASZ Egyesület kezdeményezése a Székely bálra – ily’ sikeres fogadtatásra és számos támogatóra városunkban." - fogalmazott a jótékonysági eseményen Lehrner Zsolt, Székesfehérvár alpolgármestere, aki örvendetesnek nevezte, hogy a járvány- időszak miatt kényszerűségből kihagyott két esztendő után ismét Székely bálra kerül sor városunkban.

Kiemelte, hogy számos magánember és civil szervezet, valamint Deák Lajosné tanácsnok asszony is a kezdetek óta támogatója a határon túli magyarok segítésének, és a Székely bálnak. "A támogatás nagyon sokféle lehet: ölthet pénzbeli formát, mint például a bál jótékonysági kezdeményezése, de megélhetjük ezt a kultúra területén, a kulturális programok segítésével, vagy a diákcsere programok során, sőt a testvérvárosi, partnervárosi kapcsolatok építése is óhatatlanul jelenti azt, hogy lehetőségeinkhez mérten patronáljuk az anyagországból a határon túli magyar – jelen esetben – székely közösségeket." - tette hozzá.

Juhász László, a rendezvény alapítója, főszervezője a bál megnyitóján örömét fejezte ki, hogy a rendezvény a megye legnagyobb rendezvényközpontjába, a MOL Aréna Sóstóba költözhetett.

Kiemelte, hogy a Székely Bál nemcsak a székelyek, hanem a Kárpát-medencei magyarság ünnepe, ennek megfelelően a bál egyik célja, hogy a székesfehérváriak is egyre többet találkozzanak a határon túli emberek életével és kultúrájával. Az idén többek között egy délvidéki magyar táncegyüttes, a Vadvirág is fellépett a bálon. Juhász László szólt egy közeli eseményről is, illetve arról, hogy mindig próbálnak valamilyen székesfehérvári célt is beemelni a jótékonyságba. Székesfehérváron nagy hagyománya van a június 4-i trianoni megemlékezéseknek, erre szeretnének méltó körülmények között megemlékezni.

A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka is, aki a kezdetektől pártfogolja a Székely Bált.

A tanácsnok kiemelte, hogy egész évben élő kapocs köti össze azokat az embereket, akik jelen vannak a bálon. Hozzátette, hogy Székesfehérvár Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarságra, minden lehetőséget megragadva támogatja őket, és jelen van az életükben. "Fontos eleme ennek a közös felelősségvállalásnak a Székely Bál, hiszen ez lehetőséget ad a találkozásra és hogy még több támogatót a kezdeményezés mellé állítsunk. Ahogy szoktam mondani: a jótékonyság maga a szeretet, ezt mutatjuk ki a nemzeti összetartozást szimbolizáló bállal is." 

A tanácsnok felidézte azt is, hogy rengeteg emléke és szép élménye van az elmúlt évekből: "Sorszerűnek érzem azt a találkozást, amely képviselőként a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok felé irányított. És amelynek révén sok önkéntes munkát, utazást, adománygyűjtést és azok célba juttatását is megélhettem, miközben rengeteg szeretet kaptam, és adtam is. Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja már rég nem csak földrajzi fogalmak számomra, hanem ottani látogatásokat, sikeresen megszervezett segítő akciókat és legfőképpen élő, szeretettel teli emberi kapcsolatok egész sorát jelenti számomra!"

A család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka Mikszáth Kálmán szavait is idézte, aki szerint „Olyan nép a székely, hogy akkor is érdemes volna őket megszeretni, ha egy szót sem tudnának magyarul. Hát még így, mikor egy szót sem tudnak másképp!” 

A bálon részt vett Fehér Ilona, a csíkpálfalvi Márton Ferenc Általános Iskola igazgatónője is, aki elmondta, hogy idén a korábbi két évhez hasonlóan online formában kerül sor a Csíki Versünnepre, de jövőre már a hagyományos keretek között tervezik a többfordulós versmondó-versenyt, amelyet 2013-ban hívott életre Varga Sándor újságíró, a Fehérvár Médiacentrum egykori hírigazgatója.