Nyáron is várják a látogatókat a fehérvári kiállítóhelyek

Nyáron is számos kiállítás várja az érdeklődőket a fehérvári kiállítóhelyeken. November 4-ig látható a Hóbortos ultramodernek" a Műkertben / Kecskeméti Művésztelep 1909-1919” című tárlat a Városi Képtár Deák Gyűjteményben, szeptember 23-ig pedig a Fehérvár Szalon 2018 – A barokk jegyében című kiállítást lehet megtekinteni a Múzeum Országzászló téri épületében.
2018.07.12. 08:31 |
Nyáron is várják a látogatókat a fehérvári kiállítóhelyek

November 4-ig: „Hóbortos ultramodernek” a Műkertben / Kecskeméti Művésztelep 1909–1919, nyitva: keddtől vasárnapig 10–18 óráig.

A kiállítás a Deák Gyűjtemény 19-20. század fordulóján létrejött magyar művésztelepeket bemutató sorozatának harmadik tárlata. A Gödöllői és Szolnoki Művésztelepek korai korszakának bemutatása után a mostani tárlat a Kecskeméti Katona József Múzeum gyűjteményére épít. A múzeum 40 alkotása mellett láthatunk egy művet, amely a Kecskeméti Polgármesteri Hivatal tulajdonát képezi és négy olyan alkotást is, melyek Székesfehérvárról – Smohay János hagyatékából és Deák Dénes gyűjteményéből – származnak. A válogatásban a kecskeméti művésztelepet vezető Iványi Grünwald Béla alkotásai mellett még 26 másik művész - köztük Perlrott-Csaba Vilmos, Kmetty János, Bornemisza Géza, Uitz Béla, Lechner Ödön, Kisfaludi Strobl Zsigmond - munkái szerepelnek. A kiállításhoz a bemutatott tárgyak reprodukcióit tartalmazó katalógus is készült.

Szeptember 23-ig Fehérvár Szalon 2018 – A barokk jegyében a SZIKM Országzászló téri épületében (Székesfehérvár, Országzászló tér 3.). Nyitva: szerdától vasárnapig 10–18 óráig.

A Szent István Király Múzeum pályázatával a helyi kortárs művészeket szólította meg, akik a barokk szellemiségét vagy formavilágát megidéző alkotásokat készítettek. A tárlat kiállítói között van Arany Gold Zoltán, Bárány Terézia, Bauer István, Bernáth Gábor, Branczeiz Zsuzsa, Bukovácz Lajos, Büki Zsuzsanna, Czeglédy anikó, Deák Balázs, Ecsedi Mária, Fekti Vera, Hegedűs 2 László, Kondákor László, Koppány Attila, Kutasi Károly, Mosberger Róbert, Nervetti Károly, Nervetti Károlyné, Pácser László, Páger Bernadett, Pálné Hencz Teréz, Pető Zsuzsa Alíz, Pinke Miklós, Pintér Balázs, Réti Ágnes, Revák István, Revák Katalin, Schrenk Rita Anna, Szegedi Csaba, Szentes Ottokár, Szepesi Imre, Tunyogi Gábor, Varga Gábor Farkas és Végvári Beatrix. Idén rendhagyó módon a kiállítás különleges tematikájához kapcsolódó meghívott művek is szerepeltek a tárlaton Kósa Jánostól, Kis Róka Csabától, Kőnig Frigyestől és Nyári Istvántól. 

Szeptember 2-ig várja a látogatókat a Kertészkedő szerzetesek – jezsuita rendházkertek a 18. században - című kiállítás a Fekete Sas Patikamúzeumban. Nyitvatartás: keddtől vasárnapig, 10-18 óráig.

A Fekete Sas Patikamúzeum a székesfehérvári barokk évhez kapcsolódóan a 18. századi jezsuita kertművészetet mutatja be egy kamarakiállítás keretében. Az egykori székesfehérvári jezsuita rendház kertjeire épülő kiállítás feleleveníti az 1773-ban feloszlatott rend kerti tevékenységeit, és bemutatja a különböző típusú kerteket, amelyek mint művészeti érték, a pihenés, szórakozás színtere, továbbá az önellátáshoz és gyógyításhoz szükséges növények termesztésének helyszíne jelentős értéket képviseltek a jezsuiták szemében. Az egykori kertek legbeszédesebb forrásai a korabeli képi ábrázolások, tervrajzok és helyszínrajzok. A kiállítást különböző gyógyszerészeti eszközök, gyógynövényekből előállított illóolajok, valamint az egykori jezsuita rendház, a mai Szent István Király Múzeum udvarán elhelyezett barokk narancsházi növények és egy tipikus szerzetesrendi játék teszik színesebbé.

Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény (Hiemer-ház, 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2–4.) - Réber László grafikusművész újrarendezett állandó kiállítása. Nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Réber László gyermekkönyv illusztrációin generációk nőttek fel. Neve elválaszthatatlanul összeforrt Janikovszky Éva és Lázár Ervin nevével. Szépirodalmi művekhez készített grafikái ugyancsak kimagasló jelen­tő­sé­­gű­ek. Kevesen tudják azonban róla, hogy nemcsak illusztrációkat, hanem autonóm grafikákat és plasztikákat is készített. Alkotótevékenységét számtalan szakmai elismeréssel jutalmazták itthon és külföldön. Szuggesztív, csupán néhány vonalból kialakított rajzai a 20. századi magyar grafika műfajának kiemelkedő jelentőségű darabjai. Forma­világára puritanizmus jellemző, amely éppen a lényegre koncentrálá­sá­val válik sokat mondóvá. Képein a szigorú rend és a mindent átható humor érzékeny egyensúlya valósul meg.