Ritka kincsre bukkantak a székesegyházban - 13. századi kegytárgyat találtak a régészek

Hamarosan lezárul a Szent István székesegyházban folytatott országos jelentőségű ásatás. A régészek rendkívül értékes leletet is felszínre hoztak: egy 13. század első feléből származó, gótikus stílusú limoges-i korpuszt. A nagyközönség november 5-től a Városházán is megcsodálhatja a kegytárgyat.
2018.10.11. 18:15 |

A ritka lelet és az ásatás során előkerült falmaradványok is megerősítik, hogy Székesfehérvár Belvárosának legmagasabb pontján a középkorban egy többször bővített, jelentős egyházi épület állt.

A tudományos közélet és a történelem iránt érdeklődő nagyközönség is különös érdeklődéssel várta a székesegyházban folytatott ásatásokat, melyek tisztázzák a a területen álló középkori templomok építéstörténetét. Az ásatás 2018 augusztus 15-én kezdődött, a munkákat Spányi Antal püspök engedélyezte és Székesfehérvár Önkormányzata finanszírozza.

A feltárást Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze vezette, aki elmondta, hogy már a székesegyház külső felújítása kapcsán végeztek talajradaros vizsgálatokat 2015-ben, ami jelentős falmaradványokat mutatott a bazilikán belül.

Ekkor az un. "négykaréjos templom" és a székesegyház középkori előzménye között folytattak régészeti feltárásokat. Az ásatások során az északi kápolnában egy középkori sekrestye, a déli torony aljában pedig egy 15. század eleji olasz családi kripta került elő. Reich Szabina a jelenlegi ásatás eredményéről szólva elmondta, hogy a négykaréjos templom keleti szentélyét elbontva hosszházat építettek sokszögű apszissal, melyet a székesegyház padjai alatt találtak meg a régészek.

Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy az ásatások legértékesebb lelete egy zománcberakású gótikus stílusú limoges-i korpusz. A Dél-Franciaországból származó kegytárgy a 13. század első felére keltezhető.

A szentélyt gótikus stílusú pillérek tartották, díszesen faragott lábazatuk szinte érintetlenül bukkant elő. A feltárás során bebizonyosodott, hogy a déli támpillér nem sokkal az építése után leomlott. alapjaira egy újabb, erősebb támpillért emeltek. A templomot -valószínűleg a 15. század elején - háromhajóssá bővítették, majd a török hódoltság idején dzsámiként használták. 1768-ban a városi polgárság adományaiból készült el a ma is látható, freskókkal díszített templom.

Cser-Palkovics András polgármester az ásatással kapcsolatban kiemelte, hogy a székesegyház csodálatos épülete meghatározó hely a város életében. Hozzátette, hogy a felújítási munkáknak köszönhetően nemcsak megújul belül a templom, és megnyílhatott a bazilika kincseiből a Barokk mennyország című kiállítás, hanem előkerülhetett egy csodálatos kegytárgy is.

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy a limoges-i korpuszt november 5-től, Szent Imre ünnepétől szeretnék bemutatni a nagyközönségnek a Városházán. 

A kegytárgyat egy olyan kiállítással egybekötve mutatják majd be, ami a székesegyházban folyó ásatási munkákról szól. A polgármester hozzátette, hogy később, a hosszútávú bemutatást pedig a Bazilikában tervezik majd a felújítási munkák elvégzése után. Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy a lelet tovább igazolja azt, hogy Székesfehérvár Belvárosának legmagasabb pontja kiemelkedő jelentőségű hely volt a magyar nemzet történelmében.

Spányi Antal püspök kiemelte, több évszázad után nyílt lehetőség arra, hogy ásatásokat végezzenek a székesegyházban: "Azok a leletek, amikre a szakemberek rábukkantak, jelentős mértékben növelik az ismereteinket és gazdagítják a város történelmét. Az a megszentelt hely, ahol ma a székesegyház áll, fontos szerepet töltött be Székesfehérvár és az ország életében a történelmünk folyamán." A megyéspüspök, arról is szólt, hogy a régészek sok izgalmas leletre bukkantak, amelyek az Árpád-korból származnak.

Kultúra

 1. Miénk e föld - fiatalok utcaszínházi előadása idézte fel a forradalmat

  "Miénk e föld!" címmel mutattak be utcaszínházi produkciót október 23-án fehérvári diákok részvételével az 56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A Városház téri színpadon bemutatott történet egy sajátos generációs eszmélést ábrázolt fiatalos lendülettel, nyelvezettel, olykor humorral és iróniával.

  2018.10.23.
 2. Kiállítással és színdarabbal ünnepelték az örmény kultúrát a Művészetek Házában

  Örmény hagyományőrző kulturális rendezvénynek adott helyet a Művészetek Háza vasárnap a független Örmény Köztársaság kikiáltásának 27. évfordulója alkalmából. A résztvevők megtekinthették Ermone-Zabel Martaian kifinomult technikával készült képzőművészeti alkotásait és láthatták a Hotel Yerevan egyfelvonásos vígjátékot is.

  2018.10.21.
 3. Berze János, református lelkipásztor lesz a vendég a Királykút Emlékházban

  Október 29-én, hétfőn 18 órakor folytatódnak a portrébeszélgetések a Királykút Emlékházban. A Szabadművelődés Háza és a Vörösmarty Társaság közös rendezvényén Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész vendége Berze János, református lelkipásztor lesz. Az eseményre a belépés díjtalan szeretettel várják az érdeklődőket.

  2018.10.21.
 4. Családi nap lesz október 26-án Feketehegy-Szárazréten

  A Székesfehérvári Család és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár Programja keretében október 26-án, pénteken családi délutánt szervez a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban. A Tök-Ősz nap keretében a közös tökfaragás mellett a szervezők változatos zenei programokkal és kiállítás megnyitóval várják 14 órától az érdeklődőket. 

  2018.10.20.

Eseménynaptár

2018. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka