Újabb beruházással folytatódik a Sóstó környezetvédelmi rehabilitációja

A korábbi tulajdonossal kötött gyors és korrekt megállapodást követően megkezdődött az Ózon Kft. volt telephelyének bontása a Temető utcai parkolónál. A bontás után a terület megújul és tájba illeszkedő közfunkciót kap. „A beruházás, teljes tereprendezést jelent, mely a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekt része és kormányzati forrásból valósul meg.” - tájékoztatott a pénteki nyilvános bejáráson Fehérvár polgármestere.
2019.05.10. 12:50 |

A város történetének egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházása, a megújult Sóstó szomszédságában - az itteni élővilágot és megújulást szolgálva - egy kisebb léptékű, de környezetvédelmi szempontból szintén nagy jelentőséggel bíró beruházás keretében megtörténik az Ózon Kft. volt telephelyének - amely már az önkormányzat tulajdonában van - bontása és a terület szükséges rehabilitációja.

Mintegy 31 millió forintból sor kerül a romos épületek lebontására és teljes tereprendezésre, szükség esetén kármentesítésre is.

Egy füvesített zóna jön létre, ami ideiglenes parkolóként is működhet bizonyos nagyobb rendezvények esetén, a terület későbbi sorsáról pedig lesz lehetőségünk dönteni, a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekthez kapcsolódó játszótérrel, fitnesz-játszótérrel a csodálatos adottságú területtel összefüggésben, hogy semmi ne zavarhassa a környező gyönyörű látványt.” - hangsúlyozta a pénteki helyszíni bejáráson Dr. Cser-Palkovics András, polgármester, aki hozzátette: „a beruházás, mely a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációs projekt része, kormányzati forrásból valósul meg.”

Örülök, hogy két olyan területet is meg tudtunk menteni, önkormányzati vagyonba tudtuk helyezni. Az egykori vastelepet és ezt korábban nem tájba illő területet is közfunkcióval látjuk el.” - emelte ki Mészáros Attila, alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, aki a bontás idejére kérte a környéken lakók szíves türelmét.

Ennek a munkának a jelentősége nem a kivitelezés összetettsége vagy a volumene - építeni jobban szeretünk, mint bontani - hanem a tájkép, a környezet megtisztulása. Különösen fontos ez nekünk is, hiszen a telephelyünk a szomszédban van, az irodám ablaka például a területre néz. Hat hónapos határidő van a bontásra, az ingatlanon lévő garázs-, üzem-, és irodaépület eltakarításra kerül és tájba illő, kulturált környezet kerül kialakításra.” - tájékoztatott Halenár István, a közbeszerzési eljárás eredményeként nyertes ajánlattevő, az SHS-ÉPÍTŐ Tervező és Kivitelező Kft. ügyvezetője.

A bejáráson arra hívták fel a Sóstó Természetvédelmi Területre látogatók figyelmét, hogy a keleti kapunál folyamatban van a vadmadárgondozó és közösségi ház építése, ezért kérik, hogy a Szárcsa közön megközelíthető, új parkolót használják a közlekedők.

Városfejlesztés

 1. Világszínvonalú mentőorvosi kocsit állítanak szolgálatba Fehérváron

  Az OMSZ a mentőszolgálat létszámfejlesztésének köszönhetően új mentőorvosi kocsit tud működtetni a székesfehérvári mentőállomáson. A mentőautóban alkalmazott eszközök egy része Magyarországon eddig még nem alkalmazott, világszínvonalú technológia Székesfehérvárra hozatalát jelenti.

  2019.07.19.
 2. Elkészült a Rákóczi úti burkolat javítása

  Befejezték a Rákóczi úti burkolat javítását: déltől átadták a forgalomnak a Várkörút – Watthay utca közötti szakaszt.

  2019.07.17.
 3. A gáz és az ivóvíz fővezeték után kezdődik a csapadék csatorna építése a Fiskális úton

  A szennyvíz, gáz és ivóvíz vezetékek cseréje után kezdődik a nagy átmérőjű csapadék csatorna kiépítése a Fiskális út alatt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy az öreghegyi nagyobb belső utcák felújítása elkezdődhessen. A közműépítés és útfelújítás után, egy a kor igényeinek megfelelő, kerékpárúttal és jó minőségű járdákkal ellátott utat vehetünk majd birtokba.

  2019.07.15.
 4. Befejeződött a Berényi út felújítása - megszűnt a forgalomkorlátozás

  A felújítás befejeződött, megszűnt a forgalomterelés és –korlátozás a Berényi úton, újra teljes hosszában használható Székesfehérvár egyik forgalmas közlekedési útvonala. A projekt legfontosabb céljai között volt a biztonságos közlekedési feltételek megteremtése, a gyorsabb áthaladás biztosítása.

  2019.07.12.
 1. 17 új parkolóhely a Cserepes közben – ősszel fasort telepítenek köré

  A Cserepes köz 2. mellett 17 új parkolóhelyet alakítottak ki az elmúlt hetekben, mellette pedig egy fasort is telepítenek ősszel. A beruházás a Városgondnokság Út-Híd programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2019.07.11.
 2. Faültetéssel is jár az új parkoló kialakítása a Horvát István lakótelepen

  A környék lakóinak javaslatára összesen 17 új parkolóhelyet alakítottak ki a Horvát István lakótelepen a református óvoda melletti területen, ami a meglévő 8-9 állásos térköves parkolóhoz csatlakozik. Az új parkoló építésével együtt ősszel hét fát is ültetnek a környéken és sok bokrot telepítenek a parkoló köré. 

  2019.07.11.
 3. Vízmedencés szökőkút köti össze a Fő utcát a Zichy ligettel

  Egy 160 négyzetméter alapterületű vízmedencés szökőkút épül, hét új fát is ültetnek körülötte és a burkolat korszerű, vízáteresztő lesz. Biciklitárolós, korszerű utcabútorok kerülnek majd az új szökőkút köré. A liget intenzív használata során több helyen kitaposták a növényzetet, melyet szintén további növénytelepítéssel pótolnak. 

  2019.07.09.
 4. Befejeződött a Széchenyi utcai járdák felújítása

  A Széchenyi utca 27-29., illetve a 39-43. előtti járdaszakasz is megújult az elmúlt hetekben az 5. számú választókörzetben. A két beruházás összértéke mintegy 11,5 millió forint volt, mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Mészáros Attila önkormányzati képviselő.

  2019.07.09.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek