Néma koszorúzással emlékeztek városszerte a márciusi forradalomra

Néma koszorúzással emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire a székesfehérvári emlékhelyeken. A Jubál Károly emléktáblánál, a Farkasvermi úti tagiskolánál, a Halesz ligetben, a Petőfi szobornál, a Rónay Jáncint emléktáblánál és a Szabadságharcos úton is emlékeztek.
2023.03.14. 21:24 |
Néma koszorúzással emlékeztek városszerte a márciusi forradalomra

Főhajtással tisztelgett Székesfehérvár és Fejér Vármegye Önkormányzata kedden a 175 évvel ezelőtt történt forradalom és szabadságharc eseményei és hőseinek emléke előtt.

A város ’48-as emlékműveinél néma koszorúzással emlékeztek a képviselők. A székesfehérvári születésű tanár, az 1848–49-es szabadságharcot követő függetlenségi szervezkedések egyik vezetője és vértanúja, Jubál Károly emléktáblája előtt Mészáros Attila alpolgármester helyezte el a koszorút.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi Úti Tagiskolájának udvarán álló Bem-szobor előtt Szigli István önkormányzati képviselő hajtott fejet.

A Halesz-ligetben a '48-as vértanúk emlékoszlopa a „haleszi felkelés” áldozatainak, annak a hat fehérvári polgárnak állít emléket, akiket 1849. augusztus 10-én fogtak el, majd Pesten végeztek ki.  A hősök emlékére dr. Dienesné Fluck Györgyi és Viza Attila önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút.

A Fehérváron vándorszínészkét is élt Petőfi Sándor emléktáblájánál Molnár Tamás tanácsnok és Wilmek Tibor alelnök emlékezett, míg a város óvodásai és kisiskolásai által kokárdával, zászlókkal feldíszített Petőfi-szobornál Farkas László önkormányzati képviselő és Szili Csaba vármegyei képviselő helyezte el a koszorút.

A Szabadságharcos utcai ’48-as emlékműnél Mészáros Attila alpolgármester, a Pelikán Udvar bejárata előtt Molnár Tamás tanácsnok és Wilmek Tibor alelnök emlékezett. Róth Péter alpolgármester a forradalom és szabadságharcban aktív szerepet vállaló, székesfehérvári születésű Rónay Jácint püspök, bencés tanár, természettudós, író emléktábálája előtt hajtott fejet.