Vecsernyével és tűzgyújtással ünnepelték Fehérváron az ortodox karácsony előestéjét

Badnyak-szenteléssel és karácsonyi tűzgyújtással ünnepelték a szentestét vasárnap, Székesfehérváron, a Rác utcai szerb ortodox templomban, ahol Pavle Kaplan, esperes vezetésével végeztek ünnepi vecsernyét.
2019.01.06. 19:01 |

Január 6-án, amikor a nyugati kereszténység karácsonyi ünnepköre lezárul, az ortodoxok akkor ünneplik Jézus születését. A görögkeleti közösségek egy része a Julianus-naptárt követi, mely szerint karácsony január 7-ére esik.

Az ünnepet egy hónapos böjt előzi meg, szenteste napján a hívek főtt gabonát esznek. Sokfelé - így Fehérváron is - száraz tölgyágakból gyújtanak tüzet, a szeretet jelképeként. A szerb karácsonyi hagyomány szerint a nagyapa a fiával és unokájával megy ki az erdőbe tölgyágat vágni. Az ünnepi asztal elmaradhatatlan étele a diós kenyér, a csesznica.

A szerb egyház az ortodoxián belül az ó-naptáras egyházak közé tartozik, az ó-naptár, azaz a Julianus-naptár tizenhárom nappal „késik” a Gergely-naptárhoz képest. A szenteste istentisztelete egy vecsernye, a nap lenyugvását követően. Ehhez tartozik még az ünnepélyes karácsonyi tűzgyújtás., amely a pásztorok által Jézusnak gyújtott tűz szimbóluma. Fenyőfát, karácsonyfát nem állítunk, hanem tölgyfaágat díszítünk fel és virrasztunk.” - emelte ki Pavle Kaplan, esperes.

Templomainkat, lakásainkat szalmával és tölgyfával (badnyak) díszítjük fel. Nálunk nem szokás az ajándékozás, de karácsony előtt böjtöt tartunk. A böjtöt egy nagyon egyszerű bablevessel zárjuk, amihez kenyértésztából készült mákos gubát eszünk, mielőtt a templomba megyünk.” - tette hozzá Sándorovits László, a fehérvári szerb ortodox egyházközség elnöke.

Január 8-án, kedden - a szerb ortodox karácsony másodnapján - ünnepi szent liturgia lesz a Rác utcai templomban, délelőtt 10 órakor.

Közélet

 1. Megalakult a Székesfehérvári Zenés Szórakozóhelyek Egyesülete - a fiatalok biztonsága a cél

  A frissen alakult egyesület alapvető célja a rendezvényekre járó székesfehérvári és környékbeli fiatalok biztonságos szórakozásának, kikapcsolódásának elősegítése, biztosítása, valamint a rendezvényhelyszínek, szervezők és hatóságok közötti kommunikáció erősítése és a drogprevenció. Ennek részeként hatósági partnerekkel közösen létrehozza saját minősítési rendszerét, melynek neve: Biztonságos Szórakozóhely. 

  2019.03.18.
 2. IPAR 4.0 - „Alba Innovár Digitális Felzárkóztatási Program I.”

  A digitalizáció oktatásra, gazdaságra, szakképzésre és munkaerőpiacra gyakorolt hatásairól, a digitális átállást támogató fejlesztések és kapcsolódó támogatásokról, a fehérvári jógyakorlatról is szó lesz az Alba Innovár Digitális Élményközpont március 26-i eseményén. 

  2019.03.18.
 3. Püspöki áldást kapnak a fehérvári édesapák március 19-én, Szent József ünnepén

  Március 19-én, kedden délelőtt 10 órakor a Szemináriumi templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrál hagyományos, Szent József-napi szentmisét a város papságával. A szentmisében püspöki áldásban részesülnek az édesapák. Ezen a napon az egyházmegye összes plébániáján megáldják a plébánosok a családapákat.

  2019.03.18.
 4. Március 24-től tartós élelmiszergyűjtés lesz a templomokban

  Március 24 és 31. között ismét nagyböjti élelmiszergyűjtés lesz a katolikus templomokban. A Tartós szeretet címmel meghirdetett országos gyűjtés során a hívek a templomokban az erre kijelölt helyen helyezhetik el felajánlásaikat.

  2019.03.16.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek