Pünkösdhétfőn rendezik a 13. Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóversenyt

Tizenharmadik alkalommal rendezi meg az Alba Regia Atlétikai Klub, a Depónia Nonprofit Kft-vel és az Önkormányzattal közösen a Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóversenyt május 20-án, pünkösdhétfőn.
2024.05.19. 07:50 |
Pünkösdhétfőn rendezik a 13. Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóversenyt

Május 20-án, pünkösdhétfőn immáron 13. alkalommal rendezik meg a Tiszta, Egészséges Székesfehérvárért futóversenyt.

A versenyzőket idén is 4,8 és 11,2 kilométeres távokon, valamint 3 fős váltóban várják. A helyszín a Panorama Offices környéke lesz a Várkörút és a Rákóczi utca csatlakozásánál. Idén sem maradhat el a DEPÓNIA futás, ahol a jelentkezés kizárólag a helyszínen történhet meg, egy összetaposott PET-palack – melyet idén is felajánlhatnak az iskolák versenyébe – leadásával. Ezen a távon az első 1000 jelentkező ajándék pólót kap, az egykörös, 1,6 kilométeres hosszt pedig kicsik és nagyok közösen teljesíthetik – ismertette a technikai részleteket Borsányi Zoltán, az esemény főszervezője. Elmondta, hogy az idén rekordszámú résztvevő adta le az előzetes jelentkezését, valamint a DEPÓNIA futásra is sok embert várnak. A 4,8 km, illetve a 11,2 km résztvevői és a háromfős váltók 17 órakor, míg a DEPÓNIA-futás 18.30 órakor rajtol.

„Azt gondoljuk, hogy egy nagyváros életéhez az utcai sportesemények, futóversenyek is hozzátesznek és a mindennapok részévé válnak.” – fogalmazott Mészáros Attila alpolgármester, aki szerint a verseny fontos üzenetet hordoz. Aki fut, az nemcsak a saját egészségéért tesz, de a környezetével is törődik. Az alpolgármester bízik benne, hogy idén is sokan kilátogatnak majd a rendezvényre és nagyszerű futóidő fogadja majd a versenyzőket.

Steigerwald Tibor, a Depónia Nonprofit Kft. ügyvezetője örül, hogy hagyománnyá vált a több mint tíz éve elindított futóverseny. Folyamatosan tapasztalja, mekkora az érdeklődés a verseny iránt, sokan már előre terveznek a vele, az elmúlt években pedig igazán komoly eredmények is születtek. Mint fogalmazott, a szemléletformálás jegyében minden korosztályt szeretnének megszólítani, ezért a hétfői versenyre is mindenkit szeretettel várnak.

Hirt Károly, az Alba Regia Atlétikai Klub elnöke szerint a TESZ-futás nem egy klasszikus verseny, sokkal inkább egy demonstráció, ahol az egészség, a tisztaság és a környezetvédelem mellett állnak ki.

Az eseménnyel olyan közeget tudnak megszólítani, akik eddig csak gondolatban foglalkoztak futással, mára azonban rendszeres, hogy családi, munkahelyi közösségek járnak vissza. Hozzátette, törekvéseik összecsengenek azzal a közös céllal, hogy Magyarország ne csak sport-, de sportoló nemzet is legyen. Éppen ezért az idei évben az Aktív Magyarország program is támogatja a rendezvényt, melynek köszönhetően színvonalasabb, jobb eseményt tudnak szervezni. Az Aktív Magyarország egy mozgó sportlabort és egészségügyi tanácsadást is biztosít a résztvevőknek.

A TESZ futáshoz kapcsolódóan május 20-án, pünkösdhétfőn 14 és 20 óra között útlezárásokra és a buszok terelésére kell számítani. A Várkörút le lesz zárva a Kígyó utcánál és a Petőfi utcánál, a Rákóczi utca pedig a Várkörút és a József Attila utca között. A József Attila utcai körforgalom járható marad. A 17, 23, 24, 25, 33, 34, 35, 42 számú helyi autóbuszjáratok terelőútvonalon közlekednek, az ideiglenes útvonalakat felvezetik a Waze-alkalmazásba is. A buszok teljes, módosított útvonala és a forgalmi rend változásai ide kattintva elérhetőek.