Vecsernyével és tűzgyújtással ünnepelték Fehérváron az ortodox karácsony előestéjét

Badnyak-szenteléssel és karácsonyi tűzgyújtással ünnepelték a szentestét vasárnap, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomban, ahol Pavle Kaplan, esperes vezetésével végeztek ünnepi vecsernyét.
2019.01.06. 19:01 |

Január 6-án, amikor a nyugati kereszténység karácsonyi ünnepköre lezárul, az ortodoxok akkor ünneplik Jézus születését. A görögkeleti közösségek egy része a Julianus-naptárt követi, mely szerint karácsony január 7-ére esik.

Az ünnepet egy hónapos böjt előzi meg, szenteste napján a hívek főtt gabonát esznek. Sokfelé - így Fehérváron is - száraz tölgyágakból gyújtanak tüzet, a szeretet jelképeként. A szerb karácsonyi hagyomány szerint a nagyapa a fiával és unokájával megy ki az erdőbe tölgyágat vágni. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a diós kenyér, a csesznica.

A szerb egyház az ortodoxián belül az ó-naptáras egyházak közé tartozik, az ó-naptár, azaz a Julianus-naptár tizenhárom nappal „késik” a Gergely-naptárhoz képest. A szenteste istentisztelete egy vecsernye, a nap lenyugvását követően. Ehhez tartozik még az ünnepélyes karácsonyi tűzgyújtás., amely a pásztorok által Jézusnak gyújtott tűz szimbóluma. Fenyőfát, karácsonyfát nem állítunk, hanem tölgyfaágat díszítünk fel és virrasztunk.” - emelte ki Pavle Kaplan, esperes.

Templomainkat, lakásainkat szalmával és tölgyfával (badnyak) díszítjük fel. Nálunk nem szokás az ajándékozás, de karácsony előtt böjtöt tartunk. A böjtöt egy nagyon egyszerű bablevessel zárjuk, amihez kenyértésztából készült mákos gubát eszünk, mielőtt a templomba megyünk.” - tette hozzá Sándorovits László, a fehérvári szerb ortodox egyházközség elnöke.

Január 8-án, kedden - a szerb ortodox karácsony másodnapján - ünnepi szent liturgia lesz a Rác utcai templomban, délelőtt 10 órakor.

Közélet

 1. Jól tanuló fehérvári fiatalok vehettek át Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat

  Székesfehérvár évről évre ösztöndíjjal segíti azokat a jól tanuló fiatalokat, akik szociális helyzetük okán rászorulnak a támogatásra. A Tóth István és Tóth Terézia Ösztöndíjat az idei esztendőben 76 fehérvári általános és középiskolás, valamint a felsőoktatásban tanuló hallgató vehette át húsz intézményből.

  2019.01.15.
 2. Pénteken lesz nyílt nap a BCE Székesfehérvári Campusán

  A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán 2019. január 18-án, pénteken reggel kilenc órától nyílt napot tartanak, ahová az alap- és mesterképzések iránt érdeklődőket egyaránt szeretettel várják. A nyílt napon való részvétel regisztrációhoz kötött!

  2019.01.15.
 3. Vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Székesfehérvár fogadalmi miséje

  Január 20-án, vasárnap, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a Felsővárosi Közösségi Házban, a búcsú folytatásaként pedig fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2019.01.15.
 4. InnoSchool – középiskolás fiatalok vállalkozóvá válását segítik

  A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség részt vesz az InnoSchool nemzetközi projektben melynek célja a közép-európai országokban, köztünk hazánkban is a vállalkozói szellem erősítése és a vállalkozóvá válás segítése a középfokú iskolai tanulmányaikat végző fiatalok körében. 

  2019.01.15.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek