Megelevenedik a Rác utcai Skanzen - szombaton lesz a XVI. Tűzzel-Vassal Fesztivál

Június 22-én, szombaton ismét szélesre tárják a Rác utcai Skanzen portáinak kapuit; a Fehérvári Kézművesek Egyesülete a XVI. Tűzzel-Vassal Fesztiválra várja az érdeklődőket. A késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozójának idén „A magyar bicska, mint kiemelt érték” lesz a fő témája, a fesztivált megelőző napon pénteken konferencia is lesz a bicskákról.
2019.06.17. 12:41 |

Idén is több mint ötven késkészítő vagy kovácsmester vesz részt a fesztiválon és az azt megelőző II. Késkészítők Konferenciáján: az ország valamennyi tájáról, sőt Felvidékről és Kárpátaljáról is várnak vendégeket a Rác utcába.

Serdülőkorba” lépett a Tűzzel-Vassal Fesztivál szoktam mondani, amely kiegészül a II. Késkészítők Konferenciájával, amely országosan is egyedülálló esemény, mert senki más nem rendez ilyet.” - emelte ki Szenczi Jánosné a XVI. Tűzzel-Vassal Fesztivál felvezető sajtótájékoztatóján hétfőn, a Kézművesek Házában.

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke hozzátette: június 22-én, szombaton délelőtt 10 órakor kitárulnak a Rác utcai Skanzen házainak kapui; a Rác utcai Múzeum és a Szerb Ortodox templom udvara egész napos programot kínál a családoknak, kézműves foglalkozásokkal, kézműves bemutatókkal, szabadtéri előadásokkal, kirakodóvásárral.

Az idei rendezvény központi témája „A magyar bicska, mint kiemelt érték” lesz.

A fesztivált Dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitja meg 10 óra órakor a Szerb Ortodox Templom udvarán. Bokányi Zsolt beszélget Belencsák István, késes mesterrel, fellépnek a Kákics és a Doromb együttesek, Vesztergám Miklós, tárogatóművész a kisgyermekeket Molnár Enikő, mesemondó várja. Lesz Asszonyműhely, gyermekelőadás, bábelőadás és néptáncbemutató is.

Dr. Varró Ágnes, néprajzkutató és Simon János, késes tartanak előadásokat. A Rác utca 13. szám alatt szombaton 11 és 12 órai kezdettel a nagyközönség is meghallgathatja a késes konferencia eredményeit. A bicskát felterjesztettük a kiemelt nemzeti értékek tárába. A nyolcvanas évek óta képzés sincsen ebben a szakmában. Ezért próbáltunk – ha nem is szakképzést, - de hiánypótló konferenciát létrehozni.” - tájékoztatott Lengyel Magdolna, szervező.

Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy az ortodox templom szintén nyitva áll a látogatók előtt. A Múzeumok Éjszakájához kapcsolódva, a Tűzzel-Vassal Fesztivál után 18 órától közös koncertet ad a Szent Efrém Férfikórus és VOX Mirabilis Kamarakórus.

A XVI. Tűzzel-Vassal Fesztivál 17.30 órától tűzugrással és néptáncbemutatóval zárul.

A részletes program megtekinthető a http://www.tuzzelvassal.hu/ oldalon.

Fehérvári színes

 1. Alkotó foglalkozások az Élő Népművészet országos népművészeti kiállításhoz kapcsolódóan

  Október 28-án, szerdán 14-18 óráig alkotó foglalkozások lesznek az Élő Népművészet országos népművészeti kiállításhoz kapcsolódóan A Szabadművelődés Házában. A rendezvényen változatos programokkal várják az érdeklődőket. Házigazda az M-ART Egyesület. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2020.10.27.
 2. Tök jó nap lesz a Székesfehérvári Népmeseponton szombaton

  Október 31-én, szombaton 10 órától Tök jó nap címmel mesemondás, játékok és kézműves foglalkozás várja a családokat a Székesfehérvári Népmeseponton. A programon a részvétel díjtalan, de előzetes bejelentkezéshez kötött, regisztrálni a nepmesepont@ggmuvhaz.hu e-mail címen vagy a 22/202-025-ös telefonszámon lehet.

  2020.10.27.
 3. Halloween-túra - rémisztően izgalmas lesz a Hiemer-ház

  Október 30-án és október 31-én öt órától irtó izgalmas kalandra várják a családokat a Hiemer-házba, aminek végén minden bátor kisgyereket rémisztően finom meglepetés vár! Ezután 19 órától a felnőtt érdeklődőket várják egy izgalmas kísértet túrára.

  2020.10.27.
 4. Gyermekfoglalkoztató 6-11 éveseknek őszi szünetre a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Az őszi szünetben újra Gyermekfoglalkoztató várja a 6-11 éves korosztályt a Gárdonyi Géza Művelődési Házban, ahová szeretettel várják a gyerekeket október 27-én, kedden és 29-én, csütörtökön 10-12 óráig.

  2020.10.26.
 1. ROBOTEXPÓ-ra várja az érdeklődőket az Alba Innovár a Sóstón

  A jövő oktatásába, a digitális technológia nyújtotta lehetőségekbe enged széleskörű betekintést a ROBOTEXPÓ, melyet az Alba Innovár Digitális Élmény- és Oktatási Központ szervez október 29-én, a MOL Aréna Sóstó Rendezvényközpontban. A konferencia nyilvános, a jelentkezéseket egészen a konferencia napjáig, de akár a helyszínen is fogadják.

  2020.10.26.
 2. Egyedi könyvecskéket készítenek az Aranybulla Könyvtár Bütyköldéjében kedden

  Október 27-én, kedden 16:30 órától az Aranybulla Könyvtár Bütyköldéjének októberi foglalkozásán egyedi könyvecskéket lehet készíteni Tóth Eszter vezetése mellett. Kérik a maszk használatát, kézfertőtlenítőről gondoskodnak. 

  2020.10.26.
 3. Tanulj és táncolj! - Modern tánc Step And Style Stúdióban

  Ingyenes, izgalmas, interaktív előadással várják a modern tánc iránt érdeklődőket a Kertalja utcában található Step And Style Stúdióba. A "Tanulj és táncolj" előadássorozat 6. részében Orbán Orsolya táncpedagógus mesél a modern tánc kialakulásáról és történetéről.

  2020.10.22.
 4. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta előadásával kezdődött az EFI új sorozata

  Dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta tartott csütörtökön online előadást az Egészségfejlesztési Iroda szervezésében Szeretlek, de már nem vagyok szerelmes beléd! címmel. A program a válaszúthoz érkezett kapcsolatokról szólt: a limerencia/eufórikus rajongás, a kötődéselmélet és a felelősségvállalás fogalmakat körüljárva fogalmazta meg, hogyan dönthetünk, viselkedhetünk úgy, hogy egy kapcsolatot megőrizzünk. 

  2020.10.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1