Innovatív technológiával a gyalogosok biztonságáért

Biztonságosabbá vált a Szent György Kórház bejáratához vezető gyalogos-átkelőhely, ahol az Önkormányzat biztosította a forrást a SafeXOne gyalogosvédelmi rendszer kiépítéséhez. Egy fehérvári informatikus fejlesztette ki azt a technológiát, amelynek célja a kijelölt átkelőhelyeken a gyalogosgázolások megelőzése. 
2021.10.04. 23:06 |

Fehérvári startup fejlesztette ki az új közlekedésbiztonsági rendszert

A rendszer érzékeli az átkelési szándékot, sárga villogó fénnyel jelez a járművezetőknek, illetve sötétben lézerfénnyel is láthatóvá teszi a gyalogos mozgását. Heteken belül még egy helyszínen beüzemelik a technológiát, és – ahogy dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta – jövőre még több városrészben létesülhet ’intelligens gyalogos-átkelőhely’, növelve a közlekedésbiztonságot.

Újabb fehérvári innováció valósult meg a közlekedésbiztonság területén, amint erről hétfőn este személyesen is megbizonyosodhattak a résztvevők a Visible Crossing által kifejlesztett technológiát látva. A napelemmel működő rendszer megbízhatóan érzékeli az átkelési szándékot, ilyenkor bekapcsol az aktív üzemmód, sárga villogó fényt lát a járművezető. Szürkületben és sötétben a kiegészítő lézerfény is láthatóvá teszi a gyalogosokat, azaz a cipőjüket megvilágítva jelzi az áthaladó személyek mozgását. Ezzel a pluszfénnyel segítenek a járművezetőknek, hogy észrevegyék a gyalogosokat, és így megelőzhetőek legyenek a balesetek.

Fehérvári a találmány, annak fejlesztője, sőt az a startupcég is, amely ennek értékesítésével és továbbfejlesztésével foglalkozik. Mint Nagy László elmondta, nem véletlen a helyszínválasztás: egy korábban a kórháznál lévő gyalogos-átkelőhelynél látott gázolás indította el a gondolatait, amelyek eredményeként megvalósult a fejlesztés. „Küldetésünk, hogy megvédjük a gyalogosokat az egyébként elkerülhető gázolásos balesetektől.” – olvasható a gyalogosvédelmi rendszert kifejlesztő cég oldalán. 2015 óta dolgoznak ezen a technológián, és több mintaprojekt után, az első megrendelésként működnek együtt Székesfehérvár Önkormányzatával – emelte ki a SafeXOne rendszer feltalálója, a Visible Crossing Kft. ügyvezetője, Nagy László informatikus.

A kórháznál lévő gyalogos-átkelőhely nagyon forgalmas – ez hétfőn este is kiderült. Az eddigi adatok szerint több mint 2000 áthaladás történik itt egy-egy napon. Amint azt dr. Cser-Palkovics András megerősítette: „Egy ilyen intelligens átkelőhely biztonságnövelő hatású. Látjuk, hogy napközben, illetve az esti és éjszaki órákban különösen segíti a gyalogosokat.”

Jelen volt dr. Dienesné Fluck Györgyi, aki a városrész önkormányzati képviselőjeként megerősítette, hogy nagyon fontos fejlesztés valósult meg. „Sok baleset történt ennél a gyalogos-átkelőhelynél, így én nagyon boldog vagyok, hogy éppen itt, a kórháznál valósult meg ez a fejlesztés.”

Nagyon fontos eleme a technológiának, hogy a napközbeni jelzőfény mellett sötétben az átkelők cipőjére vetít lézerfényt – ez azonban nem zavarja a kisállatokat, és nem befolyásolja a rendszert semmilyen szélsőséges időjárási körülmény sem. A lézer bekapcsolását a két-két kétoldali oszlopba beépített napelemek által begyűjtött adatok irányítják. A jövőben fontos forgalomszervezési információkhoz is hozzájuthatnak az új technológia által a szakemberek: az intelligens rendszer számos információt ad a gyalogos és gépjármű-közlekedésről, például összegyűjti az áthaladó gyalogosok, valamint az átkelőhelynél közlekedő gépjárművek számát – beleértve azt is, hogy hányan állnak meg vagy lassítanak, illetve hányan hajtanak át itt, nem figyelve a gyalogosokra.

A következő hetekben – amint a Horvát István utcában az útfelújítás befejeződik – a Hosszúsétatéri kereszteződésnél is beüzemelik az ott kiépített SafeXOne rendszert. És ahogy azt dr. Cser-Palkovics András polgármester megerősítette: „Fehérvári ötlet, fehérvári fejlesztés, fehérvári telepítés ez a rendszer, ami - úgy látom - jól vizsgázott. Ezért az Önkormányzat feladata, hogy folytassa ezt az együttműködést. Különösen nagy öröm, ha egy fehérvári startup-ot tudunk így segíteni. A költségvetés függvényében további 5-10 gyalogos-átkelőhelynél is sor kerülhetne ennek a rendszernek a telepítésére jövőre. A lehetséges helyszíneket a közlekedési szakemberekkel egyeztetjük majd.”

Városfejlesztés

 1. 15 rendelő, akadálymentes megközelítés – jól halad a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítása

  Jól halad a Szekfű Gyula utcai orvosi rendelők felújítása, a bontási munkák már befejeződtek, és hamarosan elkészül az épület külső hőszigetelése, valamint a tetőszerkezet fedése is. A jövő évi átadás után 15 rendelő szolgálja ki modern környezetben a környék lakosait. 

  2021.10.21.
 2. Befejeződött a felújítás a múzeum Rendházépületében - készül az új közösségi és fogadótér is

  Bejáráson mutatták be szerdán délután a Szent István Király Múzeum megújuló és bővülő Rendházépületét. A beruházás jól halad, a meglévő épületben elkészültek a kivitelezők, itt már a vitrinek is érkeznek a jövő évi nagy Árpád-ház kiállítás értékes műtárgyaihoz. 

  2021.10.20.
 3. Az Erkel Ferenc utcában kezdődik a Béke tér belső útjainak felújítása

  A Deák Ferenc utca belső útjaihoz hasonló felújítási program indul a téren, melynek első üteme az Erkel Ferenc utca burkolatfelújítása, ahol az útburkolat mellett a parkolók burkolata is megújul. Minderről Molnár Tamás önkormányzati képviselő számolt be kedd délelőtt a helyszínen tartott tájékoztatóján.

  2021.10.19.
 4. Hétfőtől kezdődnek a közműcserék a kis Budain - lezárják az utcát

  A Prohászka út felújítása a föld alatt található közművek miatt szervesen összefügg a kis Budai út teljes felújításával. Az útépítés előtt a szennyvíz-, az ivóvíz- és a csapadékvíz-csatorna teljes felújítása és cseréje is megtörténik. A munkálatokat a Prohászka - Horvát István utca kereszteződésénél kezdték és szakaszosan haladnak a Várkörút irányába. Október 18-tól pedig a kis Budai úton is megkezdődik az ivóvíz, a szennyvíz és csapadékcsatorna cseréje.

  2021.10.14.
 1. Járdafelújítás és parkolóépítés kezdődik a Semmelweis Ignác utcában

  A Semmelweis utca 13-21. számú tízemeletes szalagház mögött, a Tüdőgondozó épületével szemben mintegy 28 állásos parkolót alakítanak ki, a Semmelweis utca páros oldalán, a 4-12-es számú szalagház előtt pedig teljes járdafelújítás kezdődik. Szerdán átadták a munkaterületet is, ami azt jelenti, hogy a kivitelező elkezdheti a felújítási munkálatokat.

  2021.10.13.
 2. Szövetség a folyamatos innovációra a megújuló nagyvárosokért

  Együttműködési megállapodást írt alá a Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Jövő Mobilitása Szövetség. A megállapodás feltételeiről a két szervezet az alábbi közleményben adott tájékoztatást:

  2021.10.05.
 3. Új parkolók és gyalogos átkelőhelyek épültek a Felsővárosban

  A Királykút lakónegyed mögött a Forgó utca és a Cserkész utca kereszteződésében összesen tíz új parkolóhely, illetve kettő gyalogos átkelőhely épült. A biztonságos közlekedést segítő gyalogos átkelőhelyre azért is nagy szükség volt mert a város felől ezen az útvonalon közelítik meg sokan a Felsővárosi Általános Iskolát és a Comenius-t is. A beruházás tartalmazza a közvilágítás és a járdák kiépítését is.

  2021.10.05.
 4. Innovatív technológiával a gyalogosok biztonságáért

  Biztonságosabbá vált a Szent György Kórház bejáratához vezető gyalogos-átkelőhely, ahol az Önkormányzat biztosította a forrást a SafeXOne gyalogosvédelmi rendszer kiépítéséhez. Egy fehérvári informatikus fejlesztette ki azt a technológiát, amelynek célja a kijelölt átkelőhelyeken a gyalogosgázolások megelőzése. 

  2021.10.04.

Eseménynaptár

2021. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár