Új túraútvonalak és információs táblák a Sóstó Természetvédelmi Területen

A Sóstó Természetvédelmi Területen egyre népszerűbb a tanösvény, hétvégéken nagyon sokan jönnek kirándulni Fehérvár zöld szívébe. Az elmúlt évek tapasztalatainak alapján most megújultak a tanösvény információs táblái és új útvonalakat is kijelöltek. Egy csendes helyen kialakították a Beporzók rétjét, ahol rovarhotel mellett sok más érdekesség is helyet kapott.
2023.01.25. 13:04 |
Új túraútvonalak és információs táblák a Sóstó Természetvédelmi Területen

2018-ban fejeződött be a vizes élőhely megmentése és ezzel karöltve elkészült a Sóstó tanösvény fejlesztése is. Az elmúlt négy évben szerencsére országosan is nagyon népszerű lett a természetvédelmi terület, nagyon sokan jönnek és a visszajelzések iránymutatást adtak, hogy milyen irányba fejlesszünk - mondta Csete Gábor a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. A legfontosabb volt, hogy a terület térképét aktualizáljuk és az ehhez kapcsolódó irányjelző pontokat is elhelyezzük. Az új térkép mellett a Magyar Természetjáró Szövetséggel együttműködve a túraútvonalakon országos szabványos turistajelzéseket festünk fel hamarosan.

Lehet már látni azokat a domború táblákat, amik a gyerekeknek is érdekesebbé teszik a Sóstón a kirándulást.

Több helyen voltak olyan, a Sóstó rekonstrukcióhoz kapcsolódóan kötelezően kihelyezendő táblák, amiket most átdolgoztuk és új tanösvény táblák születtek. Érdemes megnézni ezeket és megállni a gyerekekkel is. Sok tábla pedig megkopott már az elmúlt négy évben és ezeket is lecserélték, felújították.

A legnépszerűbb útvonal a Sóstón az északi tó megkerülése, de most olyan túraútvonalakat is kijelöltek, amik akár nyolc kilométeres, változatos sétára is alkalmasak.

A tanösvényhez nem csak a homokbányát megkerülő útvonalat kötötték hozzá, hanem több olyan mellékösvényt, ami a régi térképen nem szerepelt. Remélhetőleg sokkal egyértelműbb lesz majd az új jelzéseknek köszönhetően a tájékozódás - mondta Csete Gábor.

Télen is érdemes sétát tenni a Sóstón?

Minden évszakban csodálatos élményt nyújt. Ilyenkor például rengeteg nálunk telelő madárral lehet találkozni és a tavon is mindennapos egy-egy ritka faj látogatása. A város lüktető, zöld szíve Sóstó, ahova bármikor érdemes kijönni egy-egy sétára. A természet mindig újat ad és itt nincs két egyforma nap sem.

Ha jó idő van hétvégén, akkor több ezren is megfordulnak a Sóstón, ahol mindenki megtalálhatja magának a legkedvesebb területet: a MOL Aréna Sóstó mellett a nagy játszótér a kisgyerekes családok egyik kedvenc helye, sokan tekernek ki a stégre biciklivel, népszerű a nagy kilátó, illetve az északi tó körüli ösvény a bürü hidakkal és egyre többen lesétálják az összes útvonalat, ami több mint nyolc kilométer hosszú.

A homokbánya országos védelem alatt áll, viszont van egy ösvény, ami megkerüli és betekintést nyerhetünk erre az élőhelyre is szép kilátásokkal. Élőhelyvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű a homokbánya, ahova kizárólag csak engedéllyel lehet bemenni a kutatóknak.

A Zöld tanya mellett Beporzók rétje néven egy új elem is került a Sóstóra

Egy zárt, kisebb füves terület a Gáspár Attila rét mellett megfelelő helyszínnek tűnt arra, hogy ezen a csendes kis részen a beporzó rovarokkal kapcsolatban lehessen például környezeti nevelés órákat is tartani. "Építettünk rovarhotelt és az a célunk, hogy őshonos virágzó fákat cserjéket telepítünk tavasszal megfelelő információs táblákkal ellátva. Most kezdtük a rovarokkal foglalkozó rész kiépítését és szeretnénk, hogy itt mindenki megismerje ezeknek a beporzóknak a nélkülözhetetlen fontosságát." A rét közepén pedig egy olyan installáció is található, melyen a Fejér megyei méhészetért sokat tevő emberekre hívja fel a figyelmet.