Tíz helyen építettek ki új okoszebrákat Székesfehérváron

Tovább bővült a biztonságos gyalogátkelőhelyek száma Székesfehérváron. Az elmúlt év végén tíz helyszínen építették ki a SafeXOne rendszert. A fehérvári fejlesztésű és kivitelezésű technológiának köszönhetően jelentősen nő a gyalogosok közlekedésbiztonsága.
2024.01.06. 14:03 |
Tíz helyen építettek ki új okoszebrákat Székesfehérváron

Az elmúlt két évben, kétféle műszaki megoldással, három helyszínen tesztelték a biztonságos gyalogátkelőhely-rendszereket Székesfehérváron.

A tapasztalatokat összegezve döntött úgy a város, hogy a fehérvári fejlesztésű SafeXOne rendszer telepítését folytatja, amely minden visszajelzés alapján beváltotta a hozzá fűzött reményeket mind a gyalogosok, mind az autósok biztonsága vonatkozásában.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester az egyik új helyszínen, a József Attila utcai átkelőnél adott tájékoztatást a múlt évben megvalósult fejlesztésről. Mint mondta, az Önkormányzat saját beruházás keretében 2023-ban újabb tíz helyszínen, átlagosan 4 millió forintos költséggel alakítottak ki intelligens gyalogátkelőket. A polgármester felhívta a figyelmet, ezek az eszközök a közlekedési szabályok betartása mellett segítik a közlekedők biztonságát.

A korszerű napelemes rendszer közel három éve szolgálja a gyalogosok biztonságos közlekedését a Szent György Kórház bejáratánál, valamint a Horvát István utca Gyümölcs utca találkozásánál. A Visible Crossing Kft. ügyvezetője, a fehérvári Nagy László informatikus által fejlesztett technológia célja, hogy a kijelölt átkelőhelyeken megelőzzék a balesteket. Mint mondta, ezek a rendszerek a gyalogosok átkelésére szeretnék felhívni a járművezetők figyelmét. Amikor az érzékelő oszlopok közé lép a gyalogos, akkor kapcsol be a rendszer, és villogó sárga fénnyel jelezi a gépjárművezetőknek, hogy fokozott figyelemmel közeledjenek az átkelőhöz. Szürkületben és sötétben a kiegészítő lézerfény is láthatóvá teszi a gyalogosokat, azaz a cipőjüket megvilágítva jelzi az áthaladó személyek mozgását.

A biztonság mellett ez a rendszer számos fontos forgalomszervezési információt ad a gyalogos és gépjármű-közlekedésről, például összegyűjti az áthaladó gyalogosok, valamint az átkelőhelynél közlekedő gépjárművek számát – beleértve azt is, hogy hányan állnak meg vagy lassítanak, illetve hányan hajtanak át itt, nem figyelve a gyalogosokra, tudtuk meg Nagy Zsolttól a Közlekedési Iroda vezetőjétől. Hozzátette, két helyszínen, a József utcai szervizúton, illetve a Sziget utcában, a Teleki iskolánál nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely, de a kiépített rendszer itt is felhívja a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosok jelenlétére a sárga villogó fényjelzéssel. A rendszer nem elsőbbségi viszonyokat szabályoz, de javítja a gyalogosok észlelhetőségét.

Balesetmegelőzési szempontból ez egy jelentős beavatkozás, hiszen elsősorban a gépkocsivezetők részére jelzi, hogy a gyalogos-átkelőhely közelében gyalogos van. Különösen az esti szürkületben, illetve éjszaka a fényjelzéseknek köszönhetően észrevehetőbbé válnak a járdáról lelépők, összegezte közlekedésbiztonsági szempontból az intelligens berendezéseket Májer László őrnagy. Ezek az eszközök, amelyek egyre több helyen megtalálhatóak a városban, elősegítik a balesetmegelőzést, a gyalogosok biztonságát, azt, hogy a járművezetők időben észleljék őket, de mindamellett a KRESZ-szabályok maximális betartását nem pótolja! – hívta fel a figyelmet Székesfehérvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának kiemelt közlekedési főelőadója.

Székesfehérvár Önkormányzata folytatja a fejlesztéseket olyan kereszteződésekben, ahol sűrű a gyalogosforgalom a technológia telepítésével biztonságosabbá tehető az étkelés. A közeljövőben megvalósuló további fejlesztésekről dr. Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán kaphatnak információkat.

Városfejlesztés

 1. Új okostantermet avattak

  Folytatódik Székesfehérváron az okostanterem-program a Howmet Aerospace Alapítvány és az Alba Innovár Digitális Élményközpont támogatásával. Szerdán a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Sziget utcai Tagintézményében avattak új, a XXI. század kihívásaira építő, a gyerekek készségeinek és képességeinek fejlesztését szolgáló termet.

  2024.02.28.
 2. Megújult a Tóparti és az Ybl

  Javában zajlik két iskolaépület nagyszabású felújítása a Csónakázó-tó közelében. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban mintegy 80 százalékos készültségen áll a teljes körű korszerűsítés, míg a volt Ybl Miklós Általános Iskola épületénél jelenleg a szerkezeti megerősítés zajlik. A két intézmény fejlesztései közel 6 milliárdos keretből valósulhatnak meg.

  2024.02.27.
 3. nyílt napok az Arénában

  Már a péntek délutáni nyitáskor nagyon sokan vártak arra, hogy beléphessenek és megnézhessék a város új, ikonikus épületét az Alba Arénát és szombaton is rendkívüli volt az érdeklődés. Az alapszakasz második helyén végző, már biztos CHL résztvevő Fehérvár AV19 játékosai is ott voltak a szombati napon az arénában és több mint ezer autogrammot adtak.

  2024.02.23.
 4. További iskolafelújítások

  Összesen 6.4 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével újul meg a Székesfehérvári Szakképzési Centrum hat intézménye, köztük négy székesfehérvári iskola. A projekt keretében érintett valamennyi beruházás 2026 első negyedévében elkészül. A részleteket hétfőn a Deák Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában megrendezett projektnyitón ismertették.

  2024.02.19.