Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.
2019.04.19. 21:32 |

Ezen a csendes és megrendült estén az igeliturgia olvasmánya Isten szenvedő szolgájáról szólt, majd a szentlecke után az énekkar előadásában hallgathatták meg János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét, a passiót.

A passiót hallgatva lélekben végigkísérhettük Jézust a Golgotán, végigélhettük szenvedését és kínhalálát. A halál tanújává válni megrendítő dolog.

Jézus életét nem elvették, hanem maga adta oda.

Ezért jött, ezért vállalta az emberi sorsot; hogy bűneinkért elégtételt adjon, hogy a büntetést magára vegye és nekünk új életet adjon. Ami Jézussal történt, az a mi bűneinkért történet. Mert szeretett minket és ezért vállalta, hogy megváltó urunk legyen.

A megváltás beteljesedett.

Új életet kaptunk, új életet kezdhetünk. A bűnbocsánat nem valami távoli remény, hanem minden keresztény ember számára fölkínált lehetőség. Ha a bűnöktől szabadulni akarunk és szeretnénk megtapasztalni a bűnbocsánatot, akkor törekednünk kell a bűnök legyőzésére és mi lehet nagyobb erő ehhez, mint Krisztusnak az a szeretete, amelyben értünk - a maga igazságtalan ítélete nyomán – a kínhalált is elszenvedte és elfogadta.

Adja az Úr, hogy ha a keresztre tekintünk, akkor mindig érezzük meg Krisztusnak ezt a szeretetét. Ez tegye jóvá a mi életünket, ez tegyen bennünket egyre szentebbé, hogy a mi életünkben is beteljesedjék a megváltás és megváltott emberekként az Isten hírnökei lehessünk az emberek között.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

Az egyetemes könyörgésekben hosszasan és mindenkiért imádkoztak.

Eztán következett a kereszthódolat; először a püspök, majd a papok, kispapok, asszisztencia, végül a hívek haladtak el térdhajtással a feszület előtt. A szertartást könyörgés és áldás zárta, orgona és csengőszó az egész szertartás alatt nem szólt, a főpásztor az asszisztenciával együtt csendben távozott.

Mivel ezen az estén szentmise nincs, átváltoztatás sincs; az áldozást a nagycsütörtöki olajszentelési misén konszekrált ostyával végezték, amelyet őrzési helyéről, a mellékoltárból vittek a szentélybe, majd az áldoztatás után gyertyás körmenetben vissza is kísérték. Az eseményen részt vett Fehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András is.

Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják a híveket szentsír látogatásra a Szent Imre templomba, ahol 18 órakor kezdődik a nagyszombati vigília szertartás és szentmise, melyet Spányi Antal megyés püspök celebrál. A szentmise a hagyományos húsvéti körmenettel fejeződik be Székesfehérvár belvárosában.

Közélet

 1. Hűség és összetartozás - iskolai megemlékezések az Országzászló téren

  Rendhagyó történelemórával és virággal emlékeznek a fehérvári diákok az Országzászló téren a mai nap során. A város ügyeletet tartó iskolái egymást követve érkeznek és idézik fel a 100 évvel ezelőtt történteket.

  2020.06.04.
 2. Trianon 100 - néma főhajtással és polgármesteri emlékbeszéddel kezdődött a megemlékezés

  Az Országzászló téren kezdődött csütörtökön reggel az az egész napos emlékező programsorozat, amivel Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek készültek június 4-re, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. A Városházán Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédét követően elkezdődött az elcsatolt települések neveinek felolvasása.

  2020.06.04.
 3. Juhász Gyula: Trianon a fehérvári Bíró Gergő előadásában

  Gimnazistaként fontosnak tartom, hogy a korosztályom is felfigyeljen Trianon jelentőségére, hiszen valamilyen szinten mindannyiunk életére hatással van az 1920-as békediktátum. Bízom abban, hogy mindenki, akihez eljut ez a vers, egy percre megtorpan és elmereng azon, hogy voltaképpen milyen eseménynek is ünnepeljük a centenáriumát - mondja Bírő Gergő a Fehérvári Versünnep döntőse.

  2020.06.04.
 4. Határszemle - aszályhelyzet van a székesfehérvári külterületi szántókon

  A talaj közel 10 cm mélyen ki van száradva a vizsgált területen és a sokéves átlaghoz viszonyítva 56 mm-rel kevesebb csapadék hullott az utóbbi 90 napban Székesfehérváron és környékén - mondta Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke az OMSZ hivatalos statisztikáira is hivatkozva. 

  2020.06.04.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V