November 30-án lezárul a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése projekt

Székesfehérvár Önkormányzatának sikeresen pályázata alapján jelentős európai uniós forrásból hamarosan befejezésre kerül a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése. A beruházás két ütemben indult, amelyek által nem csak komfortosabb lehet az ott élők mindennapjai, hanem környezetvédelmi célokat is megvalósít. A projekt 199,96 millió forint vissza nem térítendő támogatással valósult meg.
2018.11.27. 14:01 |

A székesfehérvári Felsővárosban befejeződött a TOP-6.3.3-15-SF1-2016-00003 számú Felsőváros vízrendezése II. ütem csapadékvízelvezető infrastruktúra fejlesztése elnevezésű beruházás. A városrészben megtörtént a belterület védelmét szolgáló zárt rendszerű  csapadékvízelvezetőrendszer kiépítése és egyes szakaszainak átépítése. A projekt elsődleges célja a vízkárokkal veszélyeztetett területek csapadékvíz-elvezető infrastruktúrájának fejlesztése, a környezeti káresemények megelőzése, megszüntetése és ezáltal a biztonságos, egészséges lakókörnyezet megteremtése.

Jelen projekttel párhuzamosan történt a Felsőváros vízrendezése I. üteme (A-0-0 I/5, A-3-0) csapadékcsatornák kivitelezése.

Ebben, a második ütemben kiépült szakasz közvetlenül kapcsolódik az „A” jelű csapadékvíz elvezető rendszer A-0-0 I/5 részéhez. A beruházás az A-0-0 I/6 jelű 225,23 méter, valamint az A-5-0 jelű csapadékvíz főgyűjtő csatorna 220,40 méter hosszú szakaszát érintette.

Az A-0-0 I/6 szakasz a Koppány utca északi oldalán épült ki, nyomvonala az utca aszfaltburkolata alatt haladt. A befogadója az A-0-0 I/5 jelű csatorna, amely az A-0-0 csapadékvíz főgyűjtő előzőleg kiépített szakasza. Az A-5-0 jelű csapadékcsatorna szakasz a Csutora utca nyugati oldalán épült ki. Nyomvonala a Csutora utcában zöldterületen, illetve a kapubejárók burkolatán és a Forgó utca csatlakozásának aszfaltburkolatán haladt át. Az A-5-0 jelű csapadékcsatorna egyben befogadója lett a Berényi út tervezett csapadékcsatornáinak, valamint a Nefelejcs utcai, már meglévő rendszernek is.

A második ütem beruházásai az alábbi utcákat érintették:
- Koppány utca
- Csutora utca
- Kertalja utca.
A munkálatok egyes szakaszokon az útburkolat felbontásával jártak. Az úthelyreállítás folyamán az eredetivel azonos műszaki szintű rehabilitációt valósítottak meg.

A projekt befejezésének határideje: 2018. november 30.

A beruházásról további információk ITT találhatók!

Városfejlesztés

 1. Közműfelújításokkal kezdődik a Bartók Béla tér felújítása

  A közművek felújításával és cseréjével kezdődik, majd a tér közösségi funkcióinak kialakításával folytatódik a Bartók Béla tér felújítása, ami egy újabb olyan tere a városnak, mely igazi közösségi térré varázsolható. Miközben megújul a burkolat, a téren kialakul a lehetősége annak is, hogy különböző rendezvények megtartására is kiválóan alkalmas lesz.

  2019.03.11.
 2. Új közösségi térrel gazdagodik Székesfehérvár Belvárosa

  A végéhez közeledik a II. János Pál pápa tér felújítása. Gyönyörű egybefüggő térköves kialakítás készült a téren és a Szent István-székesegyház oldalában, ahol az egykori sírokat, falakat is jelzi a kövezet. A terület teljes megújulása 2022-re várható, hiszen a Géza nagyfejedelem tér a Bazilika belső felújítását követően készül majd el. 

  2019.03.08.
 3. Árpád-ház Program - kezdődik a sétaút kivitelezése

  Az Árpád-ház Program legfontosabb célkitűzése a város Árpád-korhoz illetve a középkorhoz kapcsolódó építészeti és történelmi relikviáinak összekötése egy tematikus sétaúttá, mely fizikailag és szellemileg is kijelöl egy bejárható útvonalat. Hosszú előkészítő munkálatok után az első elemek kivitelezése hamarosan kezdődik és még tavasszal kiírják a közbeszerzését a volt Köztársaság Mozi felújításának is, ahol méltó körülmények között helyezik el az egykori Nagyboldogasszony Bazilika köveit.

  2019.03.07.
 4. Kezdődnek a járdafelújítások és építések az 5. számú választókörzetben

  Több helyszínen járdafelújítások, illetve járdaépítések kezdődnek tavasszal az 5. számú választókörzetben 33,1 millió forint értékben. A mai munkaterület-átadások kapcsán Mészáros Attila alpolgármester, a terület önkormányzati képviselője számolt be a tervezett munkálatokról. 

  2019.02.28.
 1. Újabb öt elektromos töltőállomás Székesfehérváron

  Újabb öt elektromos töltőállomást telepített az E.ON Székesfehérvár forgalmas pontjaira, ahol egyszerűen és kényelmesen tölthetik fel elektromos járműveiket a városban élők és az arra utazók. A mostani bővítéssel a főváros után Székesfehérváron található a legtöbb elektromos töltőállomás Magyarországon. 

  2019.02.26.
 2. Kezdődik a Szilvamag, a Temesvári és a Gyimesi utca felújítása a Maroshegyen

  Az ideiglenes felszíni ivóvízvezeték építésével hamarosan kezdetét veszi a Temesvári és a Gyimesi utca teljes felújítása a Maroshegyen. Az új ivóvíz hálózat és új csapadékvíz elvezető rendszer mellett új útburkolat és járdák épülnek. A Szilvamag teljes felújítása is hamarosan kezdődik. Itt jelentős mennyiségű, az útra merőleges parkoló mellett egy olyan kis parkot alakítanak ki intenzív növénytelepítéssel, ami enyhíti a városrész központjában a Balatoni út forgalmának hatását.

  2019.02.20.
 3. Munkaterület átadások - városszerte kezdődnek a parkoló és járdafelújítások

  Heteken belül kezdődik a Királysor 41. és 51. közötti parkoló teljes felújítása, a Cserepes köz 2. mellett egy új 17 állásos parkoló építése, a Jankovich utca 20-26 előtti parkolók felújítása, illetve a Kelemen Béla utca 14-18 és 26-30 előtti parkolók felújítása is. A Béla úton az 57-es szám előtt egy kapubeálló kijavításával, pedig az út felső szakaszának csapadékvíz elvezetési problémáit orvosolják.

  2019.02.20.
 4. Megkezdődött a gyermekorvosi rendelés is a megújult Köfém rendelőben

  Február 1-jével elindult a házi gyermekorvosi rendelés és a védőnői tanácsadás a felújított Köfém rendelőben. A KÖFÉM rendelő vonzáskörzetében található utcákban és a lakótelepen több mint hatszáz 14 év alatti gyermek lakik, őket szerda délelőttönként várja Dr. Gayor Kiran Prabhat gyermekorvos és Balog Eszter területi védőnő.

  2019.02.18.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek