Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.
2019.04.19. 21:32 |

Ezen a csendes és megrendült estén az igeliturgia olvasmánya Isten szenvedő szolgájáról szólt, majd a szentlecke után az énekkar előadásában hallgathatták meg János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét, a passiót.

A passiót hallgatva lélekben végigkísérhettük Jézust a Golgotán, végigélhettük szenvedését és kínhalálát. A halál tanújává válni megrendítő dolog.

Jézus életét nem elvették, hanem maga adta oda.

Ezért jött, ezért vállalta az emberi sorsot; hogy bűneinkért elégtételt adjon, hogy a büntetést magára vegye és nekünk új életet adjon. Ami Jézussal történt, az a mi bűneinkért történet. Mert szeretett minket és ezért vállalta, hogy megváltó urunk legyen.

A megváltás beteljesedett.

Új életet kaptunk, új életet kezdhetünk. A bűnbocsánat nem valami távoli remény, hanem minden keresztény ember számára fölkínált lehetőség. Ha a bűnöktől szabadulni akarunk és szeretnénk megtapasztalni a bűnbocsánatot, akkor törekednünk kell a bűnök legyőzésére és mi lehet nagyobb erő ehhez, mint Krisztusnak az a szeretete, amelyben értünk - a maga igazságtalan ítélete nyomán – a kínhalált is elszenvedte és elfogadta.

Adja az Úr, hogy ha a keresztre tekintünk, akkor mindig érezzük meg Krisztusnak ezt a szeretetét. Ez tegye jóvá a mi életünket, ez tegyen bennünket egyre szentebbé, hogy a mi életünkben is beteljesedjék a megváltás és megváltott emberekként az Isten hírnökei lehessünk az emberek között.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

Az egyetemes könyörgésekben hosszasan és mindenkiért imádkoztak.

Eztán következett a kereszthódolat; először a püspök, majd a papok, kispapok, asszisztencia, végül a hívek haladtak el térdhajtással a feszület előtt. A szertartást könyörgés és áldás zárta, orgona és csengőszó az egész szertartás alatt nem szólt, a főpásztor az asszisztenciával együtt csendben távozott.

Mivel ezen az estén szentmise nincs, átváltoztatás sincs; az áldozást a nagycsütörtöki olajszentelési misén konszekrált ostyával végezték, amelyet őrzési helyéről, a mellékoltárból vittek a szentélybe, majd az áldoztatás után gyertyás körmenetben vissza is kísérték. Az eseményen részt vett Fehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András is.

Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják a híveket szentsír látogatásra a Szent Imre templomba, ahol 18 órakor kezdődik a nagyszombati vigília szertartás és szentmise, melyet Spányi Antal megyés püspök celebrál. A szentmise a hagyományos húsvéti körmenettel fejeződik be Székesfehérvár belvárosában.

Közélet

 1. A 17-es honvéd gyalogezred katonáira emlékeznek a Zichy ligetben

  A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred tiszteletére szerveznek megemlékezést július 18-án, csütörtökön délelőtt a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen az emlékező beszédet követően koszorúzásra kerül sor. Tisztelettel várnak minden emlékezőt.

  2019.07.16.
 2. Július 17-én szerdán várja az ügyfeleket az Egyenlő Bánásmód Hatóság

  A Fejér megyei egyenlőbánásmód-referens dr. Kócza Júlia, 2019 július 17-én, szerdán a Székesfehérvári Regionális Álláskeresők Egyesületének irodájában fogadja az ügyfeleket.

  2019.07.15.
 3. Csángó mise és hagyományőrző est lesz szerdán Nyisztor Ilonával és tanítványaival

  Nyolcadik alkalommal szerveznek csángómagyar estet Nyisztor Ilonával és tanítványaival Székesfehérváron. A Magyar Örökség-díjas népdalénekes, valamint pusztinai hagyományőrző gyerekek és asszonyok július 17-én, szerdán 18 órakor lépnek fel a Hiemer-házban, ezt megelőzően, 17 órai kezdettel csángó misén is részt vesznek a Ciszterci templomban.

  2019.07.15.
 4. Sok százan búcsúztak a Béla úton Égi Tamástól

  Több százan kísérték utolsó útjára szombaton Égi Tamást, Székesfehérvár alpolgármesterét, aki hosszú betegség után 59 évesen hunyt el. Székesfehérvár közössége nevében a város polgármestere Cser-Palkovics András búcsúzott barátjától, majd a család által összeállított kisfilmmel emlékeztek a mindig mosolygós, jókedvű emberre, akiért Tornyai Gábor atya mondott imát.

  2019.07.13.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek