Barokk mennyország – a székesegyház kincsei a Csók István Képtárban

Pénteken nyílt meg az a kiállítás, amelyet a bazilika befejezésének 250 éves évfordulója inspirált és október 23-ig látható a Csók István Képtárban. A Barokk mennyország című tárlat fő témája a bazilika barokk műkincsei, de a sok kiváló minőségű műtárgy segítségével az egész korszak szellemiségét idézi fel.
2018.08.03. 18:24 |
A kiállítást október 23-ig, vasárnaptól péntekig 10–18 óráig, szombaton 9–18 óráig láthatják az érdeklődők a Csók István Képtárban.

A tárlat a „klasszikus” korszakokat bemutató, hagyományosan távolságtartó kiállítások gyakorlatával szakítva a látogatókat a műtárgyak közvetlen közelébe engedi, és korszerű technikai eszközök segítségével közérthetően mutatja be azokat. A száznál több barokk festményt, szobrot, ötvöstárgyat és egyéb műtárgyat felvonultató kiállítás egyúttal izgalmas fejtörőkkel, történeti-művészeti titkokkal várja a látogatókat, akik közelebb kerülnek a barokk kor varázslatos és távolinak tűnő világához.

Köszöntőjében Smohay András, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója kiemelte, hogy a most nyíló, Barokk mennyország című kiállítás a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum eddigi legjelentősebb közös produkciója.

A nagyszabású tárlatért köszönetet mondott Székesfehérvár Önkormányzatának és Spányi Antal püspöknek, aki az egyházmegye főtemplomának legértékesebb kincseit kölcsönözte a kiállítás számára. Köszönetet mondott a szakembereknek, a kiállítás tervezőinek és kivitelezőinek is, akik közérthetően mutatják be a székesegyház barokk műtárgyainak üzenetét. Smohay András azt kívánta, hogy a következő nyolcvan évben is számos hasonló együttműködésben megvalósuló produkcióval gazdagítsa Székesfehérvár kultúráját a Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Egyházmegye.

Köszöntötte a megjelenteket Nagy Veronika a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese is, aki elmondta, hogy A Barokk mennyország című kiállításon ismerős tárgyakat láthatunk, de közöttük sétálva gyorsan rájövünk majd, hogy valójában milyen keveset is tudunk róluk.

"A műtárgyak, amik a nagyszabású belső felújítás miatt kikerültek a székesegyházból 250 éve nem változtatták a helyüket és most a szakrális teret elhagyva megmutatják magukat másként. Megmutatják monumentalitásukat, gondolatiságukat és a bennük rejlő kutatási lehetőségeket is. A tárgyaknak a műtárgy funkciója erősödik fel és kiállítássá szerveződve kultúrtörténeti összefüggések sokasága bomlik ki belőlük, de ráirányítják a figyelmet a múzeumi munka lényegére is. A látogatók pedig beleláthatnak a műtárgyak restaurálásának folyamatába is.” - emelte ki a Szent István Király Múzeum igazgatóhelyettese.

„Mi, mai székesfehérváriak abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az Ottokár püspök lelkében megjelenő barokk mennyország képe kötheti össze számunkra a világhírű római Il Gesú templomot és a Szent István király tiszteletére épült székesegyházunkat a barokk évében.” - fogalmazott megnyitó beszédében Spányi Antal megyéspüspök.

Felidézte, hogy 2016 szeptember 3-án a székesegyház felújított homlokzatának átadási ünnepségét a belső felújítás mielőbbi megkezdésének reményében tartották meg. Elmondta, hogy azóta a kormány támogatásával az összes szükséges kutatási és tervezési feladatot elvégezték és készen állnak a teljes belső helyreállításra, melynek első lépése rendhagyó módon a most nyíló kiállítás. „Nem túlzás történelmi lépésnek nevezni, hogy Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával a székesegyház barokk műtárgyaitól restaurálásuk előtt egy modern formanyelven kivitelezett kiállításon búcsúzunk el abban a reményben, hogy néhány év múlva eredeti ragyogásukat visszanyerve köszönthetjük majd újra őket.” - tette hozzá.

„Értékről, hitről és a mi közös történelmünk lényegéről is sok üzenetet hordoz a tárlat.” - mondta Cser-Palkovics András polgármester a tárlat megnyitóján.

„Külön örülök annak, hogy a Királyi Napok előtt néhány nappal nyithatott meg a kiállítás, ami szintén egy nagyon fontos üzenet. Szeretném megköszönni a Székesfehérvári Egyházmegyének, hogy felvállalták a székesegyház felújításának óriási felelősségét, kihívását. Közösen örülünk annak, hogy a bazilika a külső megújulás után belül is megújulhat néhány év alatt.” - tette hozzá.

A megnyitót a Hermann László Kamarazenekar kezdte Händel egyik leghíresebb operaáriájával, az Ombra mai fu csodálatos dallamával, Kiss Melinda szólójával.

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy az Egyházmegyei Múzeum és a Szent István Király Múzeum együttműködésének eredménye a kiállítás, ez pedig jól jelzi az egyházmegye és a város, illetve a két múzeum kapcsolatát továbbá a szakemberek közötti kapcsolatot.Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy amikor az Európa Kulturális Fővárosa pályázatot összeállította Székesfehérvár, tematikus éveket képzeltek el, melyet a pályázat kimenetelétől függetlenül szeretnének megvalósítani. Az első esztendő a barokkról szól, ennek kiemelkedő pillanata a Barokk mennyország kiállítás.

Gaylhoffer-Kovács Gábor művészettörténész, az kiállítás kurátora a tárlat kapcsán kiemelte, hogy az egész országot érdekli a Szent István Székesegyház múltja és jelene, de legfőképpen a jövője.

Hangsúlyozta, hogy több mint 100 barokk műtárgyat adott kölcsön az egyházmegye, nemcsak a bazilika oltárképeit, kegyképeit és szobrait, hanem minden olyan tárgyat az egyházmegyei múzeumból, levéltárból és kincstárból, amik a bazilika barokk korszakához kötődnek.

Dr. Nagy Veronika művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy szerettek volna szembenézni a barokkhoz kötődő sztereotípiákkal és cáfolni is azokat.

Kiemelte, hogy a barokk műtárgyak a múzeumi közegben egyedi figyelmet nyernek, művészi erejük teljében láthatóak, így új kíváncsiságot gerjesztenek. Szólt arról is, hogy a XXI. század vizuális kultúrája és a barokk vizuális kultúrája sok tekintetben hasonlít egymásra, túlfokozott vizualitás jellemzi, a cél azonban teljesen más, hiszen a mai képi ingerek vásárlásra, fogyasztásra ösztönöznek a földre tapasztják a gondolatot, míg a barokk vizualitás felfelé irányul, az örökkévalóságra figyel.

A kiállítás nagyszámú eredeti műtárgyon keresztül, értő magyarázatokkal vezet be a bazilika barokk kori történetébe: a templomért szenvedélyesen prédikáló jezsuitáktól és a szegény özvegyasszony építkezésre felajánlott utolsó fillérétől kezdve a királynő által adományozott, pazarlóan ékes főoltárig, a plébániatemplom felépülésétől a püspökség megalapításáig. E történetnek mindvégig főszereplője volt maga a városi polgárság is, a templom orgonakarzata feletti felirat is ezt bizonyítja: „Székesfehérvár szenátusa és népe építette fel kegyeletből, a leghatalmasabb, legjóságosabb Isten és Szent István, a magyarok első, apostoli királya tiszteletére, 1768.”

A kiállítás attrakciói a bazilika hatalmas mellékoltárképei, amelyeket – a freskókkal együtt – Johann Ignaz Cimbal készített.

A méltatlanul háttérbe szorult festő jelentőségét a legújabb kutatások kezdik felfedezni. A bazilikában egy éven át folyt tudományos vizsgálatok eredményei mellett ezek az összefüggések is közérthető módon, élményszerűen kerülnek bemutatásra, a bazilika barokk berendezéséhez méltó színvonalú installáció keretében.

Kultúra

 1. Koronázási szertartásjáték - II. András élete és kora a szakrális színpadon

  Pénteken este tartották a Koronázási szertartásjáték főpróbáját a Nemzeti Emlékhelyen. Idén az Árpád-ház egyik legismertebb, leghosszabb ideig uralkodó királya, az Aranybullát megfogalmazó II. András koronázási szertartását és életét vitte színre Szikora János rendező Székesfehérváron. Az egykori koronázótemplom helyén felépített grandiózus szabadtéri színpadon augusztus 18-19-én, szombaton és vasárnap mutatják be a Koronázási szertartásjátékot.

  2018.08.17.
 2. Magas állami kitüntetést kapott Szikora János a Vörösmarty Színház igazgatója

  Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Szikora János jogász, színházigazgató, rendező, Jászai Mari-díjas, érdemes művész Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől augusztus 17-én, Budapesten.

  2018.08.17.
 3. Augusztus 23-tól újra várja a nézőket a Barátság Mozi

  Rövid nyári szünet után augusztus 23-tól ismét várja a nézőket a Barátság mozi: vígjátékok, romantikus alkotások, családi animációs filmek és új művészfilmek egyaránt szerepelnek az augusztus végi, szeptember eleji kínálatban.

  2018.08.17.
 4. Trombitaszó és dobpergés - újra katonazene töltötte meg a várost

  A Belváros több pontján is hallhattak térzenét a fehérváriak a VI. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál zenekarainak köszönhetően. A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Budapest Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a Városház téren adott közös koncertet. 

  2018.08.16.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka