Ünnepélyes keretek közt letették az új Olajfa Református Óvoda alapkövét

A Magyar Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében hatvanhat intézmény épül, illetve újul meg a 2021-2022-es nevelési évre. A programban megépül az új Olajfa Református Óvoda is, melynek alapkövét szombaton tették le. A fejlesztésnek köszönhetően az intézmény mintegy 680 négyzetméteren, 100 gyerek számára biztosít majd óvodai férőhelyet.
2020.06.27. 17:26 |

A munkálatok várhatóan a nyár folyamán elindulnak és jövő szeptemberben már az új óvoda épülete várja az óvodásokat.

Az ünnepségen Mocsáriné Brunner Boglárka, óvodavezető köszöntötte a megjelenteket. Steinbach József, püspök ünnepi gondolataiban kiemelte: Isten áldásának forrása az istenfélelem. De ezt a félelmet sokan nem jól értik; az istenfélelem nem azt jelenti, hogy félünk az Istentől, hanem elismerjük őt egyetlen úrnak, rá hagyatkozunk, megtartó kegyelmében bízunk, vezetését követjük.

Isten áldásában részesül az ember, aki engedelmes, Isten útjain jár. Isten áldásának csodálatos következményei vannak. A Székesfehérvári Olajfa Református Óvoda alapkőletételénél ezt szeretném hangsúlyozni. Isten áldásának következménye a boldog, rendezett élet. Ez a szolgálat lényege, amit eddig is végzett ez az óvoda; úgy neveljük gyermekeinket, hogy megismerjék ezt az istenfélelmet,

részesüljenek az ebből fakadó boldog és teljes életből, ezáltal Isten országát építsék ebben a világban, áldássá váljanak a társadalom számára, a közéletben, a munkahelyükön, ott ahová az Isten majdan állítja őket.

Nincs ennél fontosabb feladat, szolgálat."

A Dunántúli Református Egyházkerület püspöke köszönetet mondott Magyarország Kormányának a támogatásért, valamint megköszönte az egyházmegye, az egyházközség és Székesfehérvár Önkormányzatának segítségét, majd áldásban részesítette a jelenlévőket.

„Mélységes hálával állok itt, mert indíthatunk egy építkezést, amely minden bizonnyal az Úristen egyházának építését is szolgálja.” hangsúlyozta Dr. Huszár Pál főgondnok, a Magyar Református Egyház Zsinatának világi elnöke, aki hozzátette: „még mindig találkozunk időnként azzal a hamis állásponttal, mely szerint „majd ha felnő, eldönti.” Aki anélkül nő fel, hogy kapott volna hitben nevelést, az sajnos már eldöntötte.

A hit Isten ajándéka, de a hozzávezető út megrövidíthető, többek között ilyen intézményeken keresztül is, mint egy egyházi óvoda."

„Az óvodák építése által édesanyáknak, édesapáknak, családoknak segíthetünk. 2010 óta 16 ezernél is több óvodai férőhely épült, abbe a programba csatlakozott be - hála Istennek - a református és a katolikus egyház is.” - mondta ünnepi beszédében Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

„Ha egy közösség intézmény alapításába, létesítésbe bővítésébe kezd, akkor olyan vállalkozásba fog, amely új értéket teremt.

Egy olyan közösség tud értéket teremteni, amelynek szilárd alapjai vannak. A székesfehérvári reformátusok ilyen közösséget alkotnak, köszönet illeti mindazokat, akik ezt a közösséget építik, segítik,

ezáltal az eljövendő nemzedék oktatásában, nevelésében aktív szerepet vállalnak.” - fogalmazott köszöntőjében Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere.

Az ünnepélyes eseményen a résztvevők közösen letették az új intézmény alapkövét.

A beszédeket követően az óvoda vezetője, Mocsáriné Brunner Boglárka és az intézmény munkatársai énekszóval, saját szerzeményükkel örvendeztették meg az egybegyűlteket, és kérték Isten áldását az óvodára, a családokra, a gyerekekre.

A jelenlegi földszintes, lapos tetős, középfolyosós rendszerű épület mind térstruktúrájában, mind épületszerkezeti megoldásait tekintve elavult, felújítása nem gazdaságos. A leendő óvoda homlokzatának arculatát a gyermekek világa ihlette: kedvenc kézműves foglalatosságuk, ide-oda hajtogatott, ollóval kivágott, színes papírcetlijeinek világát idézi. Az épület minden családot érintő tere a földszintre került, míg a dolgozók által használt helyiségeket helyezték el a tervezők a tetőtérbe.

A régi épületet – miután megépült az új – el fogják bontani.

Az új épület súlypontjában található egy sokfunkciós, két felé is megnyitott központi tér, mely átlátást és kapcsolatot teremt az utca és a belső kert között, valamint az óvoda origójában egy felülvilágítóval kiemelt olajfát találunk, mely Isten jelenlétét szimbolizálja.

