Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.
2019.04.19. 21:32 |

Ezen a csendes és megrendült estén az igeliturgia olvasmánya Isten szenvedő szolgájáról szólt, majd a szentlecke után az énekkar előadásában hallgathatták meg János evangéliumából Jézus szenvedéstörténetét, a passiót.

A passiót hallgatva lélekben végigkísérhettük Jézust a Golgotán, végigélhettük szenvedését és kínhalálát. A halál tanújává válni megrendítő dolog.

Jézus életét nem elvették, hanem maga adta oda.

Ezért jött, ezért vállalta az emberi sorsot; hogy bűneinkért elégtételt adjon, hogy a büntetést magára vegye és nekünk új életet adjon. Ami Jézussal történt, az a mi bűneinkért történet. Mert szeretett minket és ezért vállalta, hogy megváltó urunk legyen.

A megváltás beteljesedett.

Új életet kaptunk, új életet kezdhetünk. A bűnbocsánat nem valami távoli remény, hanem minden keresztény ember számára fölkínált lehetőség. Ha a bűnöktől szabadulni akarunk és szeretnénk megtapasztalni a bűnbocsánatot, akkor törekednünk kell a bűnök legyőzésére és mi lehet nagyobb erő ehhez, mint Krisztusnak az a szeretete, amelyben értünk - a maga igazságtalan ítélete nyomán – a kínhalált is elszenvedte és elfogadta.

Adja az Úr, hogy ha a keresztre tekintünk, akkor mindig érezzük meg Krisztusnak ezt a szeretetét. Ez tegye jóvá a mi életünket, ez tegyen bennünket egyre szentebbé, hogy a mi életünkben is beteljesedjék a megváltás és megváltott emberekként az Isten hírnökei lehessünk az emberek között.” - hangsúlyozta Spányi Antal, püspök.

Az egyetemes könyörgésekben hosszasan és mindenkiért imádkoztak.

Eztán következett a kereszthódolat; először a püspök, majd a papok, kispapok, asszisztencia, végül a hívek haladtak el térdhajtással a feszület előtt. A szertartást könyörgés és áldás zárta, orgona és csengőszó az egész szertartás alatt nem szólt, a főpásztor az asszisztenciával együtt csendben távozott.

Mivel ezen az estén szentmise nincs, átváltoztatás sincs; az áldozást a nagycsütörtöki olajszentelési misén konszekrált ostyával végezték, amelyet őrzési helyéről, a mellékoltárból vittek a szentélybe, majd az áldoztatás után gyertyás körmenetben vissza is kísérték. Az eseményen részt vett Fehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András is.

Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják a híveket szentsír látogatásra a Szent Imre templomba, ahol 18 órakor kezdődik a nagyszombati vigília szertartás és szentmise, melyet Spányi Antal megyés püspök celebrál. A szentmise a hagyományos húsvéti körmenettel fejeződik be Székesfehérvár belvárosában.

Közélet

 1. Felszentelték a Budai úti református templom mellett épült gyülekezeti házat és parókiát

  Hálaadó istentiszteletet követően Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke szentelte fel a Székesfehérvári Református Egyházközség Budai úti temploma mellett felépült gyülekezeti házat és parókiát vasárnap. Az istentisztelet részeként ünnepi közgyűlést is tartottak, amelyben beszámoló hangzott el az építkezésről.

  2019.05.19.
 2. Emléktáblát állítanak a hősi halottak emlékére a Püspökségen

  Május 28-án délelőtt 10 órakor a Székesfehérvári Püspökség kertjében az I. Világháború hősi halottainak tiszteletére emléktáblát helyeznek el, a Krajczáros Alapítvány, a Bársony István Alapítvány, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör szervezésében.

  2019.05.19.
 3. Hálaadó istentisztelettel ünnepelték az Olajfa Református Óvoda 20. születésnapját

  Hálaadó istentisztelettel ünnepelték meg az Olajfa Református Óvoda fennállásának 20. évfordulóját szombaton délelőtt a Széchenyi úti református templomban. Az istentiszteleten igét hirdetett Dr. Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora, az intézmény alapító lelkésze.

  2019.05.18.
 4. Az elmúlt nyolc évben jelentősen gyarapodott Székesfehérvár vagyona

  Önkormányzati hitelkonszolidáció kormányzati forrásból, erősödő helyi gazdaság és adóbevételek, egyre növekvő sajáterős fejlesztések – ezek a kulcsszavak jellemzik Székesfehérvár elmúlt évekbeli fejlődését, a város vagyonának gyarapodását. A közgyűlés pénteki ülésén tárgyalta a 2018. évet lezáró zárszámadási rendeletet, amelynek keretében most nem csak az elmúlt esztendő gazdálkodási adatait elemezték.

  2019.05.17.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek