Virágvasárnap - barkaszenteléssel és püspöki misével kezdetét vette a Nagyhét

Virágvasárnappal kezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, húsvétra vezet el minket. Ezen a napon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg az egyház. Székesfehérváron, a Szent Imre templom előterében végezték a barkaszentelés szertartását, majd bevonultak a templomba, ahol az ünnepi szentmisét Spányi Antal, megyés püspök celebrálta.
2019.04.14. 12:41 |

Az Olajfák hegyénél Jézus két tanítványát előreküldte egy szamárcsikóért, amelyen még nem ült ember, majd ezen vonult be a városba. Az ujjongó nép tiszteletadásként pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica palmarum, avagy Dominica in palmis de Passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről. Azokban az országokban - mint hazánkban is -, ahol nincs pálma, a korán bimbózó fűzfa vesszejét, a barkát szentelik meg a katolikus templomokban.

A szentmisén elénekelték Jézus szenvedéstörténetét, a passiót, Máté evangéliuma szerint.

A liturgia azt a hitét fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, ezáltal megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el.

Esztendőről-esztendőre átéljük Jézus földi életének végét. Pontosan tudjuk, hogy mindez a bűneinkért történt. Mindenki bűneiért.

Valahogy, mégsem igazán rendülünk meg tőle. Ha egészen megrendülnénk, akkor jobban látszana rajtunk a törekvés, hogy új életet akarunk kezdeni. Akár áldozatok árán is.

Jobban törekednék arra, hogy amit Jézus tanított, azt megfogadjuk és megtartsuk. Jó ezt, így Nagyhét elején tudatosítani magunkban, hogy így tekintsünk azokra az eseményekre, amelyeket napról-napra az egyház elénk állít.

Krisztus, bár a bűnt nem ismerte, vállalta az egész világ minden bűnét, hogy a bűnösöket megszabadítsa, hogy megváltson bennünket egyszer s mindenkorra, hogy ne kelljen senkinek sem a múlttal foglalkoznia, a bűnbánat szentségében, megszabadulhasson minden bűnétől és egészen szabadon tudjon új életet kezdeni.” - hangsúlyozta szentbeszédében Spányi Antal, megyéspüspök.

Adja az Úr, hogy ezen a héten komolyabban törekedjünk arra, hogy elkerüljük a bűnöket, komolyabban törekedjünk az új életre, amelyet Krisztus elhozott nekünk s amelyért vállalta a kínhalált, a kereszthalált is. Akkor ez a hét kegyelmekben és áldásokban gazdag lesz.

Nemcsak lelkünkben lesz béke, hanem haladunk előre életünkben Krisztus nyomán.” - zárta homíliáját a főpásztor.

Közélet

 1. Ami közös, ami összeköt - jótékonysági színházi előadás a MOL Arénában

  Az Imre Sándor Szeretetszínház ép és sérült művészeinek előadásában mutatták be szombaton a Padlás című musicalt a MOL Aréna Sóstó rendezvénytermében. A rendhagyó színházi előadáson az Arany János EGYMI, Ezredéves Óvodája, Általános Iskolája és Készségfejlesztő Iskola tanulói is jelen voltak és fontos szerepet vállaltak a színészekkel karöltve.

  2019.06.15.
 2. A közszolgáltatásban dolgozók elismerésére várják a javaslatokat

  Elismerő okleveleket adományoz az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért 2019-ben is Székesfehérváron. Az elismerést olyan magánszemély kaphatja, aki legalább öt éve dolgozik állami, önkormányzati intézménynél, szervezetnél vagy többségi önkormányzati tulajdonú vállalkozásnál a megyeszékhelyen.

  2019.06.14.
 3. Fridel Marianna vehette át idén a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat

  Az idei évben Fridel Marianna, a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium tanárnője vehette át a Székesfehérvár Ifjúságáért díjat, aki a kezdetek óta lelkes támogatója a Székesfehérvári Diáktanács tevékenységének. A gimnáziumban három éve segíti a diákok munkáját, előtte a Németh László Általános Iskolában látta el ugyanezt a feladatot.

  2019.06.12.
 4. Helyünk a világban - Esélynap a Zichy ligetben

  Az EsélyKör, a fogyatékosügyi szervezetek hálózata negyedik alkalommal szervezett Esélynapot Székesfehérváron, ezúttal új helyszínen, a Zichy ligetben. A nagyszabású, társadalmi integrációt, szemléletformálást és érzékenyítést elősegítő rendezvény a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány koordinálásával, a Fejér Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház együttműködésével valósult meg. A program fő támogatója Székesfehérvár Önkormányzata.

  2019.06.12.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek