Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron Székesfehérváron

Történelmi játékon alapuló szabadulószobát alakítanak ki a Hiemer-ház pincéjében - ez lesz a turisztikai szezon egyik fő újdonsága Székesfehérváron, továbbá panorámabuszos és kisvonatos kirándulásokkal, tematikus városnéző sétákkal, fáklyás esti programokkal készül a Székesfehérvári Turisztikai Kft., de lesznek öko,- és stadiontúrák is, a Sóstó Látogatóközpontban. Fehérvár turizmusának elmúlt évekbeli fejlődéséről, elismertségéről és újdonságairól szerdán tájékoztattak a Hiemer-házban.
2019.06.19. 16:05 |

Székesfehérvár turizmusa jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben. Brájer Éva, a turisztikáért is felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a városvezetés nagy erővel és elszántsággal látott neki a fejlesztésnek, hogy bebizonyítsa:

az üzleti és a sportturizmus mellett Székesfehérvárnak komoly lehetőségei vannak a kulturális turizmusban is.

Megalapították a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft-t és ajándékboltot hoztak létre. Azonban alap, hogy a székesfehérváriak maguk is megismerjék és megszeressék a városukat, ezért indították el az ingyenes városnézéseket, melyek nagyon népszerűnek bizonyultak.

Fehérvár alpolgármestere kiemelte: a turizmus folyamatos fejlesztése, gazdagodása okán ma már elfelejthetjük, hogy Székesfehérvár csak az egynapos látogatások városa. A szakemberek minden évben törekednek az újdonságokra, nem titkolt szándék, hogy a város iránti emocionális összetartó erőt szeretnék növelni Fehérváron és annak határain túl is. A komoly és nívós rendezvényeknek, a felújításoknak, az esztétikai élményeknek, a fejlődő intézményeknek mind komoly szerepük van a turizmus erősödésében. A sikerhez szükségeltetik még a helyiek jó szíve, fogadókészsége, udvariassága, és a tisztaság, a rendezettség is.

A turizmus már május óta dübörög, rengeteg osztálykirándulást tartottak már Székesfehérváron, a főszezon azonban csak most követezik” - mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a város felkerüljön az ország turisztikai térképére és ez maradéktalanul meg is valósult.

A látogatók számának emelkedése mellett fontosak a szakmai elismerések is.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Marketing Szövetség júniusi díjátadóján kétszeres Városmarketing Gyémánt díjat kapott.

A „Külső kommunikációs megoldások és tartalom” kategóriában a Csíksomlyó Expresszhez kapcsolódó kommunikációs kampány pályázata nyert, míg a „Városmárka, városimázs-építő nem-marketing teljesítmény, érték” kategóriában pedig Székesfehérvár panorámabuszos pályázata kapta a gyémánt díjat. Ezzel 2019-ben a szövetség „marketingaktív” térképére is felkerült Székesfehérvár.

F. Szegő Krisztina bemutatta az új idegenvezetői szettet, amely az idei szezonban debütál.

Az eszközzel a szakemberek kényelmesen, kihangosítás nélkül vezethetik a csoportot. A látogatók saját vevőkészülékük segítségével kötetlenebbül élvezhetik a városnézést, akkor is, ha eltávolodnak az idegenvezetőtől. Egy ilyen eszköz megsokszorozhatja a látogatói élményt.

Újdonság lesz az idei szezonban a szabadulószoba, ahol „a történelem tart fogva.”

A projektet ismertetve Török Péter játékfejlesztő elmondta: a történelmi játéktérként szolgáló szoba a Hiemer-ház pincéjében június közepétől várja a 3-5 fős csapatokat. A fejtörő játék visszarepít a török ostrom idejére, amikor hosszú, kitartó ellenállás után Fehérvár megroppant a megállíthatatlan török csapatok túlereje alatt. A mészárlást túlélő tisztek maroknyi csoportját a fogságba hurcolt Wathay Ferenc kapitány fogadószobájába zárják, míg sorsukról döntés nem születik. Ezen a ponton a játékosoknak lehetőségük van újrajátszani a történelmet. A pincében hatvan percük van arra, hogy megtalálják a szabadulás útját.

Garantált nyári programok a Tourinformmal:

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. változatos programkínálattal, többek között tematikus sétákkal, fáklyás esti programmal, kisvonatos és panorámabuszos kirándulásokkal várja a látogatókat, illetve a Sóstó Látogatóközpontban minden hétvégén szerveznek vezetett ökosétát és stadiontúrát is.

A tavalyi nagy siker után várhatóan idén is a panorámabuszos kirándulás lesz a fő attrakció. A Velencei-tó látványosságaihoz több járatot is szerveznek: július 13-án, 20-án és 27-én, valamint augusztus 10-én és 31-én 13.30 órakor indul a panorámabusz a Miskahuszár, a KEMPP és a Dinnyési Vidámpark megtekintésére. A frissítő kultúrára vágyók június 29-én, július 6-án, augusztus 3-án, 17-én és 24-én 13.30-kor indulhatnak Velencére, a Bence-hegyi kilátóhoz, majd onnan a kápolnásnyéki Halász-kastélyhoz. A sétahajózás után a Fehérvári Püspökség egykori dézsmapincéjében, a Lics pincészetben zárul a program.

Az Országalmától induló kisvonatot is bevonták a Tourinform által szervezett kirándulásokba, minden szombaton 10 órakor a Bory-várba viszik az érdeklődőket. Az idegenvezető útközben mesél a városról, izgalmas történelméről és a Bory-vár szerelmes-romantikus múltjáról. Aki gyalogosan ismerkedne Székesfehérvárral, választhat a „Mindigmás” túrák színes témái közül.

A programokról és részvételi díjakról a https://turizmus.szekesfehervar.hu/ oldalon és a Toruinform Iroda Facebook-oldalán tájékoztatják az érdeklődőket.

Fehérvári színes

 1. A nyárutó virágai - Nadapra indul Herbarius túra vasárnap

  Augusztus 9-én, vasárnap 9:30 órától Nadapra látogat a Herbarius túra. Megközelítés egyénileg, autóval lehetséges, a találkozó Nadapon, a focipálya melletti parkolóban lesz. A túravezető Lencsés Rita, gyógynövényszakértő lesz. Részvételi díj 1300 ft. A résztvevőknek célszerű vinni vágó eszközt, innivalót, papírzacskót. 

  2020.08.05.
 2. Ismerkedés a Császár-víz-völggyel - ingyenes túra indul szombaton Csaláról

  Székesfehérvár vízfolyásai közül elsősorban a belterületet is érintő Gaját és Aszalvölgyi-árkot tartjuk számon, pedig a város határának keleti részén ott csordogál a Velencei-tó legjelentősebb táplálója, a Császár-víz.

  2020.08.05.
 3. Augusztusban két kisvonatos családi túra indul a Belvárosból a Sóstóra

  Ebben a hónapban is folytatódnak a Belvárosból a Sóstó Természetvédelmi Területre tett kisvonatos családi ökotúrák. Legközelebb augusztus 8-án, szombaton, majd augusztus 21-én, pénteken vehetünk részt az ismeretterjesztő programon. Regisztrálni a Tourinform Irodánál lehet.

  2020.08.04.
 4. Seveled - romantikus vígjátékot vetítenek ma az ingyenes kertmoziban

  Székesfehérvár több városrészében is ingyenes kertmozit szervez a Barátság mozi. A vetítésekre a Fiatalok Fehérvárért Egyesület által elnyert támogatás teremt lehetőséget. A héten az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében lesznek az ingyenes vetítések, majd a Németh László Általános Iskola előtti téren, a Tóvárosi Iskola udvarán és a Zichy ligetben várják az érdeklődőket.

  2020.08.04.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30