Virágvasárnap - barkaszenteléssel és püspöki misével kezdetét vette a Nagyhét

Virágvasárnappal kezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Ezen a napon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg az egyház. Székesfehérváron, a Szent Imre templom előterében végezték a barkaszentelés szertartását, majd bevonultak a templomba, ahol az ünnepi szentmisét Spányi Antal, megyés püspök celebrálta.
2019.04.14. 12:41 |

Az Olajfák hegyénél Jézus két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről. Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol nincs pálma, a korán bimbózó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban.

A szentmisén elénekelték Jézus szenvedéstörténetét, a passiót, Máté evangéliuma szerint.

A liturgia azt a hitét fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, ezáltal megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el.

Esztendőről-esztendőre átéljük Jézus földi életének végét. Pontosan tudjuk, hogy mindez a bűneinkért történt. Mindenki bűneiért.

Valahogy, mégsem igazán rendülünk meg tőle. Ha egészen megrendülnénk, akkor jobban látszana rajtunk a törekvés, hogy új életet akarunk kezdeni. Akár áldozatok árán is.

Jobban törekednék arra, hogy amit Jézus tanított, azt megfogadjuk és megtartsuk. Jó ezt, így Nagyhét elején tudatosítani magunkban, hogy így tekintsünk azokra az eseményekre, amelyeket napról-napra az egyház elénk állít.

Krisztus, bár a bűnt nem ismerte, vállalta az egész világ minden bűnét, hogy a bűnösöket megszabadítsa, hogy megváltson bennünket egyszer s mindenkorra, hogy ne kelljen senkinek sem a múlttal foglalkoznia, a bűnbánat szentségében, megszabadulhasson minden bűnétől és egészen szabadon tudjon új életet kezdeni.” - hangsúlyozta szentbeszédében Spányi Antal, megyéspüspök.

Adja az Úr, hogy ezen a héten komolyabban törekedjünk arra, hogy elkerüljük a bűnöket, komolyabban törekedjünk az új életre, amelyet Krisztus elhozott nekünk s amelyért vállalta a kínhalált, a kereszthalált is. Akkor ez a hét kegyelmekben és áldásokban gazdag lesz.

Nemcsak lelkünkben lesz béke, hanem haladunk előre életünkben Krisztus nyomán.” - zárta homíliáját a főpásztor.

Közélet

 1. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 2. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.
 3. Triduum - Spányi Antal megyés püspök lelkigyakorlatos beszédei a nagyheti lelki úton

  „Együtt imádkozva és egymásért! - mottóval idén közös húsvéti lelki készületre hívták a családokat Székesfehérvár papjai, Virágvasárnaptól kezdve Húsvétvasárnapig. A Nagyhét első három napján Spányi Antal megyés püspök nagyböjti lelkigyakorlatos szentbeszédeire várták a város híveit a székesfehérvári Szent Imre templomba. 

  2019.04.19.
 4. A túlélés dalai - Zeneiskolás megemlékezés Fahidi Éva holokauszt túlélővel

  A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan szervez megemlékezést április 24-én a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium. Az esemény vendége lesz Fahidi Éva írónő, holokauszt túlélő.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek