November 30-án lezárul a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése projekt

Székesfehérvár Önkormányzatának sikeresen pályázata alapján jelentős európai uniós forrásból hamarosan befejezésre kerül a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése. A beruházás két ütemben indult, amelyek által nem csak komfortosabb lehet az ott élők mindennapjai, hanem környezetvédelmi célokat is megvalósít. A projekt 199,96 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.
2018.11.27. 14:01 |

A székesfehérvári Felsővárosban befejeződött a TOP-6.3.3-15-SF1-2016-00003 számú Felsőváros vízrendezése II. ütem csapadékvízelvezető infrastruktúra fejlesztése elnevezésű beruházás. A városrészben megtörtént a belterület védelmét szolgáló zárt rendszerű  csapadékvízelvezetőrendszer kiépítése és egyes szakaszainak átépítése. A projekt elsődleges célja a vízkárokkal veszélyeztetett területek csapadékvíz-elvezető infrastruktúrájának fejlesztése, a környezeti káresemények megelőzése, megszüntetése és ezáltal a biztonságos, egészséges lakókörnyezet megteremtése.

Jelen projekttel párhuzamosan történt a Felsőváros vízrendezése I. üteme (A-0-0 I/5, A-3-0) csapadékcsatornák kivitelezése.

Ebben, a második ütemben kiépült szakasz közvetlenül kapcsolódik az „A” jelű csapadékvíz elvezető rendszer A-0-0 I/5 részéhez. A beruházás az A-0-0 I/6 jelű 225,23 méter, valamint az A-5-0 jelű csapadékvíz főgyűjtő csatorna 220,40 méter hosszú szakaszát érintette.

Az A-0-0 I/6 szakasz a Koppány utca északi oldalán épült ki, nyomvonala az utca aszfaltburkolata alatt haladt. A befogadója az A-0-0 I/5 jelű csatorna, amely az A-0-0 csapadékvíz főgyűjtő előzőleg kiépített szakasza. Az A-5-0 jelű csapadékcsatorna szakasz a Csutora utca nyugati oldalán épült ki. Nyomvonala a Csutora utcában zöldterületen, illetve a kapubejárók burkolatán és a Forgó utca csatlakozásának aszfaltburkolatán haladt át. Az A-5-0 jelű csapadékcsatorna egyben befogadója lett a Berényi út tervezett csapadékcsatornáinak, valamint a Nefelejcs utcai, már meglévő rendszernek is.

A második ütem beruházásai az alábbi utcákat érintették:
- Koppány utca
- Csutora utca
- Kertalja utca.
A munkálatok egyes szakaszokon az útburkolat felbontásával jártak. Az úthelyreállítás folyamán az eredetivel azonos műszaki szintű rehabilitációt valósítottak meg.

A projekt befejezésének határideje: 2018. november 30.

A beruházásról további információk ITT találhatók!

Városfejlesztés

 1. Kezdődik a Vadmadárkórház és egy új közösségi épület építése a Sóstón

  A Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujánál hamarosan elkezdődhet a vadmadár bemutató és gondozó épület, illetve egy új közösségi ház kialakítása. A Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány számára létesítendő bázis, gondozó és bemutató épület, illetve közösségi ház az önkormányzati tulajdonban lévő, 25 ezer négyzetméteres területen valósul meg a Sárkeresztúri út mellett.

  2019.01.08.
 2. Hatékonyabb szolgáltatás, 70 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátás

  Befejeződött a felújítás a szedreskerti fűtőműben, ahol a korábban három 4.7MW-os régi kazán helyett három új 5 MW-os kondenzációs szerkezetet építettek be, zajszigetelték az épületet és a homlokzat is megújult. A felújítás azon túl, hogy hatékonyabbá tette a fehérvári távhőszolgáltatást évi 70 tonnával kevesebb szén-dioxidot kibocsátást is eredményez.

  2019.01.07.
 3. Járdákat újítottak fel és parkolót építettek a Szeder utcai bolt környékén

  Befejeződött az út- és járdafelújítás, valamint parkolóépítés a Szeder utcában. A beruházás a Városgondnokság ÚT 2017-19. program keretében, mintegy 86 millió forintból valósult meg. A térköves járda mellett 24 újabb parkolóhely is segíti ezentúl a szedreskertiek mindennapjait.

  2018.12.21.
 4. SafeCross okos zebra védi a gyalogosokat a Horvát István és a Gyümölcs utca között

  A Horvát István és a Gyümölcs utca kereszteződésében már működik a SafeCross Okos Zebra rendszer, ami biztonságosabbá teszi az átkelést a gyalogosok számára. A mintegy 2 millió forintért a Generali a Biztonságért Alapítvány által telepített megoldás az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel a figyelmet az autósok figyelmét az éppen áthaladó gyalogosokra. 

  2018.12.17.
 1. Vízelvezetéssel védik a Fehérvárnak is kulcsfontosságú csóri vízbázist

  Fontos beruházás készült a közelmúltban a Székesfehérvár város vízellátásában meghatározó szerepet játszó csóri vízbázis védelmére. Kiépítettek egy 98 méter hosszú túlfolyó vezetéket, amely a következő években – átmeneti megoldásként – biztonságosan elvezeti a felesleges vízmennyiséget. Közben tervezik a végleges, hosszú távú megoldást is.

  2018.12.06.
 2. Jelentősen csökkent a város felé a várakozási idő a plusz sáv megépítésével

  Befejeződött a város egyik legforgalmasabb kereszteződésében egy plusz kanyarodósáv kiépítése. A város felé vezető oldalon egy külön jobbra és balra kanyarodó sáv között kettő egyenesen haladó sávot alakítottak ki, ami jelentősen csökkentette a várakozási időt a kereszteződésben. A munka folytatódik és a második ütemben külön vezetett kerékpárút és járda épül ezen a szakaszon.

  2018.12.03.
 3. 27 új parkolót alakítottak ki az Óvoda utcában - az út és a járda is megújult

  Az szeptemberben kezdődött fejlesztésnek köszönhetően huszonhét új parkolót alakítottak ki, valamint megújult az út és a járda is az Óvoda utcában, a tűzoltóság hátsó bejáratától a Munkás utcáig tartó szakaszon. A csütörtöki műszaki átadáson elhangzott, hogy a beruházás a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. ÚT 2017-19. programja keretében városi forrásból valósult meg.

  2018.11.29.
 4. November 30-án lezárul a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése projekt

  Székesfehérvár Önkormányzatának sikeresen pályázata alapján jelentős európai uniós forrásból hamarosan befejezésre kerül a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése. A beruházás két ütemben indult, amelyek által nem csak komfortosabb lehet az ott élők mindennapjai, hanem környezetvédelmi célokat is megvalósít. A projekt 199,96 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.

  2018.11.27.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek