Püspöki szentmisével ünnepelték az öreghegyi templom búcsúnapját

Az öreghegyi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom búcsúünnepén, hétfőn Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a város papságával. Az ünnepi alkalom egyben a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus Missziós keresztjének tiszteletére szervezett négy napos program záróeseménye is volt.
2018.10.08. 20:43 |

A Magyarok Nagyasszonya ünnepén, az öreghegyi templom búcsúnapján az egybegyűlt híveket és a megyés főpásztort Tornyai Gábor, plébános köszöntötte.

„A magyarok büszkék arra, hogy Mária országában laknak, Mária népének tekinthetik magukat. Amikor ezt a szép ünnepet üljük, az ember szívét és lelkét igazán eltölti valami jóleső érzés, valami szent büszkeség. De azt is látnunk kell, hogy mindez az örömöm túl, feladatot is jelent számunkra. Feladatot, amely nem hárítható át másra, amely elől nem menekülhetünk, teljesítéséről egyszer majd számot kell adnunk.” - emelte ki szentbeszédében Spányi Antal, püspök.

"Csodálatos himnuszokat idézünk - tengernek csillaga, Magyarok Nagyasszonya - de vajon királynője életünknek, úgy ahogy arra a magyarok tanítója és apostola, Prohászka püspök figyelmeztetett bennünket? Ki tudunk-e állni ennek a nemzetnek igazáért, ezért az országért? Van-e bennünk elég alázat, hogy ne mások mondják meg nekünk, mit kellene gondolnunk?” - hangsúlyozta a főpásztor, aki hozzátette: „Szent István sem a maga erejéből volt erre képes. És a szentek sem. De képesek voltak Mária oltalmában, a Szentlélek ragyogó fényében, a kegyelem erejében. Mert egyikünket sem tesz erőn felül próbára az Úr.”

„Aki szeretné könnyen megúszni a mai időket, aki szeretne könnyen, valamiféle surranópályán bejutni a Mennyországba, tévúton jár. Csak a szűk kapun keresztül juthatunk oda, az önző, a gyökereit megtagadó, keresztény kultúráját semmibe vevő fennakad ezen a szűk kapun. Tekintsünk Máriára, nagyasszonyunkra bizalommal, aki kísér minket most is és majd kísér halálunk óráján is. Legyen Mária imáitól kísért, igazi tevékeny hűséget vállaló, a világért imádkozó életünk.” - zárta gondolatait Spányi Antal, Fehérvár püspöke. Az eseményen részt vett Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere is.

Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya, Magyarország Főpátronája

Szent István királyunk, halála előtt, Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát. Őseink ezt a felajánlást szent örökségként származtatták nemzedékről nemzedékre. Vaszary Kolos bíboros, prímás kérésére a Szentszék is elismerte a Mária-tiszteletnek ezt a nemzeti jellegét, s XIII. Leó pápa 1896-ban külön ünnepet engedélyezett október második vasárnapjára. Szent X. Piusz pápa az ünnepet október 8-ra tette át. 1980-ban II. János Pál pápa a Szent Péter-bazilika altemplomában a II. Szilveszter pápától kapott – és a bazilika bővítése miatt 1776-ban lebontott – kápolna helyett az új magyar kápolnát ezen a napon szentelte fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

Közélet

 1. Kihirdették a „Randevú egy életen át” és a „Fehérvár Bölcsője” pályázatok nyerteseit

  A SZÉNA Egyesület a Családokért a „Házasság Hete" országos programsorozatához csatlakozva hirdette meg házaspároknak szóló játékát, valamint - a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviseleteként hetedik alkalommal írták ki a „Fehérvár Bölcsője” pályázatot. A „Randevú egy életen át” fődíját a Bodor-család, Natália és Ákos, a különdíjat a Dóczi-házaspár kapta. „Fehérvár Bölcsője” -amíg ki nem növik - Pápainé Sinka Veronikáéké lesz.

  2019.02.21.
 2. Túrával tisztelgett a Fejér menetszázad a doni hősök emléke előtt

  A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezte meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útnak indította a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére, a század Fehérvár Belvárosából, a Hősök teréről indult.

  2019.02.21.
 3. Az Európai Unió jövőjéről szólt a Kodolányi Szabadegyetem új szemeszterének nyitóelőadása

  A nyitóelőadással szerdán megkezdődött a Kodolányi János Szabadegyetem, a Városi Levéltár és Kutatóintézet és a Harmadik Kor Egyeteme újabb szemesztere a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. „Az Európai Unió jövője és kérdőjelei” című előadássorozat első alkalmán Lőrinczné dr. habil. Bencze Edit PhD főiskolai tanár „A hatoktól a 28-akig, és a jövő szcenáriói” című előadása hangzott el.

  2019.02.21.
 4. A Fejér Megyei Afázia Klub tevékenységéről számoltak be a Szent György Kórházban

  A Fejér Megyei Afázia Klub 2018 áprilisa óta működik a „Beszédfogyatékos (stroke-on átesett) felnőttek komplex rehabilitációja” című sikeres pályázatnak köszönhetően. A klub eddigi tevékenységéről Gárdonyiné Kocsi Ilona, projektmenedzser, mesterlogopédus, Dr. Kerényi Levente, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai Osztályának osztályvezető főorvosa és Dr. Óvári Attila, a csákvári Rehabilitációs Osztály vezetője számoltak be szerdán.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek