Nem volt ideje megöregedni - Kömives Istvánt köszöntötték 90. születésnapján

A 90 éves Kömives Istvánt otthonában köszöntötte Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere nevében Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. Az ünnepeltnek nem volt ideje megöregedni, hiszen közlekedésmérnökként vasúti kocsikat tervezett, mozdonyt vezetett, mechanikát tanított a gépipari technikumban, szőlőt gondozott, és saját kezével házat, nyaralót épített.
2024.05.15. 13:29 |
Nem volt ideje megöregedni - Kömives Istvánt köszöntötték 90. születésnapján

Kömives István 1934-ben született Velencén, szülőhelyéhez ma is kötődik, a családi nyaralót is ott építette fel saját kezével és dolgozott a szőlőben egészen a legutóbbi időkig.

Egyetemi tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta, de az 1956-os forradalom miatt az oktatás megszakadt, így csak 1958-ban diplomázhatott közlekedési üzemmérnökként. A diploma megszerzése után került Székesfehérvárra, ahol a MÁV Székesfehérvári Járműjavító Vállalatnál kezdett dolgozni, ahol letette a mozdonyvezetői vizsgát is, 1959-ben egész nyáron mozdonyt vezetett. Szintén ebben az évben volt az esküvője is, szeretett feleségével 62 évig éltek boldog házasságban, felesége 2021-ben bekövetkezett haláláig.

A kötelező MÁV szakvizsgák után a keskeny nyomközű vasúti kocsigyártó részleget vezette, majd tervező csoportvezetőként a kocsigyártáshoz szükséges készülékek és üzemcsarnoki daruk tervezését végezte. Ezt követően lett a speciális kocsigyártó részleg vezetője. Rajongott munkájáért, szenvedéllyel és elhivatottsággal végezte feladatát és számos innováció is fűződik a nevéhez.

1969-től két évig közúti szolgálatot teljesített a Székesfehérvári Közúti Igazgatóságon, majd 1971-től 1980-ig a közúti Építő Vállalat gépészeti osztályvezetője volt. 1978-ban Felsőfokú Tervgazdasági és Beruházási szakképesítést szerzett Közlekedési szakon. Munkája során Fehérvár számos utcájába juttatta el a gázvezetéket, Szárazréttől Felsővároson át Öreghegyig.

1980 és 1990 között az Alba Regia Építőipari Vállalatnál gépesítés fejlesztő mérnökként dolgozott. 1990-től 1994-ig a Székesfehérvári Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában főtanácsosi kinevezéssel közmű beruházások szervezését végezte.

Ennyi munka és feladat mellett is szívén viselte a következő nemzedékek sorsát, szívügye volt a tanítás.

1961 és 1963 között a 320. számú Ipari Tanuló Iskolában lakatos szakmai ismereteket és matematikát, 1963 és 1978 között a Ságvári Endre Gépipari Technikum esti tagozatán mechanikát és gépelemeket, 1978 és 1990 között az Ybl Miklós Közlekedés Gépészeti Szakközépiskola technikus minősítő tagozatán üzemszervezést és vezetési ismereteket tanított. Saját bevallása szerint a mechanika tantárgyat szerette tanítani a legjobban, diákjai szigorú, de igazságos és motiváló személyiségként emlékeznek rá.

Az aktív, fiatalos kiállású Kömives István 1995 óta nyugdíjas, 90 évesen is kiváló szellemi frissességnek örvend.

Két fia, és két unokája van, akikre nagyon büszke, unokái a Pécsi Tudományegyetemen szereztek diplomát. Egyik fia, Zoltán a Galiba Zenekar alapítója, a folkegyüttessel számos országban és kontinensen lépett már közönség elé.

Fehérvári színes

 1. Nyugdíjasok segítettek

  Ismét a Székesfehérvári Nosztalgia Klub Egyesület tagjai szépítették meg a Nyitra ABC környékét. Több órán át dolgoztak, így a bolt melletti zöldfelületek látványosan gondozottabbak, tisztábbak lettek. A szépkorúak munkáját az akciót kezdeményező önkormányzati képviselő, Östör Annamária méltatta a helyszínen.

  2024.05.22.
 2. Ingyenes vizsgálatok

  Az idei esztendőben Székesfehérváron tartja országos kongresszusát a Magyar Sporttudományi Társaság. A rendezvényhez kapcsolódóan Székesfehérvárra érkezik az országot járó szűrőkamion is, amelyben számos vizsgálat és mérés elvégeztethető. A férőhelyek száma korlátozott, ezekre május 23-án, csütörtökön lehet regisztrálni!

  2024.05.22.
 3. Napközis tábor a KEMPP-ben

  Idén nyáron is megszervezi nyári napközis táborát általános iskolások számára a pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely. Mind a négy turnus júliusban indul, jelentkezni legkésőbb a turnusok kezdése előtt 10 nappal lehet.

  2024.05.22.
 4. Barátság és Fehérvár

  Üzletei partnerek, kivitelezők, szomszédok és barátok jelenlétében nyitották meg az Aranyfésű Vegán Szalont kedden. Az öreghegyi városrész új vállalkozásának megnyitóján részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Östör Annamária önkormányzati képviselő is. Nem mindennapi történet az, hogy ma Fehérváron nyílhatott meg ez az új egészség- és szépségszalon.

  2024.05.21.