-
Szakmák Utcája
A Székesfehérvári Szakképzési Centrum valamennyi intézménye bemutatkozott szerdán az idei Szakmák Utcáján. A nap során a diákok és a szülők megismerkedhettek az iskolák képzési profiljával, valamint a duális képzésben résztvevő cégek munkájával is.
2024.04.24. -
Szent György-napi ünnepség
Idén is Szent György-napi ünnepséget rendezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. Hagyományosan 1991 óta minden évben ezen az eseményen mondanak köszönetet az intézmény dolgozóinak munkájáért és adják át a Szent György Emlékérmeket.
2024.04.24. -
Szent György-napi ünnepség
Idén is megtartotta Szent György-napi ünnepségét a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. A rendezvényen hagyományosan köszönetet mondtak az intézmény dolgozóinak munkájukért, valamint kinevezéseket és kitüntetéseket is átadtak.
2024.04.24. -
Kiürítették a plázát
Megszólaltak a tűzjelzők a pláza mozijában, valós veszély azonban szerencsére nem volt. A tűzoltók a fehérvári diáksággal közösen gyakorlatot, valamint pályaorientációs napot tartottak.
2024.04.24.
Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban
Úgyancsak július 5-én, vasárnap 15 órától látogatható lesz a szerb ortodox templom, (Rác u. 16.) ahol igény szerint tárlatvezetést is tartanak.
A koljivo az újjászületés jelképe. A rituális étel főtt búzából, aszalt gyümölcsökből és mézből van összegyúrva. A búza a megújulás, a továbbélés, a születés szimbóluma. Ezt készítik nemcsak ünnepeiken, de a gyász alkalmával is a szerbek, hiszen a Szentírásból tudjuk, hogy a búzaszem meghal, hogy új életet adjon.
A koljivo készítése
A búzát előző este beáztatjuk, és másnap cukros vízben megfőzzük. Kiterítjük, hogy egy kicsit megszáradjon, utána a dióval együtt húsdarálón ledaráljuk, belekeverjük a cukrot, a mazsolát, és őrölt fahéjjal ízesítjük. Akkor jó, ha legalább egy napot áll, hogy az ízek jól összeérjenek. Hozzávalók: 25 dkg búza, 10-15 dkg dió, 10-15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, őrölt fahéj, ízlés szerint mazsola.