Számos újdonsággal várják a turistákat nyáron Székesfehérváron

Történelmi játékon alapuló szabadulószobát alakítanak ki a Hiemer-ház pincéjében - ez lesz a turisztikai szezon egyik fő újdonsága Székesfehérváron, továbbá panorámabuszos és kisvonatos kirándulásokkal, tematikus városnéző sétákkal, fáklyás esti programokkal készül a Székesfehérvári Turisztikai Kft., de lesznek öko,- és stadiontúrák is, a Sóstó Látogatóközpontban. Fehérvár turizmusának elmúlt évekbeli fejlődéséről, elismertségéről és újdonságairól szerdán tájékoztattak a Hiemer-házban.
2019.06.19. 16:05 |

Székesfehérvár turizmusa jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évtizedben. Brájer Éva, a turisztikáért is felelős alpolgármester a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a városvezetés nagy erővel és elszántsággal látott neki a fejlesztésnek, hogy bebizonyítsa:

az üzleti és a sportturizmus mellett Székesfehérvárnak komoly lehetőségei vannak a kulturális turizmusban is.

Megalapították a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft-t és ajándékboltot hoztak létre. Azonban alap, hogy a székesfehérváriak maguk is megismerjék és megszeressék a városukat, ezért indították el az ingyenes városnézéseket, melyek nagyon népszerűnek bizonyultak.

Fehérvár alpolgármestere kiemelte: a turizmus folyamatos fejlesztése, gazdagodása okán ma már elfelejthetjük, hogy Székesfehérvár csak az egynapos látogatások városa. A szakemberek minden évben törekednek az újdonságokra, nem titkolt szándék, hogy a város iránti emocionális összetartó erőt szeretnék növelni Fehérváron és annak határain túl is. A komoly és nívós rendezvényeknek, a felújításoknak, az esztétikai élményeknek, a fejlődő intézményeknek mind komoly szerepük van a turizmus erősödésében. A sikerhez szükségeltetik még a helyiek jó szíve, fogadókészsége, udvariassága, és a tisztaság, a rendezettség is.

A turizmus már május óta dübörög, rengeteg osztálykirándulást tartottak már Székesfehérváron, a főszezon azonban csak most követezik” - mondta F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette tíz évvel ezelőtt az volt a cél, hogy a város felkerüljön az ország turisztikai térképére és ez maradéktalanul meg is valósult.

A látogatók számának emelkedése mellett fontosak a szakmai elismerések is.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a Magyar Marketing Szövetség júniusi díjátadóján kétszeres Városmarketing Gyémánt díjat kapott.

A „Külső kommunikációs megoldások és tartalom” kategóriában a Csíksomlyó Expresszhez kapcsolódó kommunikációs kampány pályázata nyert, míg a „Városmárka, városimázs-építő nem-marketing teljesítmény, érték” kategóriában pedig Székesfehérvár panorámabuszos pályázata kapta a gyémánt díjat. Ezzel 2019-ben a szövetség „marketingaktív” térképére is felkerült Székesfehérvár.

F. Szegő Krisztina bemutatta az új idegenvezetői szettet, amely az idei szezonban debütál.

Az eszközzel a szakemberek kényelmesen, kihangosítás nélkül vezethetik a csoportot. A látogatók saját vevőkészülékük segítségével kötetlenebbül élvezhetik a városnézést, akkor is, ha eltávolodnak az idegenvezetőtől. Egy ilyen eszköz megsokszorozhatja a látogatói élményt.

Újdonság lesz az idei szezonban a szabadulószoba, ahol „a történelem tart fogva.”

A projektet ismertetve Török Péter játékfejlesztő elmondta: a történelmi játéktérként szolgáló szoba a Hiemer-ház pincéjében június közepétől várja a 3-5 fős csapatokat. A fejtörő játék visszarepít a török ostrom idejére, amikor hosszú, kitartó ellenállás után Fehérvár megroppant a megállíthatatlan török csapatok túlereje alatt. A mészárlást túlélő tisztek maroknyi csoportját a fogságba hurcolt Wathay Ferenc kapitány fogadószobájába zárják, míg sorsukról döntés nem születik. Ezen a ponton a játékosoknak lehetőségük van újrajátszani a történelmet. A pincében hatvan percük van arra, hogy megtalálják a szabadulás útját.

Garantált nyári programok a Tourinformmal:

A Székesfehérvári Turisztikai Kft. változatos programkínálattal, többek között tematikus sétákkal, fáklyás esti programmal, kisvonatos és panorámabuszos kirándulásokkal várja a látogatókat, illetve a Sóstó Látogatóközpontban minden hétvégén szerveznek vezetett ökosétát és stadiontúrát is.

A tavalyi nagy siker után várhatóan idén is a panorámabuszos kirándulás lesz a fő attrakció. A Velencei-tó látványosságaihoz több járatot is szerveznek: július 13-án, 20-án és 27-én, valamint augusztus 10-én és 31-én 13.30 órakor indul a panorámabusz a Miskahuszár, a KEMPP és a Dinnyési Vidámpark megtekintésére. A frissítő kultúrára vágyók június 29-én, július 6-án, augusztus 3-án, 17-én és 24-én 13.30-kor indulhatnak Velencére, a Bence-hegyi kilátóhoz, majd onnan a kápolnásnyéki Halász-kastélyhoz. A sétahajózás után a Fehérvári Püspökség egykori dézsmapincéjében, a Lics pincészetben zárul a program.

Az Országalmától induló kisvonatot is bevonták a Tourinform által szervezett kirándulásokba, minden szombaton 10 órakor a Bory-várba viszik az érdeklődőket. Az idegenvezető útközben mesél a városról, izgalmas történelméről és a Bory-vár szerelmes-romantikus múltjáról. Aki gyalogosan ismerkedne Székesfehérvárral, választhat a „Mindigmás” túrák színes témái közül.

A programokról és részvételi díjakról a https://turizmus.szekesfehervar.hu/ oldalon és a Toruinform Iroda Facebook-oldalán tájékoztatják az érdeklődőket.

Fehérvári színes

 1. 4 nap, 6 színpad, több mint 120 fellépő - hat nap múlva indul a FEZEN

  Dream Theater, Thomas Anders a Modern Talkingból, Fedde Le Grand, Dub Fx, Ákos, Halott Pénz - hazai- és világsztárok egész sorát hozzák Székesfehérvárra ismét a szervezők. Négy napon át, hat színpadon, több mint 120 fellépőt láthatunk. A zenei programok mellett idén is kiemelt szerepet kap a sport és az egészséges életmód, találkozhatunk a helyszínen a MOL Fehérvár FC, az Alba Fehérvár KC, a Fehérvár AV19 és a Fehérvár Enthroners játékosaival is.

  2019.07.18.
 2. A legismertebb operettdallamok csendülnek fel a Városház téren

  Hagyományteremtő szándékkal rendezik meg első alkalommal július 26-28-a között a Királyi Operett Napokat Székesfehérváron. A Feketehegy-Szárazréti Közösség Központ szabadtéri színpadán Királyi Operett Gála, a Bob herceg, valamint a Sybill operett látható és hallható majd. 

  2019.07.18.
 3. A Nuntius zenekar ad koncertet az Öreghegyi Közösségi Házban

  Július 18-án, csütörtökön a „Kölykök a hátsó udvarban…” című nyáresti koncertsorozat egyik állomásaként a Nuntius zenekar lép fel az Öreghegyi Közösségi Házban. A 19 órakor kezdődő koncerten „A tegnap itt van” című Tom Waits dalaiból átdolgozott-összeállított koncert hallható majd, a belépő 800 forint lesz.

  2019.07.18.
 4. Tánctanulással és kézműves oktatással folytatódott a hagyományőrző tábor

  A csángóföldről érkezett vendégek szerdán Fehérvárra, a Bregyó-közi Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborba látogattak, ám Velencén tovább folytatódtak a hagyományőrző tábor programjai; Gonda Emma, Sevella Zsuzsanna és Komendó Gabriella a Magyarországi Alkotóművészek Közép és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága képviseletében látogatták meg a táborozókat, akik dél-alföldi táncokat is tanulhattak.

  2019.07.17.
 1. A héten még látogatható az IKARUS – A busz kiállítás

  Az IKARUS – A busz kiállítás július 21-én, vasárnapig látogatható, minden nap 10-18 óra között a múzeum Országzászló tér 3. szám alatti kiállítóhelyén. A tárlaton külön hangsúlyt kap a székesfehérvári üzem és az itt gyártott autóbuszok története.

  2019.07.17.
 2. Utazzon Székesfehérvárra 50%-os vasúti kedvezménnyel!

  A Székesfehérvári Királyi Napok záró hétvégéjére, 2019. augusztus 17 – 20. között 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a Székesfehérvári Turisztikai Kft., valamint a MÁV-START Zrt és a GySEV Zrt.

  2019.07.17.
 3. Moldvai csángó dalok, táncok, mesék a velencei hagyományőrző táborban

  „Eltelt egy esztendő, s mi nagyon vártuk, hogy jöjjünk.” – mondták a Pusztináról érkezett gyerekek és felnőttek, akik egy hetet töltenek el fehérvári diákokkal közösen a Székesfehérvári Önkormányzat Velencei táborában. A kézműves foglalkozások, kirándulások mellett zenélnek, táncolnak és énekeket tanulnak, szerdán este pedig koncertet adnak a Hiemer-ház báltermében. 

  2019.07.16.
 4. Gyógynövénytábor és -túra a hét második felében

  Az idei Herbarius tábort csütörtök-pénteken tartják Hétházpusztán. Lencsés Rita szakértő a nyári mezei és erdei gyógynövények begyűjtésének, feldolgozásának és felhasználásának csínjaiba avatja be a résztvevőket: az alapanyagokból szirupok, kenőcsök, növényes olajok készülnek.

  2019.07.16.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek