Jól halad a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása

Bejárás keretében mutatták be pénteken a Szent István Király Múzeum Rendházépületében eddig lezajlott felújítási és átalakítási munkálatokat. A bruttó 5,3 milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2021. október végére fejeződik be, majd elkezdődhet az egyedülálló „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás berendezése.
2021.02.12. 17:08 |

A sajtónyilvános bejáráson Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester értékelték a munkálatokat.

Egy tavaly januárban közzétett kormányhatározat rendelkezik a „Királyok és szentek. Az Árpádok kora” című kiállítás megvalósításáról az Árpád-ház Program keretében, és ennek érdekében a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújításáról, bővítéséről.

Az épület kiürítése, a műkincsek, a műtárgyak és a dokumentáció elköltöztetése után 2020 tavaszán kezdődött el a kivitelezés a több mint 250 éves Rendházban, amely megújulva egy XXI. századi múzeumi térré alakul.

A nagyszabású rekonstrukció két fő részből áll.

Egyrészt korszerűsítik a védett történelmi értéknek számító épületet, melynek falrendszere alapvetően változatlan marad. Magas szintű gépészeti és elektromos korszerűsítés teszi majd lehetővé a szabályozott légállapotú kiállítóteret az exkluzív időszaki és állandó kiállítások számára, illetve a műtárgyak védelmére korszerű biztonságtechnikai rendszert építenek ki. A megújuló múzeumi funkciók követik az eredeti kialakítást, tiszteletben tartják a történelmi adottságokat.

A rekonstrukció másik fő elemeként beépítik a gazdasági udvart, létrehozva ezzel az új előcsarnokot, ahol méltó körülmények között fogadhatják a látogatókat, és előkészítik számukra az élményt, ami a kiállításon fogadja őket. Itt kap helyet a ruhatár és a vizesblokk is. A több mint 8 méter belmagasságú térből a galériaszintre vezető lépcső indítja a múzeumi látogatás kijelölt nyomvonalát. A tájékozódást és az információk átadását digitális tárlatvezetői rendszer segíti, automatizált funkciókkal. Az akadálymentesített, lifttel felszerelt épület a színvonalas kiállítási tereken kívül helyet ad a múzeumi adminisztrációs felületeknek is.

A rekonstrukciós munkálatok a terveknek megfelelően, ütemezetten haladnak a Fehérép Kft. kivitelezésében.

„Egy önkormányzat önerőből ekkora fejlesztést, beruházást nem tud megvalósítani, ezért köszönet illeti elkötelezettségéért Magyarország Kormányát, hiszen ez egy bruttó 5.3 milliárd forintból megvalósuló felújítás, mely része a nagy Árpád-ház programnak.

A fejlesztésnek különös jelentőséget ad, hogy ezt követően olyan korszerű technológiával lesz ellátva az épület, amivel nagyon komoly értéket képviselő gyűjteményeket is be fogunk tudni fogadni.

A tervek szerint egy ilyen gyűjtemény bemutatásával kezdődik a rendház épület megújult élete; az első kiállítás egy nagy, nemzetközi Árpád-ház kiállítás lesz 2022 tavaszán/nyarán. Úgy látjuk, hogy az építkezés jól halad, külön öröm, hogy Fehérvárhoz kötődő vállalatcsoport végzi ezt a nagyon komoly beruházást, mely várhatóan 2021 végére el is fog készülni.” - hangsúlyozta a helyszínen dr. Cser-Palkovics András, polgármester.

„Folyamatosan készítjük elő a Királyok és szentek. Az Árpádok kora című kiállítást. Bemutatjuk azt a kort, melyről keveset beszéltünk az 1990 előtti mintegy 40 évben, és azóta sem beszéltünk róla eleget. Ez volt az a kor, amikor Magyarország Európa élvonalába tartozott, ennek fényes bizonyítéka a jövőre 800 éves Aranybulla. Az elmúlt tíz évben igyekeztünk ledolgozni az adósságainkat, és lassan, de biztosan haladunk előre. Nagyon várjuk, hogy a kiállítást megnyithassuk!” – mondta Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

A bejáráson részt vett Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum igazgatója és Sipos Tamás, a kivitelező Fehérép Kt. ügyvezetője is.

Városfejlesztés

 1. A börgöndi reptérfejlesztésről, új elektromos buszokról és új kutatóközpontról is megállapodtak

  A börgöndi repülőtér fejlesztésének irányairól, új elektromos buszok beszerzésének támogatásáról és egy, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karához kapcsolódó technológiai kutatóközpont kialakításáról is tárgyalt szombaton dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel dr. Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2021.02.20.
 2. Hétfőn kezdődnek a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítási munkálatai

  A munkaterület átadását követően február 22-én, hétfőn megkezdődik a Szekfű Gyula utcai rendelő teljes körű felújítása és akadálymentesítése. A porral, zajjal és megnövekedett forgalommal járó munkálatok idejére kérik a lakosok megértését és türelmét!

  2021.02.18.
 3. Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnázium felújítása

  Kezdődik a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása és bővítése. Beépítik a tetőteret, kialakítanak egy kórus illetve egy tánctermet, felújítják a tornatermet és egy sportudvart is építenek. A beruházást követően pedig önkormányzati forrásból az iskola homlokzatfelújítását is elvégzik.

  2021.02.05.
 4. Gazdaságfejlesztés és mobilitás - látszik már a nyomvonala a déli összekötőútnak

  Jól látszik már a közel 4,5 milliárd forintból a város déli részén megvalósuló Seregélyesi út és a Sárkeresztúri út közötti déli összekötő út nyomvonala. Az új útszakasz mellett kerékpársáv és csapadékvíz-elvezető rendszer is épül, a belterületi szakaszokon pedig járda és közvilágítás is lesz.

  2021.01.29.
 1. Megújult az Arany János Iskola homlokzata és teteje - idén belső felújítás kezdődik

  Lezárult az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI felújításának első üteme, elsőként az épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg. Idén a belső terek újulnak meg komplett gépészettel és a villamos hálózat felújításával együtt a Szekfű Gyula utcai épületben.

  2021.01.25.
 2. A héten folytatódik a Mártírok útja felújítása

  Január 18-án, hétfőtől folytatódnak a kivitelezési munkálatok a Mártírok útján: a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt, a múlt év szeptemberében elindult Mártírok útja csapadékcsatorna II. szakaszának felújítása a tervek szerint a tavasz folyamán készül el, összesen 456,5 millió forint értékű beruházással.

  2021.01.18.
 3. Január végén kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelő teljes felújítása

  Kezdődik a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelőintézet teljes körű felújítása, akadálymentesítése és új eszközökkel, berendezésekkel történő felszerelése. A felújítást követően hét felnőtt háziorvosi és nyolc fogorvosi alapellátás lesz az épületben, ez utóbbiak egy része a Kégl György utcából költözik majd át. 

  2021.01.15.
 4. Újragondolt közösségi terek - a COVID utáni időszakot tervezik a fehérvári diákok

  Az oltások megkezdésével egyre nagyobb az esély, hogy az év második felében visszatérhessen a közösségi élet a városba. A Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség "Gondoljuk újra közösségi tereinket" címmel indított projektet, arról is kérdezve a Székesfehérváron tanuló középiskolásokat, hogyan tennék vonzóbbá azokat a helyeket a saját generációjuk számára, ahol a legszívesebben találkoznak.

  2021.01.10.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4