Tömbösítve, egy helyre kerültek a foglalkoztatók, a szorosan hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló egységekkel, melyek közvetlen kertkapcsolattal is rendelkeznek. A két szárny között, nagyvonalú megnyitásként zsibongó tér található, amely az épület szíve. Az épületen átvágó ösvény a kertbe vezet minket, ahol a játszóterek, eszközök mind-mind Jézus egyik példázatát jelenítik meg.

A beruházás eredményeképpen a jelenlegi 88-ról 100-ra fog növekedni a férőhelyek száma. Az óvoda tömegközlekedéssel jól megközelíthető, ugyanakkor az autóval érkezők számára is lehetőség van a környéken parkolni. Az óvoda kiemelt figyelmet fordít a különleges bánásmódot igénylő gyermekek integrált nevelésére: a szakértői bizottság szakvéleménye alapján az intézmény ellátja azokat a sajátos nevelési igényű gyermekeket, akik a többi gyermekkel integráltan együtt nevelhetők.

Az óvoda építését teljes mértékben a Magyar Állam finanszírozza, összesen mintegy 393 millió forinttal, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. valamint a Magyarországi Református Egyház közreműködésével.

Városfejlesztés

 1. A 81-es négysávosítása mellett az M7 új fehérvári csomópontját is tervezik a nyertes cégek

  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kihirdette a nyerteseket a Komárom és Sárbogárd közötti közlekedésfejlesztés tervezői közbeszerzésében. A projektben mintegy 120 kilométeres észak-dél irányú közlekedési folyosó jön létre a Dunántúlon, már meglévő utak fejlesztése által. 

  2020.07.02.
 2. Több mint 200 új parkolóhely épül a kórháznál a Modern Városok Program keretében

  A Modern Városok Program keretében kezdődött el a Szent György Kórház melletti külső parkolók építése a Seregélyesi út - Kikindai utca közötti saroktelken, ahol 156 parkolóhelyet alakítanak ki szeptember 15-i határidővel, mintegy 176 millió forintos beruházással. A következő ütemben a Hunyadi úti rendelő mögötti területen folytatódik az építkezés, így két ütemben összesen 208 új, ingyenesen használható parkolóhely létesül a kórház mellett.

  2020.07.01.
 3. Június végén indulhat a vasútállomáson a gyalogos felüljáró építésének második üteme

  A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) megbízásából a Híd Tám Kft kivitelezésében valósul meg a székesfehérvári vasútállomás gyalogos felüljáró építésének második üteme. A június végén induló és 2021 őszéig tartó munkálatok során elkészül a több mint 70 méter hosszú, fedett felüljáró, valamint a déli oldali lejárólépcső is.

  2020.06.23.
 4. Akadálymentesítették, korszerűsítették a Szent István Művelődési Házat

  Látás- és hallássérültek, illetve mozgáskorlátozottak számára is látogathatóvá tették a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házat. Az elmúlt hónapokban végzett akadálymentesítésnek köszönhetően az intézményt számos olyan helyiséggel és berendezéssel látták el, melyeknek köszönhetően a fogyatékkal élők elérhetik és élvezhetik a különféle programokat. A rendkívüli időszakban elvégzett munkálatokról Jakubek Tiborné, az intézmény igazgatója adott tájékoztatást.

  2020.06.15.
 1. Szabadidős paradicsom kicsiknek és nagyoknak a Palotavárosi tavak mellett

  Közlekedési tanpálya gyerekeknek, ping-pong asztalok, bringacross, kutyafuttató, műfüves focipálya, kosárlabda pálya, murvás futókör a tóparton, fittness- és kondipark, rendezvény és főzőtér 21. századi infrastruktúrával, parkolókkal, közvilágítással és vizesblokkal. Mindez egy helyen, csodálatos környezetben a  Palotavárosi tavak partján.

  2020.06.11.
 2. Elkészült az új, nagy mászóváras játszótér a Jancsár utcában

  A Jancsár utca és a Bakony utca között mintegy ötvenmillió forintos beruházással készült el a város legújabb játszótere. A nagy, két csúszdás mászóvár mellett több kisebb, a fehérvári gyerekek körében népszerű játszóeszközt telepítettek és mindegyik alá ütéscsillapító felületet építettek. A parkosítás során 14 fát és 165 bokrot ültettek.

  2020.06.10.
 3. Elkészült Székesfehérvár első parkolóháza a Távirda utca és Várkörút közötti területen

  Hétfőtől vehetik birtokba Székesfehérvár első parkolóházát az autósok, megoldva ezzel a városrész régóta fennálló parkolási gondjait. A nyitás első hetében kedvezményes, 100 Ft-os óránkénti parkolási díj mellett lehet kipróbálni az új létesítményt. 

  2020.06.08.
 4. Azonnali beavatkozás szükséges a Balatoni úton - a Vásártéri úti felüljáró újra járható

  A szakmai vizsgálatok megerősítették, hogy azonnali beavatkozásra van szükség a Balatoni út felüljáró-szakaszán, ahol júliusban és augusztusban teljes útzár lesz a munkálatok ideje alatt. A Vásártéri úti felüljáró megerősítése viszont elkészült, ezt ma déltől már újra használhatják a közlekedők.

  2020.06.03.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2