Út, járda és kerékpárút építés kezdődik a Sóstón

1.25 milliárd forint állami támogatásból újul meg a Csíkvári út és a Hosszúsétatér a közművekkel együtt, háromszáz parkoló épül a temetők mellett és a Csíkvári út Homoksor közötti területen továbbá egy nagyon szép sétány is lesz a Csíkvári úton. Járdák épülnek mindkét utcában és az elektromos légvezetéket földkábellel váltják ki. A munkát április elején kezdi a fehérvári kivitelező.
2018.03.30. 13:02 |

A nyílt közbeszerzési eljárás során győztes fehérvári kivitelező cégnek háromszáz nap áll rendelkezésére a munka elvégzésére, amelynek keretében csaknem 300 parkoló épül, megújul a Csíkvári út és a Hosszúsétatér, szilárd burkolatot kap a Csőszház utca és több száz méternyi sétány és járda épül. A fejlesztés teljes egészében állami forrásból, a Sóstó Természetvédelmi Terület Rehabilitációs Programjából valósul meg.

Ez is egy olyan komplex a városrész egészét érintő fejlesztés, mint ami a Csónakázó-tó környékén is történt és történik – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A teljes kivitelezés kormányzati forrásból valósul meg: a Csíkvári út és a Hosszúsétatér teljes rendbetétele mellett egy szép sétány is épül, továbbá mintegy háromszáz parkolót alakítanak ki, ami az ittélőknek jelent majd könnyebbséget. A város polgármestere türelmet és megértést kért a kivitelezés ideje alatt. Néhány napon belül átadják a kivitelezőnek a munkaterületet: az építkezést a becsült érték alatt egy fehérvári vállalkozás, az Útéppark nyerte el közbeszerzésen.

A Csíkvári út teljes átépítésénél a meglévő útpálya szélesítése, a kétoldali irányhelyes kerékpársáv kialakítása, valamint a Homoksorig egy plusz forgalmi sáv kialakítása történik meg, és az egyik oldalon végig térkő burkolatú járdát építenek ki. Az út teljes hosszában zárt rendszerű csapadékcsatornát kap, valamint a közvilágítási hálózat megújítására is sor kerül. Az út szélén található középfeszültségű légkábel, valamint az optikai kábelek is a föld alatt futnak majd a beruházás eredményeként.

Székesfehérvár Önkormányzata két évvel ezelőtt indította útjára az összességében 3,8 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület és Csónakázó-tó rehabilitációs programot. A projekt magában foglalja a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását is.

A kivitelezőnek háromszáz napja lesz, hogy elvégezze a munkát, amivel jövő év elejére lesznek készen. A Csíkvári úti körforgalom új kopóréteget kap és kialakítanak a Csíkvári út végén egy plusz sávot is. Az út mellett új járdákat építenek és új csapadékcsatornát is lesz. A református temető mellett és az evangélikus temető mellett is parkolókat alakítanak ki – mondta Mészáros Attila alpolgármester, a környék önkormányzati képviselője, majd kiemelte, hogy a Csíkvári úton a két temető között megvalósul egy új gyalogos átkelőhely is.

Az Aszalvölgyi-árok sétány és Hosszúsétatér északi felén is burkolatfelújításra kerül sor: az Aszalvölgyi-árok Széchenyi út és Hosszúsétatér közötti fedett szakaszán elsősorban a gyalogosok számára térköves burkolatot alakítanak ki, valamint egy közvilágítási oszlop is kiépítésre kerül a sétány megvilágítása érdekében. A Hosszúsétatér északi ágának burkolatfelújítása, valamint a szegélyek cseréje és a csapadékvíz elvezetésének javítása is megtörténik. A dr. Serényi Antal utcában a Csíkvári úttól a Homoksorig az egyik oldalon végig járdát építenek, valamint a csapadékvíz elevezését zárt csapadékcsatornával oldják meg. Mart aszfalttal burkolják a Csőszház utcát 210 méter hosszban.

Városfejlesztés

 1. Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

  Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata. Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

  2019.01.18.
 2. Hétfőn elkezdődnek a Rendház épület felújításának előkészítő munkálatai

  Az Árpád-ház Program keretében újul meg a Szent István Király Múzeum főépülete, a Rendház. A barokk műemlék a felújítást követően országos jelentőségű kiállításnak ad helyet, és a Belváros új élményhelyszínévé válva alkalmas lesz nemzetközi tárlatok fogadására is. A javaslatot pénteken tárgyalja a közgyűlés, az előkészítő munkálatok hétfőn kezdődnek.

  2019.01.17.
 3. További közműcserékkel folytatódik a Berényi út felújítása

  Amint az időjárás lehetővé teszi tovább folytatódik a Berényi út felújítása. A Királykúti körforgalom alatt már kicserélték az összes nagy közművezetéket. Ez a munka tovább folytatódik egészen a Vértanú utcáig, majd ezután teljes pályaszerkezet cserével együtt újítják fel az utat. A járdák is megújulnak mindkét oldalon, illetve kerékpársáv is épül. A kivitelező nyárra szeretne végezni a teljes felújítással.

  2019.01.16.
 4. Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

  A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

  2019.01.08.
 1. Járdákat újítottak fel és parkolót építettek a Szeder utcai bolt környékén

  Befejeződött az út- és járdafelújítás, valamint parkolóépítés a Szeder utcában. A beruházás a Városgondnokság ÚT 2017-19. program keretében, mintegy 86 millió forintból valósult meg. A térköves járda mellett 24 újabb parkolóhely is segíti ezentúl a szedreskertiek mindennapjait.

  2018.12.21.
 2. SafeCross okos zebra védi a gyalogosokat a Horvát István és a Gyümölcs utca között

  A Horvát István és a Gyümölcs utca kereszteződésében már működik a SafeCross Okos Zebra rendszer, ami biztonságosabbá teszi az átkelést a gyalogosok számára. A mintegy 2 millió forintért a Generali a Biztonságért Alapítvány által telepített megoldás az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel a figyelmet az autósok figyelmét az éppen áthaladó gyalogosokra. 

  2018.12.17.
 3. Fehérvár az okosvárosok útján - különleges parkolási infrastruktúrát telepítettek

  Országosan is különleges fejlesztést mutattak be hétfőn Székesfehérváron; a város - a Vodafone NB-IoT SmartParking szenzoraival bővítve digitális eszközparkját - lehetővé teszi lakói számára az okosparkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Fehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon az autósok mobiltelefonjuk segítségével. A századik parkolószenzort Fehérvár polgármestere személyesen telepítette a Jávor Ottó téren.

  2018.12.10.
 4. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek