Székesfehérvári Művészek Társasága: 30 évnyi múlt, állandóság és a jövő

A múlt héten nyílt meg a Székesfehérvári Művészek Társasága Téli tárlata. A kiváló művészek által kiállított képek, tárgyak között beszélgettünk Szűcs Erzsébet művészettörténésszel, a fehérvári művészek társaságáról.
2021.11.18. 09:37 |

Téli tárlat, művészet, advent, karácsony, ajándékok

- A téli tárlat mindig kapcsolódik az adventhez, a karácsony váráshoz, így lehetőség van a vásárlásra, ezért ez eladásos tárlat. Többen vesznek alkotásokat például karácsonyi ajándékként, a művészek meg törekednek arra, hogy elfogadható árú, ám mégis művészi értékű tárgyakat állítsanak ki. A Székesfehérvári Művész Társaságból huszonöten vesznek részt, változatos műfajokban. Vannak keramikusok, fotografikusok, festők, klasszikusok és fiatalok egyaránt - mondta.

- A képzőművészek (is) magukban alkotnak, ami nem jelenti, hogy magányosak lennének. De megvan az összefogás, az összetartás szándéka közöttük?

- Igen. Akik ennek a társagának, az egyesületnek a tagjai, már 30 éve képviselik Székesfehérvárt. És nincs a városban másik művész társaság. A rendszerváltáskor volt olyan nagyobb település, ahol két, három társaság is alakult művészekből - egymással szemben, és ma már egyik sincs meg… Nálunk Újházi Péter elnökletével 1991-ben alakult meg az egyesület, amely a politikai identitástól, elvektől függetlenül képes együtt dolgozni, vitatkozni a közös célok elérése érdekében. E célok között az első az alkotás lehetőségének a megteremtése, jó kiállítások rendezése. Fontos az egyesületi élet, ez ügyben köszönetet kell mondanunk a városnak. Azért, mert ennek az ötven fős társulatnak galériát biztosít, a múzeumon keresztül olyan helyet, ahol találkozhatnak, és kiállíthatnak, közgyűlést tarthatnak, kiállítási tárgyakat gyűjthetnek össze.

- Van különbség a 30 évvel ezelőtti és a mostani helyzet között?

- Elsősorban annyi, hogy Újházi Péter és a korosabb tagok, mint például a mostani kiállítás korelnöke Bukovácz Lajos 30 évvel fiatalabbak voltak. A kezdetben kikötés volt, hogy csak székesfehérvári lakcímmel rendelkező művészek lehetnek tagok, ez azóta lazult, mert nincs megyei társaság, a Magyarországi Alkotók Egyesülete meg túl messze van, így tagjaink között találhatunk móriakat, a megyében máshol élőket. Ennek köszönhetően nagyobb a létszám, vegyesebb az életkor. Akkor, ahogy visszaemlékszünk, a többi között Bodor Aladár, M. Tóth István, Ballagó Imre, Áron Nagy Lajos voltak az alapító tagok, a nagy mogulok, tizenegyen alapították meg a társaságot. Ma a művészet demokratikus, szélesebb a művész fogalmának az értelmezése. Vannak fotografikusok, mozgóképesek, grafikusok, elektrografikusok közöttünk.

- Van-e, és ha igen milyen lehetősége arra a művészeknek, hogy néha csak úgy összejöjjenek. A hagyományos klubformára gondolok, amikor egy pohár bor mellett beszélgetnek, megvitatják a művészet helyzetét, és időnként „megváltják” a világot…

- Van. Amikor nincs pandémia, ami sajnos az utóbbi években rányomta a bélyegét a lehetőségekre. Mert nem szívesen ültünk, ülünk be zárt terekbe, főleg a kiállítás megnyitók adnak a Galériában lehetőséget a találkozásra. Minden évben 9 kiállítás menyitó van, aminek a tartalmi része 15 perc, ám utána órákig még itt vagyunk, és megbeszéljük a világ dolgait… De van közgyűlés, és a járványmentes időben rendeztünk farsangi mulatságokat, és egyéb összejöveteleket, ahol kibeszélhetjük magunkból a kibeszélnivalót.

- Mi lesz a Művész Társaság következő nagy dobása?

- Ha lehetőségünk lesz rá, hogy a Székesfehérvári Művészek Társasága megkapja a Gőzmalom oktatótermeit, akkor ott szándékunk szerint műhelyeket rendezünk be ott.

Interjú

 1. "Minden karmester zenész is" - beszélgetés Hamar Zsolt Liszt-díjas karnaggyal

  A Farkas Ferenc-bérlet következő estjén, január 17-én, hétfőn ritkán hallható zenetörténeti különlegességekkel várja az érdeklődőket az Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar élén Hamar Zsolt Liszt-díjas, érdemes művész áll majd. A neves karmester a muzsikáról és a szimfonikusokkal való közös munkáról is beszélt.

  2022.01.16.
 2. Atlétika: Mohai Regina - futás és tanulás felsőfokon 2022-ben

  Mohai Regina atléta, az ARAK utánpótláskorú gátfutó kitűnősége, a (közel)jövő nagy ígérete. Vele beszélgettünk a mögötte hagyott esztendő eredményeiről, illetve előre néztünk kicsit: mit vár 2022-től, mit szeretne elérni idén?

  2022.01.06.
 3. Mivel tudjuk felkészíteni gyermekeink immunrendszerét a téli vírusos időszakra?

  Gyermekeink immunrendszerének kifejlődéséhez fontos a változatos, egészséges étrend, a kellő mennyiségű folyadékbevitel és az elegendő alvás. A gyermekkorban elkezdett rendszeres sport, a szabad levegőn való tartózkodás elengedhetetlen. Bizonyított a D-vitamin szerepe az immunrendszer jó működésében – a mi égövünkön ezt pótolni kell!

  2022.01.06.
 4. A zene, ami szavak nélkül is megszólít, a dallamok átölelnek, körbevesznek szépségükkel!

  Ruff Tamás, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar karmestere, a Székesfehérvári Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. Volt már tanár, karmester, színházi ember. Az ő portréját rajzoltam fel, szavakkal.

  2022.01.04.
 1. Atlétika: Takács Boglárka korosztályos versenyzőként lett felnőtt magyar bajnok!

  Takács Boglárka. Ez a név volt az egyik válasz Tölgyesi Elődtől ama kérdésemre az ARAK évzáró ünnepségén, hogy ki az az atléta, akivel a 2021-es év eredményei alapján beszélgetni kellene? A szakosztályvezető az első helyen Takács Boglárkát említette.

  2022.01.02.
 2. A világhírű operaénekesnő, a zene és a sport - beszélgetés Miklósa Erikával

  Miklósa Erika Kiskunhalasról indult, és jutott el a világhírig. A Kossuth- és Liszt-díjas magyar koloratúrszoprán operaénekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja gyerekkorában sportolónak készült, hiszen szülei is sportolók voltak. Egy baleset következtében le kellett mondania az atlétikáról, és érdeklődése a zene és éneklés felé irányult.

  2022.01.01.
 3. 2021 mérlegen, 2022 a horizonton - beszélgetés Cser-Palkovics András polgármesterrel

  Év vége a számvetés és a tervezés időszaka is - így van ez Székesfehérvár életében is. A város 2021-es évéről és az előttünk álló kihívásokról Cser-Palkovics András polgármesterrel beszélgettünk. Az interjúban szó volt a multicsarnok helyzetéről, közlekedési nehézségekről, a 2022-re várható költségvetésről és szinte minden olyan helyi témáról, ami a következő évünket meghatározza.

  2021.12.27.
 4. Karácsonyról, gyermekkorról, zenéről Dobri Dániel kortárs zeneszerzővel

  A zsúfolásig megtelt Ciszterci Templomban rendezték idén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Karácsonyi Oratórium című koncertjét. A kezdés előtt Dobri Dániellel, a zenekar kortárs zeneszerzőjével, az egyik művészeti vezetőjével beszélgettünk karácsonyról, zenéről.

  2021.12.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár