Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron Székesfehérváron

Történelmi játékon alapuló szabadulószobát alakítanak ki a Hiemer-ház pincéjében - ez lesz a turisztikai szezon egyik fő újdonsága Székesfehérváron, továbbá panorámabuszos és kisvonatos kirándulásokkal, tematikus városnéző sétákkal, fáklyás esti programokkal készül a Székesfehérvári Turisztikai Kft., de lesznek öko,- és stadiontúrák is, a Sóstó Látogatóközpontban. Fehérvár turizmusának elmúlt évekbeli fejlődéséről, elismertségéről és újdonságairól szerdán tájékoztattak a Hiemer-házban.
2019.06.19. 16:05 |

Székesfehérvár turizmusa jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben. Brájer Éva, a turisztikáért is felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a városvezetés nagy erővel és elszántsággal látott neki a fejlesztésnek, hogy bebizonyítsa:

az üzleti és a sportturizmus mellett Székesfehérvárnak komoly lehetőségei vannak a kulturális turizmusban is.

Megalapították a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft-t és ajándékboltot hoztak létre. Azonban alap, hogy a székesfehérváriak maguk is megismerjék és megszeressék a városukat, ezért indították el az ingyenes városnézéseket, melyek nagyon népszerűnek bizonyultak.

Fehérvár alpolgármestere kiemelte: a turizmus folyamatos fejlesztése, gazdagodása okán ma már elfelejthetjük, hogy Székesfehérvár csak az egynapos látogatások városa. A szakemberek minden évben törekednek az újdonságokra, nem titkolt szándék, hogy a város iránti emocionális összetartó erőt szeretnék növelni Fehérváron és annak határain túl is. A komoly és nívós rendezvényeknek, a felújításoknak, az esztétikai élményeknek, a fejlődő intézményeknek mind komoly szerepük van a turizmus erősödésében. A sikerhez szükségeltetik még a helyiek jó szíve, fogadókészsége, udvariassága, és a tisztaság, a rendezettség is.

A turizmus már május óta dübörög, rengeteg osztálykirándulást tartottak már Székesfehérváron, a főszezon azonban csak most követezik” - mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a város felkerüljön az ország turisztikai térképére és ez maradéktalanul meg is valósult.

A látogatók számának emelkedése mellett fontosak a szakmai elismerések is.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Marketing Szövetség júniusi díjátadóján kétszeres Városmarketing Gyémánt díjat kapott.

A „Külső kommunikációs megoldások és tartalom” kategóriában a Csíksomlyó Expresszhez kapcsolódó kommunikációs kampány pályázata nyert, míg a „Városmárka, városimázs-építő nem-marketing teljesítmény, érték” kategóriában pedig Székesfehérvár panorámabuszos pályázata kapta a gyémánt díjat. Ezzel 2019-ben a szövetség „marketingaktív” térképére is felkerült Székesfehérvár.

F. Szegő Krisztina bemutatta az új idegenvezetői szettet, amely az idei szezonban debütál.

Az eszközzel a szakemberek kényelmesen, kihangosítás nélkül vezethetik a csoportot. A látogatók saját vevőkészülékük segítségével kötetlenebbül élvezhetik a városnézést, akkor is, ha eltávolodnak az idegenvezetőtől. Egy ilyen eszköz megsokszorozhatja a látogatói élményt.

Újdonság lesz az idei szezonban a szabadulószoba, ahol „a történelem tart fogva.”

A projektet ismertetve Török Péter játékfejlesztő elmondta: a történelmi játéktérként szolgáló szoba a Hiemer-ház pincéjében június közepétől várja a 3-5 fős csapatokat. A fejtörő játék visszarepít a török ostrom idejére, amikor hosszú, kitartó ellenállás után Fehérvár megroppant a megállíthatatlan török csapatok túlereje alatt. A mészárlást túlélő tisztek maroknyi csoportját a fogságba hurcolt Wathay Ferenc kapitány fogadószobájába zárják, míg sorsukról döntés nem születik. Ezen a ponton a játékosoknak lehetőségük van újrajátszani a történelmet. A pincében hatvan percük van arra, hogy megtalálják a szabadulás útját.

Garantált nyári programok a Tourinformmal:

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. változatos programkínálattal, többek között tematikus sétákkal, fáklyás esti programmal, kisvonatos és panorámabuszos kirándulásokkal várja a látogatókat, illetve a Sóstó Látogatóközpontban minden hétvégén szerveznek vezetett ökosétát és stadiontúrát is.

A tavalyi nagy siker után várhatóan idén is a panorámabuszos kirándulás lesz a fő attrakció. A Velencei-tó látványosságaihoz több járatot is szerveznek: július 13-án, 20-án és 27-én, valamint augusztus 10-én és 31-én 13.30 órakor indul a panorámabusz a Miskahuszár, a KEMPP és a Dinnyési Vidámpark megtekintésére. A frissítő kultúrára vágyók június 29-én, július 6-án, augusztus 3-án, 17-én és 24-én 13.30-kor indulhatnak Velencére, a Bence-hegyi kilátóhoz, majd onnan a kápolnásnyéki Halász-kastélyhoz. A sétahajózás után a Fehérvári Püspökség egykori dézsmapincéjében, a Lics pincészetben zárul a program.

Az Országalmától induló kisvonatot is bevonták a Tourinform által szervezett kirándulásokba, minden szombaton 10 órakor a Bory-várba viszik az érdeklődőket. Az idegenvezető útközben mesél a városról, izgalmas történelméről és a Bory-vár szerelmes-romantikus múltjáról. Aki gyalogosan ismerkedne Székesfehérvárral, választhat a „Mindigmás” túrák színes témái közül.

A programokról és részvételi díjakról a https://turizmus.szekesfehervar.hu/ oldalon és a Toruinform Iroda Facebook-oldalán tájékoztatják az érdeklődőket.

Fehérvári színes

 1. Fehérvár Hangja 2019 - Kovács Aliz lett a verseny győztese

  A Fehérvár Hangja tehetségkutató tizenkét döntős versenyzője vasárnap este a Vörösmarty Színházban állt a közönség és a zsűri elé. A versenyzők közül a zsűri Kovács Aliz produkcióját ítélte a legjobbnak, a második helyen Matern Vanda, míg a harmadik helyen Nagy Gréta végzett.

  2019.12.08.
 2. Adventi vasárnap a remény gyertyájával Székesfehérvár Belvárosában

  Ünnepi fényekkel és illatokkal kísért adventi vasárnap részesei voltak a Székesfehérvár Belvárosában sétálók. A közös adventi koszorún Róth Péter alpolgármester és Botos József, a város díszpolgára gyújtotta meg a második gyertyát, és kívánt békés karácsonyt mindenkinek. A színpadon Nyári Aliz és Nyári Edit, majd a Mits-Horváth Quartet tagjai játszottak ünnepváró dallamokat. 

  2019.12.08.
 3. A Fourtissimo zenekar adventi koncertje a Köfém Művelődési Házban

  December 12-én, csütörtökön 18 órai kezdettel a Fourtissimo zenekar lép fel a Köfém Művelődési Ház színháztermében. Egy este kellemes, könnyen fogyasztható jazz és populáris zenékkel. Jegyár 2000 Ft.

  2019.12.08.
 4. A fehérvári gyerekekhez is ellátogatott Joulupukki, az igazi finn Mikulás

  Szombaton különleges vendéggel találkozhattak a gyerekek, délután a távoli Lappföldről érkezett Fehérvárra a finn Mikulás. Joulupukkit a gyerekek közös éneke csalogatta a Városház téri színpadra.

  2019.12.07.
 1. Karácsonyi hangolódó - családi délután lesz a Székesfehérvári Népmeseponton

  A Székesfehérvári Népmesepont sok szeretettel várja a családokat december 13-án, pénteken 16:30 órakor „Karácsonyi hangolódó” programjára, ahol különféle kézműves technikákkal is megismerkedhetnek karácsonyi hangulatban. A program ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni a 06-22/202-025-ös telefonszámon vagy a nepmesepont@ggmuvhaz.hu e-mail címen lehet. Váltócipő szükséges.

  2019.12.06.
 2. Játsszunk ro-bo-to-sat jövő szerdán az István Király Általános Iskolában!

  December 11-én, szerdán 16.30 órakor folytatódnak a leendő elsősöknek szóló programok a Székesfehérvári István Király Általános Iskolában, ahol ezúttal a nagycsoportos gyerekeket és szüleiket várják az intézménybe a Játsszunk ro-bo-to-sat! című foglalkozásra. A gördülékeny lebonyolítás érdekében az intézmény kéri, hogy aki szeretne részt venni a programon, jelentkezzen az elsosleszek@istvaniskola.hu email címen.

  2019.12.06.
 3. Reflektorfényes stadiontúra lesz a Mol Aréna Sóstóban december 11-én

  December 11-én, szerdán 16 órakor reflektorfényes stadiontúra lesz a Mol Aréna Sóstóban. A megújult stadiontúra során a Sóstó Látogatóközpont szakvezetői segítségével a résztvevők betekinthetnek a klub életébe, megtudhatják hogyan működik a stadion a mindennapokban, felfedezhetik a komplexumot, a túra végeztével pedig megtekintik a Vidi Múzeumot is. Részvételi díj: 1500 Ft/fő, családi jegy: 3500 Ft (két felnőtt és két 18 év alatti gyermek)

  2019.12.06.
 4. Advent második hétvégéje is sok programot kínál Fehérvár Belvárosában

  Advent második hétvégéjén is folytatódnak az ünnepváró programok Székesfehérvár adventi fénybe öltöztetett Belvárosában. Vasárnap este a második adventi gyertyagyújtásra várják a családokat a Városház térre. Szombaton pedig a Püspökség Adventi Udvarában lesz közös adventi gyertyagyújtás.

  2019.12.06.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek