Vecsernyével és tűzgyújtással ünnepelték Fehérváron az ortodox karácsony előestéjét

Badnyak-szenteléssel és karácsonyi tűzgyújtással ünnepelték a szentestét vasárnap, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomban, ahol Pavle Kaplan, esperes vezetésével végeztek ünnepi vecsernyét.
2019.01.06. 19:01 |

Január 6-án, amikor a nyugati kereszténység karácsonyi ünnepköre lezárul, az ortodoxok akkor ünneplik Jézus születését. A görögkeleti közösségek egy része a Julianus-naptárt követi, mely szerint karácsony január 7-ére esik.

Az ünnepet egy hónapos böjt előzi meg, szenteste napján a hívek főtt gabonát esznek. Sokfelé - így Fehérváron is - száraz tölgyágakból gyújtanak tüzet, a szeretet jelképeként. A szerb karácsonyi hagyomány szerint a nagyapa a fiával és unokájával megy ki az erdőbe tölgyágat vágni. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a diós kenyér, a csesznica.

A szerb egyház az ortodoxián belül az ó-naptáras egyházak közé tartozik, az ó-naptár, azaz a Julianus-naptár tizenhárom nappal „késik” a Gergely-naptárhoz képest. A szenteste istentisztelete egy vecsernye, a nap lenyugvását követően. Ehhez tartozik még az ünnepélyes karácsonyi tűzgyújtás., amely a pásztorok által Jézusnak gyújtott tűz szimbóluma. Fenyőfát, karácsonyfát nem állítunk, hanem tölgyfaágat díszítünk fel és virrasztunk.” - emelte ki Pavle Kaplan, esperes.

Templomainkat, lakásainkat szalmával és tölgyfával (badnyak) díszítjük fel. Nálunk nem szokás az ajándékozás, de karácsony előtt böjtöt tartunk. A böjtöt egy nagyon egyszerű bablevessel zárjuk, amihez kenyértésztából készült mákos gubát eszünk, mielőtt a templomba megyünk.” - tette hozzá Sándorovits László, a fehérvári szerb ortodox egyházközség elnöke.

Január 8-án, kedden - a szerb ortodox karácsony másodnapján - ünnepi szent liturgia lesz a Rác utcai templomban, délelőtt 10 órakor.

Közélet

 1. Gyerünk, gyerünk, még egy kicsi a célig - tűzoltóverseny a Bregyóban

  Horoglétramászással és a százméteres akadálypálya leküzdésével rajtolt a XV. Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósportverseny június 18-án, Székesfehérváron. A csapatok lelkesedése kitartásra buzdította a futamok versenyzőit, és szurkolásukkal egymást segítették a célba. A háromnapos megméretésen tizenkilenc megye és a főváros tűzoltói versengenek a bajnoki címért.

  2019.06.19.
 2. Szombaton avatják a II. János Pál pápa teret

  A megszépült II. János Pál pápa tér avatásával kezdődik szombaton a Múzeumok Éjszakájának programsorozata. Megnyitja kapuit a Szent Anna-kápolna, körsétát tehetünk a Városházán, este pedig médiainstallációkkal kísért fúvós koncertet tartanak a Díszudvarban.

  2019.06.18.
 3. Vasárnap lesz Székesfehérvár közös úrnapi szentmiséje és körmenete

  Június 23-án, vasárnap 9 órakor Székesfehérvár város közös Úrnapi szentmiséjét mutatja be Spányi Antal, megyés püspök a Szent Imre templomban. Az ünnepi püspöki szentmise után lesz a körmenet a Belvárosban, a Városház tér - Fő utca - Oskola utca - Városház tér útvonalon.

  2019.06.18.
 4. A vajdasági Bácskossuthfalváról érkezett delegáció Székesfehérvárra

  Ötfős delegáció érkezett Székesfehérvárra a vajdasági Bácskossuthfalváról. A két település között egyházi vonalon már régóta működik a kapcsolat, a mostani látogatás célja a szélesebb körű ismerkedés, és a további lehetséges együttműködés előkészítése. 

  2019.06.18.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek