Papot és diakónust szentelt Spányi Antal, püspök szerdán a Prohászka templomban

A Székesfehérvári Egyházmegye hagyományának megfelelően Keresztelő Szent János születésének ünnepén végzik a pap,- és diakónusszentelést. Szerdán, a Prohászka Emléktemplomban Spányi Antal, megyés püspök pappá szentelte Győri Balázs István, diakónust és diakónussá szentelte Szakács Péter, akolitust. A felszenteltek megbízást kaptak az áldozópapi és szerpapi tisztség betöltésére. 
2020.06.24. 14:15 |

Ugyanebben a szentmisében adtak hálát az egyházmegye jubiláns papjai, - a rubinmisés (hetven év papság) Izeli József és az aranymisés (ötven esztendő) Tóth Szabolcs atyák - a szolgálat kegyelmeiért.

A főpásztor kiemelte, hogy a szentelés Magyarország apostola és tanítója, Prohászka Ottokár és Kaszap István sírja közelében lehet, akik teljesen, visszavonás nélkül Istennek adták életüket.

A püspök megköszönte a jelenlévő szemináriumi rektornak, spirituálisnak, elöljáróknak és tanároknak, hogy az évek során nemcsak a tudományokban, szellemiekben gazdagították a szentelendőket, hanem lelkiekben is.

„Keresztelő Szent János alakja gazdag tartalmat és biztos tanítást nyújt nekünk, bátorítást és eligazítást is ad. Benedek pápa mondja: a keresztény élet olyan, mint amikor egy hegyre mászunk. Az Isten hegyére kell feljutnunk, hogy Istennel találkozzunk.

A pap dolga, hogy Istennel találkozva hozzá vigye az emberek dolgait.

A hegyről lejőve pedig az a dolga, hogy lehozza az Isten áldását, kegyelmét az emberek számára. Isten hegyére az út nem könnyű. Aki hegyre megy, kaptat, talán zihál, izzad, fújtat, talán néha megáll. De kell, hogy menjen tovább, újult erővel, előre.” - hangsúlyozta a szentelendők felé fordulva a szentelő Spányi Antal, megyés püspök.

A szertartás folytatásaként a főpásztor ünnepélyes kérdéseket tett fel a jelölteknek, hogy a hívek előtt erősítsék meg szándékuk komolyságát, majd felszentelő ima által kérte a Szentlelket a szentelendők életére.

Az imádság után a paptársak liturgikus öltözékbe öltöztetették a felszentelteket, és ünnepélyesen átadták az evangéliumos könyvet.

A papság áldása, valamint a stóla és a miseruha felvétele után a krizmával való megkenés következett. A felszenteltek megkapták szolgálatuk eszközeit: az ostyát a paténán, és a borral megtöltött kelyhet.

A fölszenteltek megbízatást kaptak az áldozópapi, illetve a szerpapi tisztség betöltésére, hogy a Szentlélek erejében élve dolgozzanak az egyházban, a világ üdvösségének szolgálatára.

A szertartás folytatásában az újonnan szenteltek már a főpásztor mellett végeztek oltárszolgálatot a szentmise bemutatásában. Az ünnepi szentmise után az újmisés atyák először a püspöküket, majd minden jelenlévőt megáldottak.

A papszentelés a megyés főpásztor záróáldásával ért véget.

Közélet

 1. Címzetes főjegyzői címet kapott a miniszterelnöktől dr. Bóka Viktor

  Címzetes főjegyzői címet adományozott Orbán Viktor miniszterelnök dr. Bóka Viktor, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának jegyzője számára.

  2020.07.02.
 2. Személyes és online fogadóórát is tart július 7-én, kedden Barlabás András

  Fogadóóárt tart Barlabás András önkormányzati képviselő július 7-én, kedden késő délután, a Városház tér 2. szám alatt. Ugyanezen a napon reggel 8 órától online fogadóóra is lesz a képviselő közösségi oldalán.

  2020.07.02.
 3. Elsőcsütörtöki Eucharisztia-ünnep a Prohászka templomban

  Július 2-án, csütörtökön 18 órakor a székesfehérvári Prohászka templomban lesz a város egyházközségeinek közös első csütörtöki Eucharisztia-ünnepe. A szentmisét a Spányi Antal, megyés püspök celebrálja a város papságával, amely után a közös szentóra kezdődik. Az esemény egyben felkészülés a 2021-ben megrendezésre kerülő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

  2020.07.02.
 4. Szent Iván-napi püspöki liturgia és koljivo szentelés lesz a rác utcai templomban

  Püspöki liturgia lesz július 5-én, vasárnap Szent Iván (Keresztelő Szent János) ünnepén a Rác utcai szerb ortodox templomban, amelyet kalács és koljivo szentelés követ. Székesfehérváron minden évben az Iván napjához közeli vasárnapon van a templombúcsú, a fehérvári szerbség egyik legnagyobb ünnepe.

  2020.07.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2