Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé

A turizmus.com gondozásában megjelent TOP 50-es kiadványban Székesfehérvár is helyet kapott, mint a tavalyi év alapján a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város egyike. Egy város számára mindig nagy elismerés és büszkeség valamiben a legjobbak között szerepelni. Most sincs ez másképp, amikor Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé a turizmus.com tavalyi évi eredmények alapján közzétett értékelése szerint. 
2020.02.05. 12:41 |

A 28. Turizmus Évadnyitó Gálára megjelent szakmai kiadványban, a legjobbak listáján olyan települések mellett említik a koronázóvárost, mint Balatonfüred, Zalakaros, Hévíz, Debrecen, Eger, vagy éppen legközelebbi szomszédunk, Veszprém.

A 2014 óta évente egyszer megjelenő TOP 50 magazin városunkat bemutató bevezetőjében úgy fogalmaz: Székesfehérvár turizmusa jelentősen átalakult az elmúlt évtizedben. Az egyre stabilabb és erősebb gazdaságnak, az egyre színvonalasabb és folyamatosan bővülő kulturális, illetve sportprogram kínálatnak köszönhetően nagymértékben nőtt a városba látogatók száma.

„A nagyléptékű fejlesztésekkel sikerült elérni, hogy az üzleti és sportturizmus mellett városunk komoly eredményeket mutathat fel a kulturális turizmus területén is.” – hangsúlyozza dr. Cser-Palkovics András a lapnak adott interjúban. Mint mondta, 2019-ben a vendégéjszakák száma közel két és félszer, a vendégek száma pedig 174 százalékkal haladta meg a tíz évvel korábbi szintet. Még a hagyományosan erős átutazóturizmus területén is rendkívüli növekedés mutatkozik. Mindebben a tíz éve alakult Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. szakmai munkája elengedhetetlen. A polgármester szerint az igazi áttörést a 2013-as Szent István-emlékév hozta el. A megújult Fő utca és az augusztusi összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok színvonalas programjai új lendületet és teret adtak a kulturális és közösségi létnek. A lendület azóta is tart: a könnyű megközelíthetőség, az egyedi városkép, az unikális történelmi örökség, a minőségi programkínálat és a pezsgő városi élet egyre nagyobb vonzerőt jelent, amit a helyi TDM-szervezet sikerrel juttat el a turisztikai piacra.

Ha csak az elmúlt öt évre tekintünk vissza, elmondható, hogy a város kulturális élete két új intézménnyel: a megalakulása óta már kiemelt zeneművészeti szervezetté minősített Alba Regia Szimfonikus Zenekarral, valamint a Székesfehérvári Balett Színházzal bővült. Emellett az Árpád-ház program keretében elkezdődött a Szent István Király Múzeum Rendházépületének felújítása, amely a „Királyok és szentek – az Árpádok kora” című kiállítással nyitja majd meg újra kapuit látogatói előtt 2022-ben.

A város történelmi öröksége és kultúrája mellett nagy hangsúlyt kap a szabadidő, valamint a Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja is elkészült, amely új, zöld színfoltja a város lüktető életének.

Egy biztos: 2020-ban sem fognak unatkozni a Székesfehérvárra érkezők és az itt élők! Májusban a város ad otthon a Giro d’Italia országúti kerékpárverseny utolsó magyar rajtjának, és a koronázóvárosba látogatnak majd a világ legjobb atlétái mellett a legkiválóbb egyetemista amerikai futball játékosok is. Augusztusban pedig újra várja színes forgatagával az érdeklődőket a Székesfehérvári Királyi Napok.

Gazdaság

 1. Öt lábon álló gazdasági mentőprogramot jelentett be a miniszterelnök

  Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak. Visszatér a 13. havi nyugdíj is négy részletben.

  2020.04.06.
 2. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 3. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 4. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19