Új utak építéséről és autópálya bővítésről is volt szó a közutas szakmai napon

A Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Területi Szervezete idén már 28. alkalommal szervezte meg a közutas napot, amelyen a közlekedés területén dolgozó szakemberek vettek részt. Tervezők, útüzemeltetők, kivitelezők, hatósági területen dolgozók, oktatók megannyi tervezett és már megvalósítás alatt álló útépítésről tanácskoztak.
2023.03.04. 14:01 |
Új utak építéséről és autópálya bővítésről is volt szó a közutas szakmai napon

dr. Oroszné Stefánkó Éva a Jáky igazgatója is köszöntötte a vendégeket, majd koszorút helyeztek el dr. Jáky József mellszobránál. (Jáky József közlekedésmérnök, talajmechanikus, egyetemi tanár, Kossuth-díjas útépítő mérnök, geotechnikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja a talajmechanikai kutatások magyarországi megalapozója és világszerte elismert tudósa volt.)

A Közlekedéstudományi Egyesület célja többek között, hogy a közlekedés területén dolgozó szakemberek közötti kommunikációt segítse.

Az idei évben a szakmai napon különös hangsúlyt fektettek a tavalyi évben történt változásokra: nem csak jogszabályi változások történtek, hanem üzemeltetésben, fenntartásban és építés területén is – mondta Molnár István az egyesület tavaly novemberben megválasztott új elnöke, aki a Magyar Közút Fejér megyei területi igazgatója.

2x3 sávos lesz az M7-es egészen Balatonvilágosig

Molnár IStván kiemelte, hogy tavaly ősztől az országban 1237 km hosszú gyorsforgalmi út üzemeltetését, fenntartását és fejlesztését vette át az MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Molnár István előadásában beszélt arról, hogy elkészültek a kiviteli tervei az M1-es autópálya M0-s és Bicske közötti szakaszának 2x3 sávosra bővítésének, ami állami feladat. Bicske és az országhatár között pedig a MKIF Zrt. különböző ütemekben végzi majd. A Bicske és Tatabánya közötti szakasz építési engedéllyel is rendelkezik már és a közeljövőben meg is kezdődik a bővítés. Az M7-es autópálya jobb oldali sávja az M0-ás és a Balatonvilágosi csomópont között szintén 2x3 sávosra bővül, a bal pályán pedig Balatonvilágos és Székesfehérvár között építik 2x3 sávosra az autópályát.

Székesfehérvár városa nevében Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a szakmai nap résztvevőit. Hangsúlyozta, hogy szerencsére sok fejlesztés történik ezekben az években mind Fehérváron, mind pedig a vármegyében a közúthálózaton. Köszönetet mondott Szőke Ferencnek, aki egészen tavaly őszig vezette a szakmai szervezetet.

Tavasz közepén adhatják át a déli összekötő utat

Közeledünk egy olyan nagy fejlesztés átadásához, ami jelentős az utóbbi éveket, talán évtizedeket tekintve is – hangsúlyozta Fehérvár alpolgármestere. Április közepén, a hosszadalmas engedélyeztetési eljárást követően várhatóan átadásra kerül a déli összekötő út, ami zöldmezős beruházásban készült el és a Seregélyesi, illetve a Sárkeresztúri utakat köti össze. Ez a város egészének közlekedésére is kihat majd.

A Bakony utcai bekötőnek kész tervei vannak.

Mint Mészáros Attila mondta zajlik a Móri út felújítása, készül a város a Bakony utcai bekötőút megépítésére, melynek kész tervei vannak és folytatódik idén is a Saára Gyula Program mintegy 420 millió forintos forrással.

Lángi Judit Székesfehérvár Városgondnokságának közlekedési divíziójának vezetője a fehérvári útüzemeltetés aktualitásairól számolt be. Kiemelte, hogy 303.4 km közút, 17.2km kerékpárút és 263km járda és gyalogút fenntartása mellett a Városgondnokság 3.8 millió négyzetméternyi zöldfelület, 121 játszótér, 28 fitness játszótér, 6 kondipark és 43 sportpálya fenntartásáért és működéséért is felel az önkormányzati szolgáltató cég, de a 12 ezer közvilágítási lámpatest biztonságos üzemeltetése is a Városgondnokság feladata. Elmondta, hogy 2017 óta az önkormányzati nagyberuházásokon felül több mint kétmilliárd forintot fordított a Városgondnokság kisebb útfelújításokra a Saára Gyula Programon keresztül.

Közbeszerzés előtt az Auchan körforgalom bővítésének kivitelezése

Elhangzott a tanácskozáson, hogy az Auchan körforgalom átépítésével kapcsoltban azon dolgozik a NIF Zrt, hogy mielőbb kiírhassa a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. Ez szerepel is a közbeszerzési tervükben és bíznak abban, hogy nyár elején ezt ki tudják írni - tájékoztatta a hallgatóságot Neumayer Ágnes az Építési és Közlekedési Minisztérium osztályvezetője. Nemrégiben az önkormányzat és a nagyobb ipari cégek közösen kérték a Minisztériumtól a körforgalom bővítési tervének mielőbbi kivitelezését.

Székesfehérvári fejlesztések, aktualitások címmel Nagy Zsolt a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője tartott előadást. Örömmel számolt be arról, hogy a déli összekötő út műszaki átadás-átvétel jegyzőkönyvét a pénteki napon aláírták a kivitelezővel. „Bízunk abban, hogy április közepe táján a forgalomba helyezési engedélyt is megkapja az út.”

Márciusban kezdődik a Budai - Nagyszombati négyágú kereszteződés építése

A folyamatban lévő, és a város térségére is kiható fejlesztések közül kiemelte az Alba Aréna Budai - Nagyszombati új kereszteződésének kialakítását, ami összeköttetést biztosít a 7. sz. főút és 62. sz. (Seregélyesi) főút összekötésével. A kivitelező a tervek szerint még márciusban elkezdi a jelzőlámpás, négyágú csomópont kiépítését és azt nyár elejére szeretnék is befejezni.

A Móri út felújítása már elkezdődött és elhangzott, hogy a Szent Vendel utcai körforgalom kivitelezésére heteken belül közbeszerzést ír ki a város, hogy még idén befejeződhessen ennek az építése.

Körforgalom és buszforduló is lesz az új Nagyszombati - Zsolnai kereszteződésben.

Helyi úthálózat idei feladatai közül kiemelte az Úrhidai úti bölcsődénél a gyalogátkelőhely létesítését, a Batthyány utcai gyalogos-átkelőhely építését, a Kelemen Béla – Hübner András utcai körforgalom és a Pozsonyi - Zsolnai körforgalom kiépítését, továbbá a Rákóczi úti négyemeletesek mögött a Gáz utcai garázssor felújítását.

Városfejlesztés

 1. Több mint 50 e-töltő

  Újabb elektromosautó-töltők létesültek Székesfehérváron. A Vantage Towers Zrt., az Elektromotive Hungary és a város Önkormányzata együttműködésében három új állomást telepítettek a városba. Egyiket – egy gyorstöltőt – a Belváros peremén, a Fal közben adták át csütörtökön, valamint a Zichy liget és az Uszoda mellé is került egy-egy töltő néhány hete. Ezekkel együtt már több mint 50 elektromos töltőállomás szolgálja az autósokat Székesfehérváron.

  2024.06.13.
 2. Épületbejárás diákokkal

  Befejeződött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épületegyüttesének teljes körű felújítása. Pénteken dr. Cser-Palkovics András polgármester a végzős gimnazistákkal közösen nézte meg a kívül-belül megújult intézményt. Az iskola a nyár folyamán visszaköltözik az épületbe, az új tanévet már itt kezdhetik majd a tópartis tanulók és tanáraik.

  2024.05.31.
 3. Tanösvény a Rácbányában

  Tematikus tanösvényt alakítottak ki a Rácbányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rácbánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a tanösvény alkalmas környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is. A Rácbánya 2012 óta természeti emlék besorolású területe Székesfehérvárnak.

  2024.05.30.
 4. Elkészült a körforgalom

  Elkészült a végleges körforgalom a Pozsonyi út – Zsolnai út – Pöstyéni utca kereszteződésben. Mostantól a minden irányban kialakított, akadálymentes gyalogos-átkelőhelyeknek köszönhetően biztonságosan lehet átkelni az utcák között – hangzott el a csütörtöki műszaki átadáson, amelyen jelen volt Östör Annamária önkormányzati képviselő is.

  2024.05.30.